Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Saturday, January 7, 2012

MASA UNTUK PILIH WEDDING CAKE!



Ada banyak wedding cake yang boleh dipilih. List ni aku dapat dari website The Best Wedding Ideas. Antaranya:

  • white cake
    the most traditional wedding cake. Tak pasti pula kek ni macam mana atau aku pernah rasa atau belum.
      photo from bakeacakefromscratch.com
  • chocolate cake
    Orang lelaki dikatakan suka chocolate cake ni.
    3 tier chocolate cake
    photo taken from
    chocolatecakesonline.com 

  • marble cake
    5 tier chocolate marble cake
    photo from t
    inak.co.uk/wedding-cakes
  • lemon cake
    girls lebih suka rasa lemon berbanding lelaki. Tanya dahulu kepada bakal suami anda sama ada dia setuju dengan lemon cake atu tidak.

    vintage lemon wedding cake
    photo from f
    lickr.com/photos/thelittlevillagecakecompany/5410352765/
  • carrot cake
    photo from nicecakeworld.com
  • buttercream frosting
    Frosting yang paling popular. Memerlukan penghawa-dinginan, makanya tak sesuai untuk outdoor wedding.
    photo from topweddingcakes.inf
  • fondant
    *huraian mengenai kek ni ada di tengah2 entry. =p
    Kek ni kek hantaran tunang tempoh hari dari pihak lelaki.
    Photo from own collection. 
  • royal icing & gum paste
    photo from marthastewartweddings.com
*tapi tak faham kenapa cheese cake tak tersenarai??


Kek 3 tingkat termasuk dalam pakej catering, bersama dekorasi meja kek. Tak tahu kek apa yang akan diberi. Yang pasti kategori kek yang aku taknak adalah:


1) Fondant cake yang nampak cantik, tapi tak boleh atau tak larat nak makan. Kek ni ada gula putih keras di luar tu. Lebih kurang macam kek hantaran tunang dari pihak lelaki hari tu. Kalau nak makan, terpaksa pisahkan gula di luar tu dengan kek. Sebabnya, gula tu terlalu manis!! Aku tak makan benda yang manis sangat, tak boleh terima. Fondant cake memang cantik, deco kemas je. Cantik2 pun tak larat makan, dan sayang nak buang gula lapis luar kek tu sebab harga kek fondant ni MAHAL (bagi akulah pengantin budget).


2) Kek sponge. Kek ni agak tradisional sikit. Nak makan biasa2 boleh lah. Tapi kalau untuk wedding, aku rasa jarang boleh dihabiskan. Kan rugi? 


3) Kek yang ada kacang. Sorry tak makan. Tak suka makan kek (atau coklat) ada gangguan benda keras. Haha..


Tu jelah tiga kek yang aku tak nak sebab aku tak tahu banyak mengenai kek. Lagipun aku tak tahu bake cake. Kalau buat biskut boleh la sikit2. hihi.. 


Dan my favorite cake mestilah cheese cake. Warna cheese mestilah putih cream. Lepas tu letak fresh fruits di keliling. Nyummy.. Aku makan sorang pun boleh habis. hihi.. 


strawberry di atas cheese cake!! ouhhh serious meleleh air liur dah ni!!
kalau nak sangat ikut warna tema, boleh tambah anggur purple kan ganti stoberi.
photo from greatweddingcakes.onsugar.com
black & white cheese cake
photo from monpetitfour.blogspot.com

Sekejap lagi baru nak tengok kek apa yang ada. Dan kalau boleh nak request cheese cake!! Tak perlu cantik, simple lebih baik, asalkan rasanya sedap. Kan seronok kita tengok orang makan habis semua makanan dan kek kita masa wedding nanti kan. Kalau tak habis nanti tertanya-tanya sendiri..


"eh kenapa kek ni tak laku. tak sedap ke? aku salah pilih kek ke"


Eh eh tapi semua guest suka makan cheese cake ke ni?? Hahaa.. en. Tunang selalu kata.. Jangan pilih menu makanan yang kita suka makan, tapi pilih yang kebiasaannya orang suka makan. Sebab kalau ikut selera kita je, kita sorang je lah yang akan makan nanti. Kalau ikut kebiasaan, mestilah laku makanan tu. Jadi taklah membazir. Betul juga cakap dia tu kan. Tu lah. Apa2 pun aku tetap nak cheese cake, sebab aku yang nak makan banyak2.. ahhaaaha...=P


Ouh! Bukan cheese yang ini!! ini tak sesuai ok. hahahha..
photo from wedinator.icanhascheezburger.com
p/s: Kalau tak ada cheese cake, pilihan kedua mungkin butter cake.


with love,
Alya Syaqiera

6 comments:

  1. haah sme la kite xsuke fondant kek..ari2 mse tunang sy bg die fondant, belah die pn bg fondant..last2 masing2 xbrape nk mkn..gler membazir...so big no to fondant cake..sy nk fresh cream cake je..sedap;)

    ReplyDelete
  2. perhhh...teringin lk nk mkn kek..tp lau wedding sy,sy nk beli kek pisang je..haa

    ReplyDelete
  3. ain pon suke cheese cake gak..tp ramai k org suka cheese cake n??hehehe

    ReplyDelete
  4. pening jugak kan nak pilih kek ni..kalau leh nak yg cantik la..cheese kek mang sedap..n yg sedap tu biasanya mesti sgt mahal..sbb cheese mahal.hehe..alya try la red velvet cake.sedap gile..frosting dia guna cream cheese :)

    ReplyDelete
  5. syu> kek fondant sesuai dibuat hiasan je, bukan utk makan.. tehee

    axixou> kek pisang? leh gak. tp pastikan letak frosting.. hehe

    ain> mebi org2 muda jekot yg suka cheese cake nih.. hehehe

    rina> tgok cheese cake je yg meleleh ni.. hihi

    yaumil> kek tmasuk dlm pakej catering. so kite request gak td. dia akan bg confirmation kemudian samada leh dpt cheese cake atau tak.. =))

    ReplyDelete

Thank you for your comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...