Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Thursday, January 26, 2012

CADAR BILIK PENGANTIN



Hai semua silent readers!!


Aktiviti hari ni sangat memenatkan! Merayap satu Nilai 3 (tak ada la semua pun, saja nak gebang =P). Aku pergi bersama mak aku. Tak ada orang lain yang boleh pilihkan barang2 untuk aku melainkan mak. Kalau mak tak suka barang yang aku beli, nanti aku susah hati. So lebih baik bawa mak sekali.


CADAR 


Aim pertama, adalah nak cari cadar bilik pengantin. Selagi tak beli cadar, mak aku akan bising sebab dia tak boleh mulakan projek DIY-nya untuk menjahit tirai bilik. So memang kena beli cepat! 


Well macam yang dah sedia maklum, theme color untuk nikah adalah lemonade & pink. So untuk bilik pengantin, aku nak cari cadar warna dalam keluarga kuning. Idea dah ada. Dari mana lagi kalau bukan majalah Pesona Pengantin yang banyak bagi inspirasi. hehehe.. Jenis kain pula for sure cotton, sebab kain jenis berkilat2 macam satin dah tak trend untuk bilik pengantin (rasanyalah) dan aku tak minat pun. Tak percaya? Boleh pergi tinjau2 di kedai oke. Kebanyakan yang ada adalah made from cotton sebab sedap nak tidur dan sejuk.  Kain licin boleh apply pada comforter. Tak ada hal. Ada juga comforter lapis dengan kain organza. Nice juga.


Pusing punya pusing, tawar punya tawar, terpilihlah satu cadar warna kuning ni di salah satu outlet MK (memang banyak outlet yang sama di sini, owner pun sama haha). Material cotton, bersulam bunga2, comforter organza, nampak lebih kurang macam cadar yang aku nak. Harga dari RM780, tawar punya tawar dapat RM550 termasuk;
  • Dua sarung bantal, 
  • satu sarung bantal peluk, 
  • dua sarung kusyen, 
  • alas cadar,
  • comforter dan
  • free 2 kusyen kecil
bukan corak ini.

Kalau anda pandai menawar, mungkin boleh dapat lagi murah! Aku memang jatuh cinta dengan sulam cadar tu. hihi. Memang banyak pilihan di Nilai 3 ni. Masa mula2 nak cari cadar dulu2, aku dan mak pernah survey di Jusco. Tapi memang tak ada choice. huhu. So anda yang masih sedang mencari cadar, datanglah Nilai 3. Banyak pilihan, cantik2 dan harga pun boleh tawar.


LANGSIR DAUN2


Next, sebelum ni memang aku ada survey2 cadar di tempat yang sama bersama en. Tunang. Masa tu aku minat betul dengan satu langsir daun2 ni, warna kuning juga. Tadi bila bawa mak pula, aku tunjuk langsir yang aku minat tu. Tak sangka mak pun suka! Lepas tu terus mak aku suruh beli. So aku pun beli lah. Cadangnya nak buat deco di kepala katil. Well hiasan bilik pengantin aku tak perlukan kelambu2 hula hoop bagai walaupun mak aku cakap dia boleh buat. Sebab perabot semua aku gunakan yang dah ada, katil biasa sahaja. Sebelum ni ada juga rasa nak beli katil baru design ala2 klasik yang ada tiang tu, poster bed nama dia. 


ini la poster bed. kalau dapat katil ni, tinggal jahit tirai je.
photo from bedzine.com


But then, bila fikir semula tak perlulah beli baru sebab katil yang ada pun baru berapa tahun pakai. So we decide untuk beli cadar dan hias bilik ala2 moden je. Bilik mak memang pakai katil jenis poster bed ni, dan mak ada cadangkan aku pakai katil dia saja, tapi aku menolak sebab leceh nak kena buka dan transfer ke bilik aku. Tak suka banyak2 kan kerja! =p


kelambu hula hoop, tak perlulah bagi bilik aku. =)
photo from kisahqaseh.blogspot.com


BUNGA TELUR, KORSAJ & DOORGIFTS


Dalam pada sedang memilih-milih, en. Tunang pun sampai. Dia nak join la kononnya. Habis hal cadar, kami bergerak ke kedai VR Star. Nak survey2 doorgift entah buat ke berapa kalinya. Mak aku suka betul dengan glass jar RM0.80 satu tu. Mak kata dia boleh bake cookies untuk isi dalam jar tu. Mak aku kan berkerja! Aku tak tahulah boleh jalan ke tak project DIY dia. Aku awal2 dah surrender. Hahha.. Bunga telur pun ada dan harga memang murah dari RM39.90 for 50 pcs hingga seratus lebih something2. Tapi tak beli lagi sebab nak beli sama2 dengan FMIL. Aku jumpa pula korsaj bentuk rose, dan terus beli warna gold untuk family pakai pada hari langsung. Nak DIY memang kirim salam lah. hahahha


Habis shopping, singgah kedai perabot jati tengok2, makan sup berdengung, chatting, dan balik. Puas hati satu hal dah setel!!


Balik rumah, mak aku tiba2 buka fail kahwin planner aku, nak cari idea design bilik. Dan guess what?!! Cadar bilik yang aku suka tu sama sebijik rupanya dengan yang dibeli. haha What a beautiful coincidence. Seronok sangat tau! hahhaha.. Suka suka! Yay! Hmm next step is untuk ukur lebar tinggi bilik nak beli tirai pula. Dan mak suruh aku tukar bilik dengan bilik adik aku yang berdua tu sebab bilik mereka lebih lebar, bilik aku pula kecil sikit sebab aku tidur seorang. Tengoklah esok lusa planning macam mana pula. Sayang nak tinggalkan bilik pink purple ni. Hmm.. 


Ok peeps, nyte!


with love,
Alya Syaqiera

3 comments:

  1. bestnya klu satu2 hal tu dh setel kan? so berapa range harga untuk set cadar tu..nnt nk beli jugak klu pegi nilai 3..hehe

    p/s: bestnye dekat dngn mak..senang nak diskus2~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey syaz. range harga rasenye paling tinggi pun 880 kot.. mungkin la. tgok pd design. nk yg murah pun ade. dtgla.. xrugi dtg sbb byk sgt choice. =))

      Delete

Thank you for your comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...