Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Saturday, January 21, 2012

CARA RASULULLAH SAW MENJAGA KESIHATAN DIRI



Sharing is caring!



1. BANGUN SEBELUM SUBUH

Tidur awal, jadi boleh bangun awal tau. Bangun awal di waktu pagi dapat mencegah daripada penyakit hati. Mandi sebelum terbit fajar pula membolehkan kita awet muda.

2. AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN

Kebersihan dan kekemasan diri perlu dijaga. Begitu juga dengan kebersihan di tempat tinggal; sampah jangan biarkan busuk, pinggan mangkuk dibasuh dengan bersih sejurus selepas digunakan, pakaian dibasuh dan disidai dengan elok etc. Kebersihan persekitaran juga perlu dijaga. Nampak mudah, tapi bukan semua orang dapat praktikkan amalan menjaga kebersihan dengan baik. Hidup dengan bersih, pasti sihat. =)

3. TIDAK MAKAN BERLEBIHAN

Makan berlebihan boleh membuatkan manusia letih dan jadi malas. Jadi, perlu makan berpada-pada. Tapi kalau macam aku, waktu makan pun tak tentu. Bila dah lapar baru cari makan. Kadang2 makan dengan sesukahati. Ish ish.. tak sesuai. =p Makan berlebihan boleh menyebabkan obesiti. 

4. GEMAR BERJALAN KAKI

Paling jarang nak amalkan berjalan kaki ni. Contohnya, kalau pergi shopping, kalau boleh aku akan cari parking yang betul2 depan entrance shopping mall. Punyalah malas nak berjalan. haha. 

5. TIDAK PEMARAH

Ada orang yang dikurniakan sifat penyabar. Alhamdulillah. Tapi orang yang kurang sabar (macam akula tu), nampaknya kena banyak train diri supaya banyak bersabar supaya tak menjurus kepada sifat pemarah. Sifat pemarah boleh sebabkan darah tinggi!

6. OPTIMIS & TIDAK PUTUS ASA

Hidup ni memang banyak dugaan dan cabaran, sampaikan kadang2 rasa tak mampu nak handle. Elakkan berseorangan, tapi perlu sokongan dari orang sekeliling supaya kita tak mudah putus asa.

7. TIDAK IRI HATI

Berasa gembira dengan apa yang dimiliki dan dicapai oleh orang lain, akan membuka jalan untuk kita pula menerima apa2 kelebihan. Bersih hati, hidup sihat.

8. PEMAAF

Maafkan kesalahan orang lain, hidup akan jadi lebih tenang.


with love,
Alya Syaqiera

1 comment:

Thank you for your comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...