Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Wednesday, July 13, 2011

HEY LADIES!~ (pt. 1)



Hallu gadis2..


Sebagai seorang gadis, perempuan, wanita,
kita perlu pandai memasak ke??
Mungkin ada gadis yang takut bila dengar perkataan masak itu,
Sebab masak tak sedap katanya.
Tapi itu bukan alasan untuk kamu malas masak!


Memasak juga seperti seni.
Skill memasak tidak boleh diperolehi dalam sekelip mata 
(kecuali anda 'GIFTED' dengan bakat memasak itu).
Skill memasak juga memerlukan masa.
Skill boleh diasah dari hari ke hari.


Mulakan dengan memasak simple dish, i mean lauk ye.
Satu hari satu lauk sahaja sudah memadai.
Rajin2 lah bertanya kepada ibu, ayah atau kawan2 yang pandai memasak.
Resepi lauk-pauk juga begitu banyak dikongsi di internet.
Cetak kan resipi2 tersebut, dan cuba-cubalah buat.
Setelah agak2 pandai dan tahu manage masa,
bolehlah cuba masak dua, tiga atau lebih dish.
Yang penting RAJIN dan MAHU masak. =)


ni reti ke tak? he he

Simple tips dalam step by step pengurusan di dapur,
(ini mengikut apa yang diajar oleh mak kesayanganku).


1- Masak nasi dahulu sebelum mula menyediakan bahan2 untuk memasak.
    Alasan: Sebab nasi masak lambat. Tak mahulah lauk-pauk sudah tersedia, tiba2 nasi belum siap masak.


2- Sediakan bahan2 memasak dan mula masak.


3- Masak air. 
    Alasan: Masak lauk dahulu kerana ia lebih penting. Bancuh air kan sekejap saja. Banyangkan air dah siap, lauk tak siap2 masak lagi. Sampai sejuk dah air tu. =)




Pengurusan yang teratur semasa di dapur dapat menjimatkan masa memasak.
Cubalah praktikkan.
Selamat mencuba!


P/S: Walaupun aku taklah hebat memasak, tapi bagi aku, sebagai seorang gadis, perempuan dan wanita memang perlu pandai memasak. Kau fikirlah sendiri..he he.. =)

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...