Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Tuesday, January 3, 2012

TABLECLOTH & CHAIR COVERS FOR RECEPTION


Hey all..


Tajuk je English, content Bahasa. Sukahatilah kan blog aku. haha

Ok dah booked caterer dah untuk majlis resepsi! Test food will be on 7th Jan 2012. Jadi apa lagi nak difikirkan bila tibanya hari untuk berdiskusi tentang tema warna dan dekorasi dengan caterer pilihan.

Kebanyakan majlis perkahwinan Melayu tak kira di rumah atau dewan biasanya menggunakan tablecloth dan chair covers yang lebih kurang sama menggunakan kain jenis polyester (ada juga satin dan cotton). Aku pun tak terkecuali dan mungkin tak akan fikir idea yang hebat2 memandangkan majlis aku buat di dewan dan bagi aku yang penting adalah warna mesti kena. Macam kita pakai baju setiap hari! Walaupun warnanya dari rona berbeza, namun jika sepadan, tak kisahlah warna apapun kita nak padankan. Am i rite?

Tema warna resepsi seperti semua silent readers dah tahu, iaitu shades of PURPLEGOLD, WHITE & CREAM. Thanks to theperfectpallete.com sebab dari situlah aku dapat idea.


photo from theperfectpalette.com


Kenapa purple? Sebab aku suka sangat warna ini sejak dulu lagi seperti entry ni; KENAPA SAMA JE?  (walaupun kena mengaku juga sekarang dah kurang sikit kegilaannya). Dan kalaulah warna purple dah dipilih, takkan semuanya purple juga kan. Main sikit warna, dengan gold.

Bayangkan dalam dewan, table cloth warna cadburry purple

photo from yourchaircovers.com
+ dengan warna gold


photo from yourchaircovers.com

dengan purple chair cover
photo from chaircoversandbows.co.uk

atau

photo from chaircoversandbows.co.uk

Akan jadi macam ni

tablecloth warna purple lapis dengan gold, & chair covers turut warna purple.
bunga pinkish purple.what a brilliant idea!
photo from boards.weddingbee.com
tablecloth gold, deco lain warna cadburry purple.
ni tak ada chair covers, sebab kerusi dah sedia warna gold.
photo from coloredweddingsgowns.com

tablecloth & ribbon kerusi warna purple, chair covers & deco warna gold.
photo from mddecorchaircovers.com
REFER PADA GAMBAR ATAS: ini pula terbalik dari gambar yang sebelumnya.
tablecloth and ribbon gold, chair cover dark plum
photo from whitelacewedding.com
close-up pada meja. tablecloth purple lapis gold.
photo from manufacturer.com
gold tablecloth with purple deco.
photo from dreamgoddess-intothetwilight.blogspot.com

and..and.. terjumpa gambar kek purple-gold ni!
 nak kek 3 tingkat macam ni boleh?? aarghh!!
photo from briderella.wordpress.com


Ok, gambar terakhir tu lari tajuk la kan. So sekarang aku dah pening tak tahu nak request apa dari caterer. Lagipun chair covers yang biasa di provide oleh caterer adalah bewarna putih. Dan ribbon mungkinlah boleh pilih warnanya ikut tema. Jadi jangan nak berangan sangatlah kan. 


maka kerusi akan jadi warna putih+purple. Cantik juga kan? Ermm..
photo from chaircovers.ws

Lagi caterer tu provide fresh flowers untuk deco meja pengantin, which means aku nak kena pilih warna dan jenis bunga? Atau pasrah je bunga apa pun dia nak letak. Oh no no! Aku akan cuba juga request. Pasrah itu menyerah.. hiks~


nak orkid boleh? 
Macam biasalah apa yang aku akan buat, aku save semua gambar yang agak2 aku suka dalam tab, dan bawa tunjuk kepada vendor apa yang kita nak. It's our big day kan? So tak salah la nak demand kan. Tapi kalau kena tambah duit, padan mukalah kan. haahaha..


Till here peeps. =) 


Chop!!


boleh tak nak bagitahu satu rahsia. aku suka yang ini.sangat! =)
tablecloth warna putih, napkin purple (napkin boleh diganti dgn 1 lapis alas meja purple),
chair cover putih ribbon purple, centerpiece/bunga warna gold+purple. =D
 photo from charlottegeary.com



with love,
Alya Syaqiera

3 comments:

  1. combination kaler nampak eksklusif. =)

    ReplyDelete
  2. tq picairin.

    tq miza. tp nak request mcm ni mmg payah la nk dpt. kecuali caterer yg mahal kan... hahah.. tgok la hasilnya nt cmne. masih berfikir cara nk combine color. =))

    ReplyDelete

Thank you for your comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...