Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Saturday, October 29, 2011

IT'S PINK. NOT PEACH.


Lanjutan entry SAYA NAK BELI BUNGA...


Pagi tadi pergi survey bunga lagi, dengan mak pula.
Yay! Dapat harga runtuh!
Tak sangka dapat half price deco untuk satu dulang.
Nasiblah rajin survey kan.
Tambah sepuluh ringgit saja daripada harga deco artificial flowers.
Siapa tak mahu, kan? =D




Dan ouh! Deco dalam magazine tu rupanya guna bunga warna pink.
Ye je aku berkeras kata peach. hihi.
Apa2 je lah.
Yang penting, happy. =DD

Thursday, October 27, 2011

SAYA NAK BELI BUNGA . . .


Ouh only 3 weeks left. *banyak benda tak setel lagi ni.. -.-


mahu macam ni.. PINK & PEACH roses. Cantik kan? =)


Kisah terjadi kelmarin,
sewaktu ingin survey harga & membeli bunga pilihan.
Siap bawa majalah bagai untuk mengelak tersalah beli.


Aku,
"Hai, saya nak tanya kalau saya nak fresh flowers gubah macam ni berapa RM ya?" 
*sambil tunjuk design dalam magazine

Auntie kedai,
"Saya tak mao cakap la. Nanti you terkejut."

Aku,
"Berapa?"

Auntie,
"RM 100. Tengok saya cakap pun you dah terkejut."

Aku,
*tak terkejut pun*
"Erm kalau sekuntum rose ni berapa RM ya?"

Auntie,
"RM1.50."

Aku,
"Warna putih ni pulak bunga apa ya? Ada tak kat sini?"

Auntie,
"Tak ingat la nama apa, tak ada kat sini"
*sambil buat2 busy dan kemudian hilang, masuk dalam kedai layan customer lain




Ok bai. Aku tak akan datang kedai tu lagi. Pandang aku macam budak sekolah agaknya. Takkan lah nak pergi kedai bunga pun kena pakai bulu mata palsu, baru dia nak layan? Haih. Donia donia.. @_@

Monday, October 17, 2011

DJC WINNER ANNOUNCEMENT


Entry before tidur. *kenapalah mata ni tak mengantuk?


Petang tadi berlangsungnya event pengumuman pemenang Dlia Jane Collection Model Search 2011.
Dengan bangganya, aku tak menang pun. hihi..
Dah boleh agak pun siapa 5 model yang akan terpilih sebab semuanya hebat2 belaka. Miracle la kot kalau aku boleh terpilih. =P


1. arra
2. misha musa
3. baby fida
4. farahin
5. nadia

Tahniah kepada pemenang semua! Aku happy dengan kemenangan anda semua. =)

Dan a big thanks kepada kak Nor, owner DJC sebab bagi pengalaman dan peluang jadi finalis. Serious speaking ni pertama kali aku join contest, dapat jadi finalis dan join penyampaian hadiah. Bukan senang nak kumpul 'like' daripada anda semua pada stage pertama. Stage kedua pula semi-final juga lepas, hinggalah terpilih jadi finalis. Selama ni, join contest mana2 walaupun menang, tapi hadiah pun tak dapat. Nasib lah kan.. Dapat la juga tambah portfolio dengan contest DJC ni.


Terima kasih tak terhingga juga kepada semua voters. Tanpa kalian, tak sampai aku ke tahap ni. Terima kasih sebab sudi dan ikhlas tolong. Thanks juga pada kawan2 yang ambil berat, selalu bertanya tentang result DJC. =)


its me on that day.. =)

So gadis2 di luar sana kalau teringin nak jadi model DJC, tunggu next year inshaAllah akan ada Pencarian Model DJC 2012 pula. Tapi nak confirm, kena tanya dengan organizer lah. =)

Oke, gudnite all. Esok keje. :D

Sunday, October 16, 2011

TANDA2 GADIS ADMIRE KEPADA ANDA



1. Berpakaian seperti anda


Kalau boleh, apa sahaja yang anda pakai hendak dipakainya juga. Hari ini dia ternampak anda gayakan pakaian yang dirasakan cantik, malam itu juga dicari di kedai untuk digayakan keesokan hari. 
Memang dia admire gila kepada anda.


2. Style tudung/rambut seperti anda.


Pasa satu hari anda tampil berani dengan style tudung/rambut yang berbeza dengan orang lain ke tempat kerja. Beberapa hari selepas itu, kelihatan dia juga membuat gaya tudung/rambut yang sama seperti anda.
Memang dia admire gila kepada anda.


ini hana tajima. sy juga suka tiru style tudung dia cz i admire her. =P

3. Buat lagu favorite anda sebagai ringtone handphonenya


Dia tahu lagu kegemaran anda, lalu cepat2 dimuat turun dari internet dan jadikan ringtone handphonenya.
Memang dia admire gila kepada anda.


4. Membeli barang2 seperti gadjet/laptop/handbag dll sama seperti anda


Situasi: Anda baru sahaja membeli laptop jenama HP. Beberapa minggu selepas itu, kelihatannya dia juga menggunakan laptop HP model yang sama yang baru dibelinya. Laptopnya yang lama dan masih elok digunakan, disedekahkan kepada adiknya. Malangnya, selang beberapa bulan, keluar model HP yang baru dengan dilengkapi webcam, anda pula dipersalahkan kerana dia membeli model HP yang tiada webcam. (?)  
Memang dia admire gila kepada anda.


5. Menjadikan perlakuan anda sebagai contoh


Apa sahaja yang anda lakukan cuba dijadikan contoh dan diikut. Contohnya, sekali sekala selepas mengemop lantai, anda merendamkan mop dengan Clorox dengan tujuan membersihkannya. Dia pula akan merendam mop setiap kali habis mengemop dengan air yang masih berbaki dalam baldi. Berhari-hari pula tu! *hati2 nanti mop cepat reput.. Perkara ini biasa terjadi apabila duduk serumah, contohnya adik-beradik, atau teman serumah.
Memang dia admire gila kepada anda.


6. Meniru perniagaan online anda


Anda baru saja memulakan perniagaan online, contohnya menjual shawl. Selang beberapa hari kemudian, dia juga memulakan perniagaan online dengan menjual barangan yang sama dengan target pembeli yang sama. Bagus juga ya, ada persaingan yang sihat. Kena fikir positif sajalah. LOL
Memang dia admire gila kepada anda.


7. Update status Facebook/Twitter lebih kurang sama macam anda


Anda update status di FB/Twitter dengan apa yang ada dalam minda anda ketika itu. Beberapa saat kemudian, dia pula update status yang lebih kurang sama atau seakan-akan cuba membidas status anda itu.
Memang dia admire gila kepada anda.


8. Topik entry blog sama macam anda.


Anda update blog. Selang beberapa hari, anda terjumpa tajuk blog yang berkaitan dengan salah satu entry anda dalam blognya. Isi kandungan juga lebih kurang sama namun telah diolah semula. Malangnya tiada pula dikredit nama anda. =P
Memang dia admire gila kepada anda.


9. Dapat baby sebiji muka anda.. LOL


Dia telah berkahwin dan sedang mengandung. Dia pula kurang suka dengan anda selama ini. Namun setelah melahirkan anak, wajah babynya saling tak tumpah dengan anda. Ape cer..? hihi.
Memang dia admire gila kepada anda.


10. ada apa2 tambahan?
.
.
.
.

Kesimpulannya, semua manusia di dunia ini bukanlah unik. Kita sering terikut-ikut atau mencontohi gaya dan perlakuan orang lain. Itulah yang membentuk dan menjadikan kita sebagai kita pada hari ini. Contohilah perkara yang baik, itu tak apa. Tapi janganlah nampak sangat yang kita cuba meniru orang lain sehingga hilang identiti diri yang sebenar yang ada pada awalnya. Tambah sikit kelainan, pasti nampak berbeza kerana kita tak akan pernah boleh jadi 100% seperti orang lain.. =D


*entry ini khas untuk gadis yang admire kepada gadis lain. Sorry boys? Terima kasih kerana sudi membaca. hihi :D


ORIGINAL IDEAS : alya syaqiera

RSC PRODUCT SHOOT



wOOT wOOT... Lama juga impian nak jumpa Rina Salleh, pemenang Gadis Melayu 3. Alhamdulillah dapat juga join event JO & JO DESIGN & PHOTOGRAPHER collaborate dengan Rina Salleh Collection (RSC) atas jemputan en. photog, Mr. Taufiq Aizuddin. Rina Salleh sangat peramah, kecik molek dan manis je orangnya. Walaupun demam dan batuk teruk, suara pun tak ada masa tu, aku gagahkan diri juga untuk pergi sebab nama dah lama tersenarai sebagai talent.


Jom tengok baju2 yang aku pakai design oleh Rina Salleh sendiri.


Khayla Long Dress (SOLD OUT!)
TOP: satin material, 
BOTTOM: Japanese cotton
photog: Dboy Ahmad 


TOP: Batwing sleeve Chiffon blouse white-yellow stripes
BOTTOM: shocking pink palazzo
photog: Mahyuddin Mustafa


ini MUA saya, kak Azhana Sharim
make-up dia jadikan aku nampak cantik. Superb! 


yay! muka aku terpampang di website Rina Salleh Collection

Eksklusifnya, setiap design baju, hanya ada sehelai sahaja yang dibuat. So siapa cepat, dia dapat! =) 


Special thanks to all krew yang hadir, MUA, photog, n talents sekalian. Harap dapat join lagi next project ye abang Joe.. he he.. 


Daa~


p/s: Jom klik SINI untuk terjah ke website Rina Salleh!


Wednesday, October 12, 2011

LITTLEST THING . . .





Sometimes I find myself sittin' back and reminiscing
Especially when I have to watch other people kissin'
And I remember when you started callin' me your miss's
All the play fightin', all the flirtatious disses

I'd tell you sad stories about my childhood
I don't why I trusted you but I knew that I could
We'd spend the whole weekend lying in our own dirt
I was just so happy in your boxers and your t-shirt

**
Dreams, Dreams
Of when we had just started things
Dreams of you and me
It seems, It seems
That I can't shade those memories
I wonder if you have the same dreams too.

The littlest things that take me there
I know it sounds lame but its so true
I know its not right, but it seems unfair
That the things are reminding me of you
Sometimes I wish we could just pretend
Even if only for one weekend
So come on, Tell me
Is this the end?

Drinkin' tea in bed
Watching DVD's
When I discovered all your dirty grotty magazines
You take me out shopping and all we'd buy is trainers
As if we ever needed anything to entertain us

the first time that you introduced me to your friends
and you could tell that I was nervous, so you held my hand
when I was feeling down, you made that face you do
There's no one in the world that could replace you

**
Dreams, Dreams
Of when we had just started things
Dreams of me and you
It seems, It seems
That I can't shade those memories
I wonder if you feel the same way too.

The littlest things that take me there
I know it sounds lame but its so true
I know its not right, but it seems unfair
That the things are reminding me of you
Sometimes I wish we could just pretend
Even if only for one weekend
So come on, Tell me
Is this the end?


na na na.. na na na..

- LITTLEST THING by LILY ALLEN -
(1st time to share.. i luv most of her songs so much)



**pause the media player at the bottom of tis blog before watching the video.

Monday, October 10, 2011

MERISIK & DIRISIK? =D



Merisik adalah peringkat yang pertama dilakukan dalam adat perkahwinan Melayu. Merisik juga dipanggil meninjau atau menengok si gadis.Pada masa tersebut, kedua-dua belah pihak lelaki dan perempuan akan bertemu bagi menanyakan samada si gadis telah berpunya atau belum. Pada saat itu juga adalah masa di mana pihak lelaki dapat melihat wajah si gadis yang dirisik. Jika risikan diterima oleh pihak perempuan, maka tarikh bertunang pula akan dibincangkan. 


Namun pada masa kini, adat merisik jarang dilakukan kerana lelaki dan perempuan telah berkenalan terlebih dahulu. Adapun yang dilakukan, disekalikan dengan majlis bertunang untuk menjimatkan kos dan masa.

Checklist untuk pihak lelaki yang ingin melamar dan merisik gadis pilihan. Sekadar berkongsi.


1. Cincin belah rotan. (cincin tanda)

2. Wang tanda (hantaran)

3. Baju sepasang atau kain

4. Buah-buahan

5. Kuih-muih


Steps:

  1. Tentukan siapakah yang akan menjadi wakil anda. (ibu bapa atau ibu bapa saudara).
  2. Wakil pihak lelaki tersebut perlulah bertanya kepada ibu bapa si perempuan sama ada anak gadisnya itu telah mempunyai teman atau tidak.
  3. Jika tidak, maka wakil pihak lelaki perlulah menyatakan hajat untuk melamar si gadis.
  4. Jika ibu bapa si gadis telah bersetuju, maka cincin tanda dan lain-lain barang iringan seperti wang tanda, kain, buah-buahan dan kuih-muih diberikan.
  5. Jika mereka menerima barang-barang yang diberikan, maka secara tidak langsung, si gadis telahpun bersetuju untuk melayari hidup bersama lelaki tersebut.
  6. Wakil pihak lelaki berbincang tentang wang hantaran.
  7. Menetapkan hari untuk melangsungkan majlis pertunangan.



SOURCE: DUNIA CINTA -Percintaan & Rumahtangga (olahan semula by Alya Syaqiera)

Wednesday, October 5, 2011

FIRST DAY OF PMR


Cerita semalam.


First time bertugas semasa PMR, jaga kaunter, nama pertama, hari pertama.
Aku yang memang dah blur ni, tanpa taklimat tanpa apa aku main redah je.
Sepatutnya aku kena pergi naik ke pusat peperiksaan yang aku jaga, 10-20 minit SELEPAS kertas bermula, berjumpa dengan Ketua Pengawas peperiksaan dan berhubung dengan dia untuk ambil nama pelajar yang tak ada dalam bilik peperiksaan.
Tapi, lain pula jadinya bila aku disuruh naik sebelum tiba waktunya.
Aku pun dengan selamba berjalan di koridor, memantau dari bilik ke bilik.


Seorang pengawas PMR bertanya, 
"Awak cikgu sekolah sini ke?"


Aku,
"Ya"


Pengawas PMR,
"Cikgu tak dibenarkan berada di sini"


Aku,
*blur*


Tiba2 dengar nama aku dipanggil2 dari tingkat bawah.
Beberapa orang guru disiplin kelihatan melambai-lambai aku dan bagi signal suruh turun.
Aku pun turunlah.
Rupa2nya baru kutahu daripada mereka, guru tak boleh berada di pusat peperiksaan, hanya dibenarkan pergi ke bilik di mana ketua pengawas berada sahaja.


*malu*


Sepuluh minit kemudian, aku pun naik semula berjumpa ketua pengawas.
Aku ambil nama daripada dia, 
kemudian aku bertanya,
"Lepas ni saya kena buat apa ya?"


Ketua pengawas,
*pandangan pelik*


Aku,
*balas pandangan dia*
"Erm ok lah saya turun dulu"


Aku turun dan call parents pelajar yang tak muncul di bilik peperiksaan.
Kedua2 parents pelajar yang aku call, tak tahu pada hari tu PMR dah bermula.
Aku paksa juga suruh pelajar datang walaupun masa untuk paper BM1 hampir tamat.


Pelajar yang tak bawa slip peperiksaan dan I/C juga ramai.
Sibuk jugalah suasana pagi tu.
Semua pelajar yang terlupa bawa dokumen penting tu kena herdik dengan pengetua.
Aku yang pening.
Budak2 ni memanglah tak dengar cakap.
Dah berkali-kali pesan pun tak bawa juga.
Mana ckigu2 tak bengang kan.


Ermm itulah kenangan hari pertama PMR.
Ketua pengawas PMR juga terdiri daripada cikgu2 muda yang kurang pengalaman.
Ada juga konflik yang terjadi, tapi dapat diselesaikan dengan mudah.
Tunggu pula cerita aku jadi Pengawas SPM nanti.
Mesti macam2 pengalaman yang aku dapat.
Hahahaha nak gelak... =P


BEST OF LUCK STUDENTS!

Monday, October 3, 2011

LOVE YOU LIKE A LOVE SONG


It's been said and done
Every beautiful thought's been already sung
And I guess right now here's another one
So your melody will play on and on, 
with the best of 'em

You are beautiful
like a dream come alive, incredible
A centerfold miracle, lyrical
You've saved my life again
And I want you to know baby


**
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat-peat-peat-peat


I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat-peat-peat-peat

Constantly, boy you played through my mind like a symphony
There's no way to describe what you do to me
You just do to me, 
what you do
And it feels like I've been rescued
I've been set free
I am hypnotized by your destiny
You are magical, lyrical, beautiful
You are...and I want you to know baby

**
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat-peat-peat-peat


I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat-peat-peat-peat

***
No one compares
You stand alone, to every record I own
Music to my heart that's what you are
A song that goes on and on


**
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat-peat-peat-peat


I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

I love you...
Like a love song~

 Love You Like A Love Song 
by  Selena Gomez



:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...