Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Saturday, December 31, 2011

PERTEMUAN PERTAMA DENGAN VENDOR PELAMIN (pt. 2)




Ok semalam dah cerita di SINI mengenai pertemuan dengan vendor pelamin untuk memilih pelamin. Dan satu lagi perkara yang aku dan en. tunang pilih ialah busana perkahwinan.


BUSANA NIKAH


Dah beli siap & bagi jadi hantaran bertunang! Cerita kemudian ok. =p


BUSANA MALAM BERINAI


Aku sebenarnya tak mahu buat malam berinai sebab pada mulanya plan nikah petang Jumaat. Tapi apabila my future mother-in-law (FMIL) bertanyakan tak adakah malam berinai/trinai (aku pun tak pastu terms tu!), kami pun buatlah. Jadi keluarga belah aku pun setuju walaupun aku tak tahu bagaimana sebenarnya prosedur malam berinai tu. 

Bertepatan dengan tema pink & lemonade yellow,  aku fikir nak pakai warna kuning lah. Kalau boleh nak pakai songket sebab kononnya nak mengekalkan tradisi perkahwinan melayu. Lagipun kalau en. tunang pakai songket di siang hari, confirm berpeluh-peluh! Sebab dia memang cepat sangat berpeluh. Tapi di butik tak ada baju kuning yang menepati citarasa aku! 

Kami cuba pakai satu baju warna coklat dan memang fit dengan aku. Tak payah alter lagi. Tapi bila ambil gambar dan fikir semula, warna tu kurang menyerlah apatah lagi aku ni suka warna yang striking. 

inilah baju coklet tu.

Bila balik rumah, aku rujuk lagi majalah perkahwinan, dan aku fikir aku nak tukar ke warna pink terang! Akan pergi lagi butik bulan 1 ni. Dan vendor tak kisah kalau nak tempah baju baru sebab katanya baju boleh siap hanya dalam masa SEBULAN! Oh wow cepat tu. So tak ada masalah rasanya. =)


BUSANA RESEPSI


Yang penting aku nak pakai dress untuk resepsi! Design dah bagi kepada vendor sebagai contoh. Katanya sekarang trend kain net. So aku serahkan segalanya untuk dia survey harga kain dan tempahan jahitan. Tapi kalau tak dress pun aku tak kisah kalau pakai beaded kebaya moden. Warna apa? Mungkin cream atau soft gold.

Contoh: 



photo from weddinginspirasi.com
sexy cut. Tapi make sure tambah lengan panjang ye untuk bride bertudung. =)
photo taken from classifieds.weddingbee.com


BUSANA POTONG KEK


Acara potong kek akan turut berjalan semasa majlis resepsi. Namun aku tak pasti lagi nak tukar baju atau tidak. Macam susah pula sebab majlis di dewan dan agak leceh untuk tukar baju. Lagi, kalau dah berhabis untuk baju resepsi, rasa terkilan pula untuk pakai hanya sekejap. Kalau ada pun, mungkin aku memilih gown putih atau purple. En tunang pula pakai tuxedo hitam dengan bow. Kalau tak pun, baju tu boleh bawa semasa acara buka hadiah pada sebelah malamnya? Masih perlu berbincang dengan mak aku. 


BUSANA MAJLIS SAMBUT MENANTU


Untuk majlis ni, hanya satu busana yang akan dikenakan dan semestinya dress juga! Aku nak warna merah atau coral. Tak ada baju yang berkenan juga di butik tu. Jadi aku amsih dalam usaha mencari design yang sesuai untuk aku untuk dimajukan kepada vendor, dan ditempah. =)

Itu saja update untuk busana semasa pertemuan kali pertama dengan vendor pelamin. Aku harap semua busana akan jadi seperti yang kami mahu.



with love,
Alya Syaqiera

Pertemuan Pertama Dengan Vendor Pelamin (pt. 1)


Hai all.

Petang Jumaat tadi pergi jumpa vendor pakej pelamin di Banting bersama en. tunang.
Ouh rasa agak jauh juga lah dari Klang.
Tapi berbaloi sebab pelamin dia murah dan cantik.
Vendor pelamin ni sama dengan masa tunang hari tu.
Nak tengok mini pelamin tunang boleh klik SINI dan komen di sana ya. =))

Pertamanya warna tema untuk ketiga-tiga event nikah, resepsi dan tandang dah ditetapkan seperti di kanan wall blog ni.
Jadi kami pun berbincang tentang pelamin dan busana yang bakal dipakai.
Pakej terendah yang ditawarkan di butik ini ialah RM1000, which is aku rasa memang berpatutan.
Dan vendor ni sangat2 lah senang nak diajak berbincang, friendly, dan tau hormat customer. THUMBS UP utk beliau! 
Tiba2 aku kena puji dengan vendor sebab bawa fail DIY khas untuk majlis kahwin kami (macam yang dah diblog dalam entry INI), contoh2 dari majalah dan gambar2 yang di save dalam tab, katanya bagus bakal pengantin dah buat rujukan. =))
So tak adalah ternganga kalau di sana baru nak terpilih-pilih warna dan item yang sesuai untuk majlis.
Itu pun satu cara untuk menarik customer tau.
Kau orang yang suka puji2 dan ambil hati ni memang sangat sesuai buat bisnes. 

Dalam memilih pelamin, aku bukanlah seorang yang cerewet. Sebab bagi aku (macam dalam entry mini pelamin tunang tempoh hari), pelamin tak perlu terlalu sarat. Go for a simple one, dan kalau boleh tak nak terlalu banyak main warna. Sebabnya, pengantin yang mahu ditonjolkan, bukan pelamin. Jika terlalu sarat, si raja sehari akan nampak tenggelam. Kalau orang dok sibuk memandang dan puji pelamin, bagaimana pula dengan pengantin. haha.. ok cukup. Tu semua cuma pandangan personal aku. Lagi satu hal, aku tak perlu bimbang sebab aku percaya kepada vendor yang boleh menata rias pelamin mengikut kehendak aku, dan juga skill dia. Aku ambik pakej pelamin untuk ketiga-tiga event sekaligus termasuk event belah lelaki sebab nak murah dan jimat. Biasalah.. aku kan pengantin budget.. hihi =)

MINI PELAMIN NIKAH


Bagi pelamin nikah, aku fikir yang biasa2 sahaja seperti pelamin tunang tempoh hari. Tapi bila difikirkan eloklah ada sedikit kelainan. Tiba2 aku ternampak satu pelamin baru diletak dalam butik. Konsepnya masih blok kayu putih, tapi ada keluk2 ala2 Morocco style lah kunun. Aku pun kata ok lah ambil yang ini. Dan warna pula gabungan pink & lemonade yellow. Pink tak dapat lari ye dari perempuan. Bertunang hari tu dah guna warna pink & peach. Tapi kali ni, major color adalah yellow. Mini pelamin beserta kerusi. Harga sekali dalam pakej.

Susah tau nak google pelamin kuning & pink. Tak jumpa. Tapi sini ada contoh pelamin, tapi tak ikut warna pink & kuning la:

haaa keluk2 tu lebih kurang macam ni lah. tapi blok kayu tu semua warna putih.
photo from ariweddingcouture.blogspot.com
Kalau dapat pelamin macam ni, pheww kelas kau mariaa..
Tapi kalau boleh nak cuba elak la sebab nak yang simple. Lagipun aku ni pengantin bajet.
Tapi yg ni memang kelass!!
Photo from arma-couture.blogspot.com

Nurul Syuhada's solemnization day.
i heart the Morrocan dais & her hand bouquet.. =)

PELAMIN RESEPSI (BELAH PEREMPUAN)


Seperti kehendak mak aku, walau tema resepsi gold & purple, beliau nak base color pelamin semua putih atau cream, bunga cream dan daun sahaja hijau. Lebih eksklusif katanya. Masih menggunakan blok kayu putih, namun vendor akan meletakkan sedikit kelainan pada bongkah kayu tersebut. Lain macam mana tu? Tunggu la hari resepsi tiba dan lihat okay! =) Harga sekali dalam pakej.

Contoh (klik gambar untuk paparan jelas):

ouh i heart this one sooo much!! nak macam ni boleh?? betul pelamin idaman!
photo from armaweddingcouture.blogspot.com
close-up sikit lagi pelamin idaman!
photo from armaweddingcouture.blogspot.com
i heart this one to0!! oh my..all in white & cream,
belakang gantung tabir warna tiffany blue. Ohsem!
photo from rendaperancis.wordpress.com 
putih bersih & suci.
photo from nikuze-bride2b.blogspot.com
pelamin putih dengan kerusi sampan.
photo from nurmala-mazlan.blogspot.com


PELAMIN MENYAMBUT MENANTU (BELAH LELAKI)


Tema warna menyambut menantu adalah green & coral. Dan pelamin belah lelaki ni, adalah menurut kehendak my future mother-in-law (FMIL) iaitu hijau & cream. Sama juga guna blok kayu, namun vendor akan ciptakan sedikit kelainan daripada majlis resepsi. Haha.. dah ambil semua ditempat yang sama. Mesti lebih kurang sama. I don't care pun. Sebab tetamu yang datang pun lain2 kan? =p Yang paling penting, AKU SANGAT BERHARAP ia akan jadi cantik, simple & sweet. Harga sekali dalam pakej.

Contoh:

pelamin hijau cream guna blok kayu, dan chandelier di setiap panel, beserta kerusi sampan.
photo from tepaksirehbridalbutique.blogspot.com
close-up sikit pelamin angan.
photo from tepaksirehbridalbutique.blogspot.com
putih & hijau memang ekslusif.. i heart this one. tapi hijau dia tak macam yang FMIL nak. =(
photo from imageshack.us
pelamin hijau+putih+merah. simple but nice. juga menggunakan blok kayu.
phoyo from wsyahida.multiply.com
Nampak ekskusif dan mahal. Tapi bukan hijau ni yang FMIL nak.
photo from flickr.com/photos/noraweddingplanner

Warna hijau mendominasi, ditambah warna merah bunga telur. So nice. =)
photo from hammycel.blogspot.com

Aku ambil 1 pakej mengandungi:
  1. Pelamin 3 panel (majlis di dewan-tambah RM500)
  2. Baju 4 pasang (berinai, resepsi, potong kek, bertandang)
  3. 2 kali make-up *tak ambil sebab make-up dengan MUA pilihan, so ganti dengan pelamin nikah)
  4. Handbouqet & accessories
TOTAL PRICE = RM2500


Untuk pelamin menyambut menantu pula, kalau ambil pelamin sahaja harganya RM1500 untuk majlis dewan. Tapi bila aku terpandang pakej RM1k yang aku sebut macam di atas tu, aku pun cakap dengan vendor aku nak pakej tu iaitu:
  1. sepasang baju *dah ada dalam pakej di atas
  2. sekali make-up *sama reason seperti pakej di atas
  3. handbouqet & accesories
  4. pelamin 3 panel
TOTAL PRICE = RM1000

Makanya, jimat RM500.. hehe.. ok tak? So total untuk dua pakej di atas ialah RM3500. Harga ni belum tambah deco2 dewan yang aku request lagilah. Aku rasa cukup murah la tu. Lagi, vendor ni boleh bawa bincang. So tak ada hal lah.

Aku akan update tentang baju pula nanti. Stay tuned. =))

p/s: Untuk sambungan entry, jom klik SINI: PERTEMUAN PERTAMA DENGAN VENDOR PELAMIN (pt. 2)



with love,
Alya Syaqiera

Friday, December 30, 2011

MAS KAHWIN WAJIB, HAK MUTLAK ISTERI



Pernikahan tanpa mahar sah tetapi suami mesti beri bayaran sepadan


Setiap perkahwinan yang sah adalah berdasarkan rukun nikah terkandung dalam hukum syarak iaitu; 

  1. pengantin perempuan, 
  2. pengantin lelaki, 
  3. wali, 
  4. saksi, 
  5. ijab dan kabul. 

Mas kahwin pula antara syarat dikenakan sebagai mahar diberi atau dijanjikan kepada pengantin perempuan. 


Definisi mas kahwin berasal daripada perkataan Arab dan dalam al-Quran istilah mahar disebut dengan al-sadaq, al-saduqah, al-nihlah, al-ajr, al-faridah dan al-aqd. Menurut istilah syarak, mahar ialah pemberian yang wajib oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan.


Memberi mas kahwin kepada isteri hukumnya wajib. Menurut Abu Hanifah dan mazhab Syafie, isteri berhak mendapat mahar apabila akad nikahnya sah. Pemberian mas kahwin dianggap sebagai lambang kesungguhan suami terhadap isteri. Ia juga mencerminkan kasih sayang, kesediaan hidup bersama isteri serta sanggup berkorban demi kesejahteraan rumah tangga dan keluarga. Ia juga tanda penghormatan suami terhadap isteri.


Namun, mas kahwin tidak termasuk rukun nikah atau syarat sah pernikahan. Jika pasangan bersetuju bernikah tanpa menentukan jumlah mahar, pernikahan itu tetap sah tetapi suami diwajibkan membayar mahar misil (yang sepadan)


Mengikut hukum syarak mas kahwin perlu dibayar suami kepada isteri pada masa akad nikah, sama ada wang atau diakui sebagai hutang dengan atau tanpa cagaran, atau sesuatu yang menurut hukum syarak dapat dinilai dengan wang. 


Dalil mewajibkan mahar kepada isteri antaranya firman Allah bermaksud: 


Dan berikanlah kepada perempuan (isteri) akan mas kahwin mereka itu sebagai pemberian (yang wajib). Kemudian jika mereka menyerahkan kepada kamu sebahagian dari mas kahwinnnya, maka makanlah (gunakanlah) pemberian itu sebagai nikmat yang baik lagi lazat. 

(Surah al-Nisa, ayat 4) 


Firman Allah bermaksud: 


Mana-mana perempuan yang kamu nikmati percampuran dengannya (selepas dia menjadi isteri kamu) maka berikan mereka maharnya (ajr) sebagai satu ketetapan yang difardu (diwajibkan oleh Allah Taala). 


(Surah al-Nisa, ayat 24) 


Pada zaman Rasulullah SAW, berlaku kisah seorang perempuan berkahwin tanpa disebutkan maharnya. Tidak lama kemudian suaminya meninggal dunia sebelum sempat bersama (melakukan persetubuhan), lalu Rasulullah mengeluarkan hukum supaya perempuan itu diberi mahar misil untuknya. 


Ini bermakna, Rasulullah SAW sudah menetapkan mahar atau mas kahwin berdasarkan kemampuan suami. Islam tidak menetapkan kadar serta had maksimum dan minimum mahar bagi wanita. 


Ia bergantung kepada uruf iaitu keadaan semasa, suasana sesuatu tempat dan masyarakat. Namun, Islam menganjurkan kita mengambil jalan tengah iaitu tidak meletakkan mahar terlalu tinggi dan tidak pula terlalu rendah. Rasulullah SAW menggalakkan kita mempermudahkan mahar dalam sabda bermaksud: 


Kebanyakan perempuan yang berkat perkahwinannya ialah mudah (rendah) perbelanjaan (mahar). 


(Hadis riwayat Ahmad dan al-Hakim) 


Berdasarkan peruntukkan enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003, mas kahwin ertinya pembayaran kahwin yang wajib dibayar di bawah hukum syarak oleh suami kepada isteri pada masa perkahwinan diakadnikahkan. Mas kahwin hak mutlak isteri dan boleh dianggap sebagai hutang jika suami gagal memberikan mas kahwin itu. 


Justeru, isteri boleh menuntut mas kahwin di mahkamah jika tidak dibayar sebagai hutang. Keputusan Mesyuarat Arahan Amalan Mahkamah Syariah seluruh Malaysia Bil 4 Tahun 2003 pada 22-24 Ogos 2003 di Shah Alam, Selangor, bersetuju dan mengesahkan untuk menerima pakai arahan amalan berhubung penambahan dan pindaan kod kes seperti diluluskan Mesyuarat Ketua Hakim Syarie ke-25 dengan meletakkan tambahan Kod Kes Mal di mana mas kahwin diletakkan suatu kod bagi tuntutan baru. 


Setiap negeri memberi panduan kadar minimum mas kahwin yang berbeza. Contohnya, Majlis Agama Kedah tidak menetapkan jumlah minimum mas kahwin. Di Selangor, mas kahwin minimum RM300. 


Timbul kekeliruan sama ada wang hantaran adalah mas kahwin. Sebenarnya wang hantaran adalah adat Melayu iaitu hadiah daripada suami kepada isteri dan tanda setuju dengan perkahwinan itu. 


Hantaran tidak wajib kerana lebih kepada adat dan hukumnya harus. Wang hantaran adalah pemberian ikhlas pengantin lelaki kepada perempuan sebagai membantu menampung perbelanjaan kenduri. Jika bakal suami mahu memberi mas kahwin dan hantaran sekali gus, tidak ada salahnya 


Kesimpulannya, mas kahwin wajib kepada suami untuk menunjukkan kasih sayang dan tanggungjawab terhadap isteri. Ia juga bertujuan menggembirakan dan menyenangkan isteri. Walaupun mas kahwin dijadikan hutang, isteri boleh menuntutnya. 


SOURCE: Berita Harian Online : Peguam Syarie Menulis: Mas kahwin wajib, hak mutlak isteri oleh Mohamad Isa Abd Ralip


p/s: Jom baca pula Fatwa Kadar Maskahwin di Selangor


with love,
Alya Syaqiera

Thursday, December 29, 2011

KADAR MAHAR/MAS KAHWIN SELURUH NEGERI



PENGERTIAN MASKAHWIN

Definisi mas kahwin berasal daripada perkataan Arab dan dalam al-Quran istilah mahar disebut dengan al-sadaq, al-saduqah, al-nihlah, al-ajr, al-faridah dan al-aqd. Menurut istilah syarak, mahar ialah pemberian yang wajib oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan.


Kadar Minimum Mas Kahwin Terkini 2011


p/s: Untuk membaca mengenai fatwa maskahwin di Selangor, sila klik SINI.

Wednesday, December 28, 2011

LAWATAN KEDUA DEWAN RESEPSI



Hey2 dear followers esp. b2b!!


Baru kejap tadi sekali lagi melawat dewan pilihan untuk majlis resepsi.
Bawa en. tunang sekali.
And guess what?
Aku tak bagitahu pun aku dah book dewan semalam.
Mula2 dia sampai rumah tadi, kami pergi breakfast dulu.
Aku makan habis lambat macam biasa lah.
Kemudian dia kata, cepatlah. Kata nak cari dewan.
Aku boleh kata, relax lah.
Dia pun pelik.
Biasanya aku yang gelabah. haha.
Mula2 kami sengaja pergi satu sekolah ni untuk tanya sewa dewan dia.
Sewa RM1800, tak ada aircond pun.
Kena tulis surat kepada pengetuanya pula.
Ermm mahal dan prosedur lambat.
Lagipun nanti tiba2 ada even sekolah, kami juga yang susah nak cari tempat lain nanti.


Kemudian kami pergi pula ke dewan yang aku dah book semalam.
En tunang pelik sebab aku tahu jalan tanpa merujuk GPS.
Dia cakap, ni mesti dah pergi semalam.
Aku senyum2 je.
Dan bila dia tengok dewan, dia kata ok.
Aku belum sempat bawa mak pula tengok dewan.
Takut mak tak setuju.
Tapi esok aku dah kena bayar deposit sebab tempoh yang diberi hanya dua hari sahaja.
Latest update from my MUA, request pakej untuk makan 1000pax ialah 18k.
Macam memang confirm la nak sewa dewan ni sebab after recalculate pakej banglo dalam entry semalam, lebih kurang sahaja harganya. =)


A few snapshots dewan:








--------------------------------------
DEWAN PANDAMARAN JAYA, KLANG
Website |03 - 3375 5555
--------------------------------------

with love,
Alya Syaqiera

DATE DENGAN MUA



Gigih tau buat entry ni. LOL.


MAK ANDAM a.k.a MUA PILIHAN


Siang tadi selain cari dewan, aku turut set date dengan make-up artist (MUA) untuk wedding.
Aku book untuk 3 event terus, nikah, resepsi dan bertandang.
Aku pernah jadi model untuk kelas make-up MUA ni, dan tak perlu ragu dengan hasilnya!
Kemas dan cantik.
Aku suka!
Aku bertanya sama ada perlu atau tidak test make-up.
And she said, no need.
Aku pun fikir yang sama, sebab aku dah pernah make-up dengan beliau, bukan sekali.
Harga pula kira boleh adjust lah.
And so far aku ok dengan harga.
Bagi aku tak apa belanja lebih untuk 3 perkara; make-up, busana, dan photography. 


MASALAH KULIT 


Meeting tadi umpama kakak-adik.
Beliau tegur kulit aku yang agak naik jerawat.
Agak lama juga aku makan collagen dari Total Image, tak kira tablet atau liquid, tapi memang belum nampak kesan atas kulit.
Dan beliau menegaskan kesan collagen tak akan nampak pada kulit seusia aku.
Tunggu nanti pada 30-an atau 40-an akan nampak beza awet mudanya berbanding orang lain yang sebaya.
Makanya, beliau mengesyorkan aku untuk jaga pemakanan dan ambil vitamin C (kalau boleh dalam bentuk liquid supaya cepat serap).
Dari segi pemakanan memang aku kurang berjaga-jaga sebab aku sangat berselera makan sekarang!
Baru beberapa jam selepas makan, aku jadi lapar lagi.
Mungkin effect dari collagen yang aku ambil.


Dan lagi satu, jangan pakai foundation yang tak sesuai dengan kulit.
Aku fikir, aku perlu beralih semula kepada liquid foundation untuk beri ruang kulit bernafas. =P


Dan pagi2 tadi aku ada terbaca post di group b2b 2012 yang mengesyorkan makan kapsul Evening Primerose Oil (EPO) untuk atasi masalah kulit.
Katanya memang nampak kesannya sangat cepat, dan pengesyor tu ambil brand Biolife.
Dan dengan itu aku berdessup ke Cosway berdekatan untk cari EPO.
Mak aku memang setia makan EPO.
Tapi pernah dulu bila mak bagi aku satu bekas untuk makan, aku langsung tak berdisplin untuk habiskan. 
Sekarang baru terkedek2 nak cari dan makan. hoho
Lebih percaya testimoni orang lain daripada mulut mak sendiri yang memang tak ada masalah kulit tu. =p


BANGLO KONSEP RUMAH PENGANTIN


And one more offer from MUA, beliau suggest aku untuk buat majlis resepsi nanti di sebuah rumah banglo 3 tingkat miliknya berkonsepkan Rumah Pengantin, instead of buat di dewan.
Harga pakej untuk 10 orang terawal only 10k sebab banglo tu hanya akan beroperasi Februari tahun depan.
Harga termasuk catering untuk 500 jemputan.
Dan bila fikir, dapat juga aku jimat sikit untuk topup hal2 lain.
Ermm perlu masa untuk fikir.
Tadi dah recalculate budget.
Macam boleh save around 3k kalau ikut suggestion MUA.
Aku pun sedang menunggu quotation harga & pakej from her.


Ya Allah, permudahkanlah urusan hambamu ini. 
Ameen. =))


p/s: Masih mencari MUA untuk hari bahagia anda?? Jom pilih MUA di entry SINI.


with love,
           
       Alya Syaqiera

SURVEY DEWAN RESEPSI



Hey all.


Tadi siang pergi lagi hunting untuk reception hall.
Pergi terus ke Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan book terus. haha
Tapi tarikh yang aku nak tak ada.
Suppose nak buat majlis hari Ahad.
Oleh sebab tak ada kosong, aku pilih hari sebelumnya iaitu Sabtu.

Kriteria dewan yang aku pilih mestilah:


1. ada aircond
2. dekat dengan rumah
3. tak perlu terlalu cantik, asalkan nampak terjaga.

Aku tanya pada staf MPK tadi mana dewan paling dekat dengan rumah aku.
Kemudian dia suggest dewan tu.
Selepas tu aku terus terjah nak tengok dewannya.
Cat warna kuning, bahagian dalam ok, berhawa dingin, dan tumbuh-tumbuhan di luar kelihatan terjaga, tak ada lah yang mati.
Cumanya dewan ni tak ada parking lot sebab dia dalam taman dan betul2 tepi jalan.
Huh hampir sebulan tu aku cari dewan tak jumpa2.
Kali ni aku nekad je untuk book dewan tu.
Dalam masa 2 hari aku perlu selesaikan deposit. 
Dan dalam masa dua hari ni juga aku perlu berfikir sama ada nak teruskan majlis resepsi di dewan atau sebaliknya.
Kenapa pulak ye??? =p


bahagian dalam dewan. ok la kan? =p


Ok, antara dewan yang aku survey selama sebulan ni di Klang termasuklah dewan di Shah Alam:


1. Dewan Teluk Pulai


Besar tapi tak terjaga. Syiling pun belum dibetulkan. Ada aircond, tapi agak jauh dari rumah. Hampa, dan balik. =(


2. Dewan Hamzah, Klang


Memang cantik di tepi jalan utama Klang, bersebelahan dengan jam gergasi bertulis "Daulat Tuanku" dan air pancut, betul2 bersebelahan MPK. Ada aircond. Namun hanya disewakan untuk staf saja. Di saat itu dalam kepala aku berfikir, aku nak bina dewan sendiri untuk kegunaan kaum kerabat aku je. Haha.. keji kan fikiran aku. Hampa, dan balik. =(


3. Dewan Pejabat Tanah/Daerah, Klang


Sangat cantik sebab baru bina, atas bukit yang nyaman, besar, ada aircond, mampu sewa, memang dah mimpi2 nak buat majlis resepsi dalam tu. Tapi, tarikh tak available. Pejabat Tanah tak buka sewaan hingga bulan 6 tahun depan sebab pilihanraya. Sangat hampa, dan balik. =(


4. Dewan Bunga Kertas TTDI, Shah Alam


Ada aircond, terjaga. Tapi dua court saja sangatlah kecil bagi aku. Bukan nak buat majlis besar-besaran pun, but at least taknak nampak crowded. Parking besar. Tarikh yang aku nak pun available. Nak book dengan MBSA. KIV dulu.


5. Dewan Bankuet MBSA, Shah Alam


Aku cuba call je sebab tahu memang date untuk tahun depan dah tak ada. Sewa RM3800, aku rasa ok sebab sekali dengan kerusi velvet, meja dan PA sistem. Ada aircond juga. Tapi dengar2 kecil sikit dan nampak agak lama. Well, MBSA buka sewa untuk tahun 2013 bulan Jun 2012 tahun depan. Siapa berhajat nak resepsi di sana cepat2 lah book nanti!


6. Dewan Kg. Jawa, Klang


Satu court, sangat kecil, tak ada aircond, condition biasa2 saja. Dewan ni under JKKK, bukan MPK. So direct terus untuk book. Boleh lah guna untuk small event macam seminar dsb. Memang tak lah aku nak sewa dewan ni untuk resepsi.


7. Dewan Taman Botanic, Klang


Tak ada aircond. Tak nak!


8. Dewan Bukit Tinggi 2, Klang


Sangat besar dan cantik! Malam2 kalau tengok cantik je dari luar. Bersebelahan Jusco Bukit Tinggi. Tak payah risau tentang parking, sebab walaupun tak ada parking lot, guest boleh park dekat dalam Jusco. Lepas tu bolehlah melawat Jusco selepas datang ke majlis aku. hihi.. tapi sayang tak ada aircond. Date yang aku nak pun tak available. Hampa. Balik. =(




Okay sampai sini dulu. Banyak lagi dewan2 lain yang aku survey. Tapi tak mengapalah tak review semua kan. Huhu =)




with love,
Alya Syaqiera

Tuesday, December 27, 2011

HANTARAN KAHWIN MENURUT ADAT


Hantaran dilakukan semasa bertunang dan/atau masa akad nikah. Pada hakikatnya, hantaran tidak diwajibkan di dalam Islam. 


Hantaran dari pihak perempuan biasanya lebih dua dulang daripada pihak lelaki. Contohnya; sekiranya pihak lelaki menghantar 7 dulang, pihak perempuan akan membalas sebanyak 9 dulang. Jumlah hantaran adalah dalam bilangan ganjil mengikut adat perkahwinan Melayu. Selalunya hantaran dijadikan pengukur tentang status dan "budget" perkahwinan pasangan yang berkahwin. Oleh sebab itu industri menghias hantaran telah semakin berkembang kini.

Mengikut adat resam, menghantar belanja biasanya dijalankan terlebih dahulu dan berasingan dengan upacara akad nikah, tetapi pada zaman sekarang, menghantar belanja selalu dijalankan bersama dengan akad nikah dengan tujuan menjimatkan masa dan perbelanjaan. Di antara barang-barang yang termasuk dalam kategori wajib bagi melengkapkan sesuatu hantaran adalah seperti berikut, dan hantaran tersebut akan turut sama diarak dengan mempelai sebelum bersanding.

  • Wang mas kahwin dan belanja (ada yang menyerahkan wang mas kahwin tersebut terus ke tangan isteri selepas selesai upacara akad nikah) yang diletakkan di dalam dulang atau batil bertudung diperbuat daripada perak atau tembaga putih.
  • Sebentuk cincin permata berbatu intan atau berlian yang diletakkan di dalam cembul atau kotak perak.
  • 2 pasang kain dan sehelai baju dari jenis yang cukup baik dan berkualiti, dilipat di dalam talam perak atau tembaga putih bertudung.
  • Beberapa jenis kuih juadah, yang setiap satunya diletak di dalam sebuah pinggan besar bertudung dan dihias beralaskan talam.
  • Beberapa jenis buah-buahan yang segar disusun di dalam bekas atau talam ditudung.
  • Tepak sirih atau puan perak atau tembaga putih yang diisi lengkap.
  • Satu atau dua perecik atau perenjis air mawar dan dua kaki dian atau lilin.

Semua barang tersebut akan dibawa setiap satunya oleh seorang pemuda dan diarak daripada rumah mempelai itu ke rumah pengantin perempuan bersama-sama dengan mempelai yang sudah siap berpakaian lengkap Melayu asli atau pakaian haji iaitu berserban dan berjubah bagi memulakan upacara Majlis Akad Nikah. Mempelai dan rombongannya akan disambut oleh pihak pengantin perempuan dan mereka akan terus dibawa naik ke rumah. Semua barang hantaran akan diatur, biasanya di hadapan pelamin. Pelamin ialah suatu ruang yang telah disiapkan biasanya seminggu sebelum majlis perkahwinan berlangsung dan ia merupakan tempat di mana kedua-dua pengantin akan bersanding di hadapan semua tetamu.


SUMBER: syokkahwin.com: HANTARAN KAHWIN (olahan semula Alya Syaqiera)

BERSUA MUKA DENGAN BAKAL MERTUA



Bila tiba hal yang ini, memang aku lemah sikit.
Berjumpa dengan bakal mertua.
Walaupun mereka layan aku baik saja, mak en. tunang pun selalu tersenyum je, tapi rasa penyegan tu memang tebal gila.
Almaklumlah aku ni jenis batu, dalam kata huraiannya tak reti borak dengan orang tua. Adoi!
Untunglah sesiapa yang berbakat untuk tambat hati orang tua tu kann.. =P


betul gerun kalau dapat mak mertua macam ni.. hihi.. yang ni marah menantu sebab tak reti masak cupcakes! =p
photo from theforumsite.com   


Dah sebulan satu minggu juga bertunang, baru ini ada masa nak jumpa bakal mertua setelah pegang title tunang orang ni.
Gelabah punya pasal, aku terlupa nak sarung cincin tunang. 
Jam tangan aku pun aku tak pakai. haha
Tak tahu nak bawa buah tangan apa.
Semalam lagi dah berbincang dengan en. tunang apa yang patut aku bawa.
Aku cadang nak masak sesuatu untuk mereka.
Tapi en tunang kata bawa je buah.
Aku pun singgah Jusco beli buah apa yang patut, hambik empat puluh ringgit okay!
Gila blur main ambil je buah apa2 pun tak survey harga. lalala~
Dan tadi sampai ke rumah bakal mertua dalam pukul 12.30pm seperti yang dijanjikan setelah memecut 135++ km/j.
En tunang pun terkejut aku boleh sampai dengan cepat.
Bila mother in law (MIL) tengok buah, beliau tersenyum, hati aku pun lega. hihi..
Dan one more thing, aku tak sesat! haha..
Berjaya juga cari rumah tanpa bantuan en. tunang.
Biasanya dia akan tunggu di simpang jalan untuk guide aku ke rumahnya.


Makan2,
tunjuk gambar2 tunang tempoh hari,
kemudian bincang mengenai warna tema.
Memang kalau boleh aku NAK masuk campur.haha
Tapi tanpa meminggirkan kehendak my MIL lah kan.
Beliau tetapkan warna tema menyambut menantu- HIJAU.
Dah beli pun baju untuk belah lelaki warna hijau.
Jadi aku cadangkan gabung dengan warna CORAL (orange pink).
Bagi aku, biar dominan warna hijau seluruh dewan termasuk alas meja, dan decorations warna coral.
Busana pengantin pun kalau boleh biar warna lain.
MIL setuju saja.
Tapi beliau tanya, takpe ke kalau baju warna lain.
Dan beliau nak alas meja warna cream.
Lepas aku bagi cadangan aku, aku serah semuanya untuk pihak mereka yang tentukan.
Apa orang tua cakap kita kena ikut.
Sebab itu yang elok pada pandangan mereka.
Lagi2 majlis belah lelaki kan.
Janganlah aku yang memandai-mandai.. hohoho


Harap semuanya ok lah.
Belum decide pun nak cari baju pelamin semua di mana. 
Padahal tinggal 4 bulan je lagi!!
Btw, thanks b2b yang banyak tolong bagi tips mengahadap MIL malam semalam.
Berguna sangat! =)
Anehnya, aku rasa biasa saja tadi.
Tak macam sebelum ni yang sangat2 penyegan & batu.
Mungkin sebab dah berstatus tunangan, maka mind set dah tukar jadi "this is my second family".
Nite!


with love,
Alya Syaqiera

Monday, December 26, 2011

KADAR MASKAHWIN DI SELANGOR: FATWA




Warta Kerajaan
DITERBITKAN DENGAN KUASA
GOVERNMENT OF SELANGOR GAZETTE
PUBLISHED BY AUTHORITY

Jil. 63

No. 3

4hb Februari 2010

TAMBAHAN No. 3

PERUNDANGAN
Sel. P.U. 3.
ENAKMEN PENTADBIRAN AGAMA ISLAM
(NEGERI SELANGOR) 2003
FATWA DI BAWAH SEKSYEN 47

Menurut seksyen 47 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003 [En. 1/2003], Jawatankuasa Fatwa bagi Negeri Selangor, atas perintah Duli Yang Maha Mulia Sultan menyediakan fatwa yang dinyatakan dalam Jadual dan disiarkan menurut subseksyen 48(6) Enakmen itu dan hendaklah disifatkan telah mula berkuat kuasa pada 1 Januari 2010.

ADMINISTRATION OF THE RELIGION OF ISLAM
(STATE OF SELANGOR) ENACTMENT 2003
FATWA UNDER SECTION 47

Pursuant to section 47 of the Administration of the Religion of Islam (State of Selangor) Enactment 2003 [En. 1/2003], the Fatwa Committee for the State of Selangor, on the direction of His Royal Highness the Sultan prepare the Fatwa as set out in the Schedule and is published pursuant to subsection 48(6) of the Enactment and shall be deemed to have come into force on1 January 2010.

JADUAL/SCHEDULE

HUKUM PENETAPAN KADAR MASKAHWIN BAGI NEGERI SELANGOR

“Menetapkan had minima kadar nilai Maskahwin sebanyak RM 300.00 bagi anak dara atau janda tanpa ada had maksima. Sekiranya terdapat wang hantaran daripada pihak lelaki, ianya dikira sebagai Maskahwin”.

Bertarikh 31 Disember 2009
Dated 31 December 2009

[mais/pm/buu/01-3/007/7-1; PU. Sel. Agm. 0007. Jld. 2]
Dengan Titah Perintah/By Command

DATO’ SETIA HAJI MOHD TAMYES BIN ABD WAHID
Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Selangor/
Chairman of the Fatwa Committee of Selangor



with love,
Alya Syaqiera

10 TIPS MENDAPAT PASANGAN(pt.6)



*sambungan daripada entry 10 TIPS MENDAPAT PASANGAN (pt.1)
10 TIPS MENDAPAT PASANGAN (pt.2)
10 TIPS MENDAPAT PASANGAN (pt.3)
10 TIPS MENDAPAT PASANGAN (pt.4) & 
10 TIPS MENDAPAT PASANGAN (pt.5)

1. Lelaki harus mempamerkan sifat kelelakiannya di samping memasukkan sifat perempuan dalam dirinya seperti lebih prihatin, memahami emosi, timbang rasa, dan gunakan gerak batin.

2. Perempuan harus mempamerkan sifat kewanitaan disamping menghayati sifat lelaki seperti minat dalam politik, sukan, memancing, dan aktiviti macho yang lain. 

Bertindak bijak tapi, jangan terlalu bijak.

3. Untuk menambat hati wanita, kerap bertanya tentang perasaannya, aktiviti yang dijalankannya, kegemarannya, kebenciannya atau sebarang perkara yang berkaitan dengan emosi.

4. Sebelum benar-benar rapat, orang perempuan harus elakkan diri dari bertanya bakal pasangan mengenai perasaannya mengenai sesuatu perkara, peristiwa atau situasi.

5. Orang lelaki amat pantang bila bakal pasangan menempelak atau menunjukkan kesilapan atau kebodohan lelaki tersebut. Ini cara terbaik memutuskan hubungan.

6. Orang perempuan mudah tertawan kepada lelaki yang boleh mengaku salah, meminta maaf, meminta bantuan, bertolak ansur, pandai mendengar, bersabar dan lemah lembut terhadap wanita.

7. Bila bercakap dengan lelaki, orang perempuan harus fokus kepada fakta dan sampaikan secara ringkas. Penjelasan yang berjela-jela dan memasukkan unsur perasaan akan membunuh minat lelaki terhadapnya.


photo from donatoanzalone.com

8. Jika orang perempuan marah, pujuklah dengan kasih sayang. Tanya kenapa dia marah, dengari dengan teliti dan jangan komen atau cuba beri nasihat. Orang perempuan mudah sayang pada lelaki yang pandai mendengar dan sensitif kepada perasaannya.

9. Jika lelaki marah, jangan sibuk nak tanya kenapa dia marah. Pamerkan kasih sayang dan bentuk suasana yang tenang. Doakan dia dan beri masa untuk dia merawat dirinya sendiri.

10. Fahami bahawa orang lelaki bercakap secara terus terang, ringkas dan objektif. Orang perempuan sering bercakap secara berlapik, terperinci dan banyak yang tersirat.



SOURCE: NEWS @ FERYCO original ideas by Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

Sunday, December 25, 2011

10 WAYS TO AVOID MARRYING THE WRONG PERSON


There is a right way and a wrong way to get to know someone for marriage.  The wrong way is to get caught up in the excitement and nuance of a budding relationship and in the process completely forget to ask the critical questions that help determine compatibility.  One of the biggest mistakes that many young Muslims make is rushing into marriage without properly and thoroughly getting to know someone.  A common myth is that the duration of a courtship is an accurate enough measure of how compatible two people are.  The logic follows that the longer you speak with someone, the better you will know them.  The problem with that premise is that no consideration is given to how that time is spent. Increasingly, young Muslim couples are engaging in “halal dating,” which is basically socializing with each other in the company of friends and/or family. This includes going out to dinner, watching a movie, playing some sport or other leisure activity, etc.  Depending on the family or culture, conversations are either minimal & chaperoned or worse, unrestricted and unsupervised. When you consider these  limitations it makes one wonder when exactly, if ever at all, would the critical conversations take place?  Unfortunately, for many, the answer is never and they live to suffer the consequences.  If you or someone you know is in the “getting to know someone” phase,  the following guide offers advice on exactly what to look for and avoid:


photo from bizybay.blogspot.com   

1) Do Not Marry Potential:  


Oftentimes men consider marrying a woman hoping she never changes while a woman considers marrying a man she hopes she can change.  This is the wrong approach on both accounts.  Don’t assume that you can change a person after you’re married to them or that they will reach their potential.  There is no guarantee, after all, that those changes will be for the better. In fact, it’s often for the worse. If you can’t accept someone or imagine living with them as they are, then don’t marry them.  These differences can include a number of things such as ideological or practical differences in religion, habits, hygiene, communication skills, etc.


2) Choose Character over Chemistry:  


While chemistry and attraction are no doubt important, character precedes them both. A famous quote follows, 


“Chemistry ignites the fire, but character keeps it burning.” 


The idea of falling “in love” should never be the sole reason for marrying someone; it is very easy to confuse infatuation and lust for love.  The most important character traits to look for include humility, kindness, responsibility, & happiness. Here’s a breakdown of each trait:

  • Humility: The humble person never makes demands of people but rather always does right by them. They put their values and principles above convenience and comfort.  They are slow to anger, are modest, and avoid materialism.
  • Kindness: The kind person is the quintessential giver. They seek to please and minimize the pain of others. To know if a person is a giver, observe how they treat their family, siblings, and parents. Do they have gratitude towards their parents for all that they’ve done for them? If not, then know that they will never appreciate what you do for them. How do they treat people they don’t have to be kind towards (i.e. waiters, sales associates, employees, etc)? How do they spend their money?  How do they deal with anger; their own anger and their reaction to someone else’s anger?
  • Responsibility: A responsible person has stability in their finances, relationships, job, and character.  You can you rely on this person and trust what they say.
  • Happiness: A happy person is content with their portion in life. They feel good about themselves and good about their life. They focus on what they have rather than on what they don’t have.  They very rarely complain.
3) Do Not Neglect The  Emotional Needs of Your Partner:  


Both men and women have emotional needs and in order for a partnership to be successful those needs must be mutually met. The fundamental emotional need of a woman is to be loved.  The fundamental emotional need of a man is to be respected and appreciated.  To make a woman feel loved give her the three AAAs:  Attention, Affection, & Appreciation.  To make a man feel loved give him the three RRRs:  Respect, Reassurance, & Relief.  It is the obligation of each partner to make sure the other is happy and this extends to intimacy as well. As long as each partner is fulfilled by the emotional needs of the other, the intimate relationship will thrive.  When a man takes seriously the emotional needs of his wife she will feel more encouraged to fulfill his sexual desires. Likewise, when a woman takes seriously the emotional needs of her husband he will feel more encouraged to give her the affection, love and appreciation she wants from him. Working together in this way encourages both giving and receiving.


4) Avoid Opposing Life Plans:  


In marriage you can either grow together or grow apart. Sharing a common purpose in life will increase the chance that you will grow together.
  • You must know what the person is into. In other words, what are they ultimately passionate about?  Then ask yourself, “Do I respect this passion?” “Do I respect what they are into?”
  • The more specifically you define yourself, i.e., your values, your beliefs, your lifestyle, the better chance you have of finding your life partner, your soul mate, the one you are most compatible with.
  • Remember, before you decide who to take along on a trip, you should first figure out your destination.
5) Avoid Pre-Marital Sexual/Physical Activity:
  • Recognize that there is incredible wisdom in why God has ordered us to refrain from intimacy before marriage; they are to prevent great harms as well as to keep sacred what is the most blessed part of a relationship between a man and a woman.
  • Aside from the obvious spiritual consequences, when a relationship gets physical before its time, important issues like character, life philosophy, and compatibility go to the wayside. Consequently, everything is romanticized and it becomes difficult to even remember the important issues let alone talk about them.
  • Intellectual commitment must be established before emotional or sexual commitment.

6) Avoid Lack of Emotional Connection:  There are four questions that you must answer YES to:
  • Do I respect and admire this person?  What specifically do I respect and admire about this person?
  • Do I trust this person?  Can I rely on them?  Do I trust their judgment?  Do I trust their word? Can I believe what they say?
  • Do I feel Safe?  Do I feel emotionally safe with this person?  Can I be vulnerable?  Can I be myself?  Can I be open?  Can I express myself?
  • Do I feel calm and at peace with this person?

If the answer is “I don’t know, I’m not sure, etc.” keep evaluating until you know for sure and truly understand how you feel. If you don’t feel safe now, you won’t feel safe when you are married.  If you don’t trust now, this won’t change when you are married!


7) Pay Attention to Your Own Emotional Anxiety: 


Choosing someone you don’t feel safe with emotionally is not a good recipe for a long-lasting and loving marriage.  Feeling emotionally safe is the foundation of a strong and healthy marriage.  When you don’t feel safe, you can’t express your feelings and opinions.  Learn how to identify whether you are in an abusive relationship.  If you feel you always have to monitor what you say, if you are with someone and you feel you can’t really express yourself and are always walking on eggshells, then it’s very likely you are in an abusive relationship.  Look for the following things:
  • Controlling behavior: This includes controlling the way you act, the way you think, the way you dress, the way you wear your hair/hijab and the way you spend your time.  Know the difference between suggestions and demands.  Demands are an expression of control and if the demands are implied, than you must do it or there will be consequences. All of these are clear indications of abusive personalities.
  • Anger issues: This is someone who raises their voice on a regular basis, who is angry, gets angry at you, uses anger against you, uses put downs, and curses at you, etc.  You don’t have to put up with this type of treatment.  Many people who tolerate this behavior usually come from abusive backgrounds.  If this is the case with you or someone you know, get help right away.  Deal with those issues before getting married or before even thinking about getting married.
8.Beware of Lack of Openness In Your Partner:  


Many couples make the mistake of not putting everything on the table for discussion from the onset.  Ask yourself, “What do I need to know to be absolutely certain I want to marry this person?” “What bothers me about this person or the relationship?”  It’s very important to identify what’s bothering you, things that concern you, and things you are afraid to bring up for discussion. Then you must have an honest discussion about them. This is a great way to test the strength of your relationship. Bringing up issues when there’s conflict is a great opportunity to really evaluate how well you communicate, negotiate, and work together as a team.  When people get into power struggles and blame each other, it’s an indication they don’t work well as a team.  Also important is being vulnerable around each other. Ask deep questions of each other and see how your partner responds.  How do they handle it?  Are they defensive?  Do they attack?  Do they withdraw?  Do they get annoyed?  Do they blame you?  Do they ignore it?  Do they hide or rationalize it?  Don’t just listen to what they say but watch for how they say it!


9) Beware of Avoiding Personal Responsibility: 


It’s very important to remember no one else is responsible for your happiness. Many people make the mistake of thinking someone else will fulfill them and make their life better and that’s their reason for getting married.  People fail to realize that if they are unhappy as a single person, they will continue to be miserable when they are married.  If you are currently not happy with yourself, don’t like yourself, don’t like the direction your life is going now, it’s important to take responsibility for that now and work on improving those areas of your life before considering marriage.  Don’t bring these issues into your marriage and hope your partner will fix them.


10) Watch Out For Lack of Emotional Health and Availability In Your Potential Partner:  


Many people choose partners that are not emotionally healthy or available. One huge problem is when a partner is unable to balance the emotional ties to family members, the marriage ends up having 3 (or more) people in it rather than two. An example of this would be if a man is overly dependent on his mother and brings that relationship into the marriage; this is no doubt a recipe for disaster.  Also important to consider are the following:
  • Avoid people who are emotionally empty inside.  These include people who don’t like themselves because they lack the ability to be emotionally available. They are always preoccupied with their deficiencies, insecurities, and negative thoughts.  They are in a perpetual fight with depression, never feel good, are isolated, are critical and judgmental; tend to not have any close friends, and often distrust people or are afraid of them.  Another clear indication about them is they always feel their needs are not getting met; they have a sense of entitlement and feel angry when they feel people should take care of them and they don’t.  They feel burdened by other people’s needs and feel resentment towards them.  These people can not be emotionally available to build healthy relationships.
  • Addictions can also limit the level of availability of the partner to build a strong emotional relationship.  Never marry an addict.  Addictions are not limited to drugs and alcohol.  They can be about addictions and dependency on work, internet, hobbies, sports, shopping, money, power, status, materialism, etc.  When someone has an addiction, they will not and can not be emotionally available to develop an intimate relationship with you!


Additional Points to Consider:
  1. The fact is no one looks 25 forever.  Ultimately, we love the person we marry for more than their appearance.  When we get to know someone we love and admire, we’ll love them for their inner beauty and overall essence.
  2. Once we find someone, we consciously or subconsciously want so badly for it all to work that we decide not to question or see what is clearly in front of our eyes: they were rude to the waiter, speaks ill of others, is rude to you, etc.  We don’t stop to ask, “What does all of this mean about their character?”
  3. Never separate someone from their family, background, education, belief system, etc.  Asking clear questions can clarify this.  Ask questions like, “What does it mean to have a simple lifestyle?” “What are your expectations of marriage?”  “How would you help around the house?” Compare your definition with theirs.
  4. Be flexible.  Be open-minded!
  5. Giving in a happy marriage should not be confused with martyrdom.  It should be about taking pleasure and seeing the other person as happy because of your connection with them.
  6. Morality and spirituality are the qualities that truly define someone in addition to beauty, money, and health.  The morally upright and spiritual person will stand by your side during adversity and hardship.  If someone isn’t God-conscience and doesn’t take themselves into account with God then why should you expect them to fulfill their rights owed to you? The ideal partner is someone who considers giving a gain and not causing a loss.  Having a mutual and shared spiritual relationship will foster a successful marriage.  Furthermore, a successful marriage is one that keeps the laws of family purity which require a certain degree of self-control and self-discipline, as well as the belief that the physical side of the relationship includes the spiritual and emotional side as well.  Finding commonality and balance between the spiritual and emotional aspects of a relationship is a strong key to a healthy and thriving marriage.



by Dr. Nafisa Sekandari & Hosai Mojaddidi
Source: Mental Health 4 Muslims





with love,
Alya Syaqiera
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...