Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Tuesday, January 24, 2012

PERTEMUAN KEDUA DENGAN VENDOR PELAMIN



Hey beautiful b2b and all silent readers.


Dah baca entry INI tak? Yang ini sambungannya... =)


Siang tadi aku pergi ke butik pengantin untuk finalize pemilihan baju, ukur badan dll. And guess what?!! I bring along my mom, and so did si en. Tunang bawa mak dia. hehhe.. Memang aku tak boleh buat keputusan nak pilih baju mana untuk disewa kalau tak bawa mak aku untuk tolong pilihkan. Dan mesti kena bawa FMIL juga sebab dia perlu tahu pilihan pelamin dan warna busana pengantin untuk majlis belah dia pula nanti (sebab aku dan en. Tunang guna vendor yang sama untuk pelamin dan busana majlis resepsi dan bertandang).



BUSANA NIKAH


Buat kali kedua nak bagitahu ni, kita cerita kemudian ok. Sebab baju nikah dah beli siap dan buat hantaran tunang.




BUSANA MALAM BERINAI


Sebelum ni dalam entry  INI , kan aku fikir aku nak pilih warna  busana songket warna PINK terang! Kemudian beaded warna KUNING. Tadi bila pergi ke butik, mak aku ternampak songket warna MAROON dan suruh en. Tunang try. Tapi kemudian bila vendor keluarkan satu kain songket yang dibeli dari Singapore, warna FIG (nak ke pink2 juga!), terus mak aku suruh ambil yang itu. Means baju baru untuk malam berinai. Yay! Kalau boleh aku nak baju biasa2 saja sebab pakai untuk beberapa jam saja pun. Tapi bila vendor memang nak buat baju baru untuk butik dia, so grab the chance la kan! Style baju yang akan dibuat pula adalah sepasang dress, songket+net/lace. Aku setuju saja! 


Contoh:


fig color songket, lebih kurang macam ni lah warna kain tu.
photo from mqimqi.fotopages.com

cutting dress yang vendor nak buat tu ala2 macam ni lah agaknya.
songket belah atas, bahagian skirt pula pakai lace/net, aku lupa. haha.
Tapi tak adalah beading2.
photo from hdbyhattadolmat.blogspot.com
BUSANA MALAM BERINAI= DRESS SONGKET (FIG)



BUSANA RESEPSI


Design dress dah diberi masa pertemuan pertama. Warna tetap SOFT GOLDPerincian dan design baju dah diubah suai sedikit. Kain dan perincian akan mula dipilih dan dibeli oleh vendor sebab tadi baru ambil ukuran. 


Contoh design boleh refer entry INI.

BUSANA RESEPSI= DRESS (GOLD)




BUSANA POTONG KEK


Acara potong kek untuk keluarga dan buka hadiah dah dibincangkan akan ditukar kepada sebelah malam majlis resepsi. Tapi potong kek pada majlis resepsi tetap berjalan seperti biasa. Mulanya seperti yang aku plan, aku cuma mahu memakai baju warna PURPLE. Tapi bila cuba fitting, warnanya tak kena dengan aku. Begitu juga warna PINK, juga tak naik seri. Sekali lagi vendor yang baik hati terus bagitahu kami yang dia sedang dalam proses buat dress warna grey. Nampaknya dia sangat faham yang aku ni sangat suka pakai dress. hihi. Siap dengan busana lelaki ala2 kot. So kami pun ok je. Aku kurang pasti designnya macam mana. Nanti fitting baru tengok. 


Contoh (aku pun tak pasti bagaimana designya. hoho)


simple.
photo from 
alibaba.com
photo from joanneflemingdesign.blogspot.com
 
BUSANA POTONG KEK= DRESS (GREY)




BUSANA MAJLIS BERTANDANG


Pada entry  INI , aku dah bagitahu aku nak pakai dress juga untuk majlis bertandang. Design juga mak aku dan aku dah pilih inspired from majalah Pesona Pengantin! Dress ada riben besar di pinggang di bahagian hadapan. Warna pula mestilah merah atau coral untuk dipadankan dengan pelamin HIJAU. Namun FMIL sangat mahu baju warna hijau dan bila aku cuba pakai, aku rasa oklah. Hihi. Mak aku pun kata ok. Semua 3 pasang baju di rumah aku dress. So baju bertandang akan lain sikit la. Back to normal & tradisional. It's kebaya. =) As long as FMIL happy dan senyum, aku pun ikut saja. Dia kata, apa2 pun hijau tu mesti ada. So we all dah decide, pelamin yang hijau kena adjust sikit supaya semuanya tak nampak hijau. Pandailah vendor nak buat macam mana nanti. Cumanya baju lelaki belum ada lagi dan sedang dalam proses. 


Contoh (bukan baju sebenar):


Yang ni kebaya panjang. Baju yang dipilih tu lain sikit. Yang ni hijau lumut. Lawa gak. =)
photo from salinabridal.blogspot.com


hijau pucuk pisang, dengan kain batik. Aww lawaa.. =))
photo from princesscut.fotopages.com

BUSANA MAJLIS BERTANDANG= KEBAYA (HIJAU)




PELAMIN


Untuk pelamin pula tak ada banyak perubahan. Cumanya aku tukar kerusi tinggi yang kami pilih sebelum tu kepada kerusi cleopatra di majlis resepsi (subject to change). Manakala FMIL pula tak setuju kerusi tinggi gedabak tu untuk majlis menyambut menantunya, so dia request kerusi lain, iaitu yang kecil sedikit.


bukan kerusi sebenar. inilah kerusi cleopatra.
photo from rendaperancis.wordpress.com

Itu saja update untuk busana dan pelamin semasa pertemuan kali kedua dengan vendor pelamin. Aku tak sabar nak tengok hasil baju tu dan fitting! Lagi2 baju warna gold untuk resepsi masih belum diacukan warnanya kepada aku. Hopefully everything's gonna be okay. Appointment kali ke-3 will be on March. =)


Daa...


with love,
Alya Syaqiera

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...