Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Sunday, March 4, 2012

CARA-CARA MENJAGA PAKAIAN
Hello readers.


Hari ni nak share cara2 membasuh dan menjaga pakaian. Walaupun tak adalah pandai sangat, tapi aku agak cerewet tentang penjagaan pakaian. Seboleh-bolehnya, pakaian yang kita beli dijaga dengan baik agar tahan lama dan tak cepat menjadi lusuh. Tips ini juga amat penting kepada gadis2 bakal surirumah yang juga bakal menguruskan pakaian dalam rumahtangga. =D


1. JANGAN RENDAM PAKAIAN TERLALU LAMACukup sekadar di rendam selama 30 minit, bukan dua atau tiga hari. Detergen yang digunakan untuk merendam pakaian biasanya akan menyebabkan pakaian cepat rosak baik baju lelaki ataupun wanita.


2. PISAHKAN PAKAIAN MENGIKUT WARNA DAN JENISNYAPisahkan pakaian yang berwarna gelap (hitam, merah, biru, hijau) dengan yang berwarna cerah untuk mengelakkan warna pakaian yang gelap luntur dan melekat pada pakaian yang berwarna cerah. Pisahkan juga pakaian yang sangat kotor dengan yang tidak begitu kotor, kerana jika dicampur akan menyebabkan kotoran melekat kepada pakaian yang lain. Jenis pakaian juga harus dipisahkan antara pakaian luar dan pakaian dalam. Faham2 lah kenapa kena pisahkan ye..huhu


3. JANGAN SENTAL PAKAIAN DENGAN BERUS TERLALU KUATFabrik pakaian akan rosak jika diberus terlalu kuat. Pakaian seperti tudung atau selendang pula, tak perlu diberus, sebaliknya cukup sekadar digosok dengan tangan kerana jenis fabriknya yang jauh lebih lembut daripada pakaian lain.


4. JEMUR PAKAIAN BASAH DENGAN SEGERAPakaian yang telah siap dibasuh, di'downy', dan ditoskan airnya, perlulah segera dijemur agar pakaian tidak menjadi busuk.


5. JANGAN PERAH PAKAIAN TERLALU KUATMemerah pakaian terlalu kuat akan membuatkan pakaian cepat rosak atau koyak. Pakaian dalam pula tidak perlu diperah, cukup sekadar dipicit-picit atau ditekan supaya airnya kering.


6. TERBALIKKAN PAKAIAN KETIKA DIJEMURSinar matahari dapat mengakibatkan warna pakaian menjadi pudar dan lusuh. Oleh itu, terbalikkan dahulu pakaian sebelum dijemur agar bahagian luarnya tidak terkena cahaya matahari secara langsung.


featurepics.com

7. ELAKKAN MENJEMUR PAKAIAN DENGAN HANGER
Ketika menjemur, elakkan menggunakan penyangkut baju/hanger. Ini dapat mengelakkan bahagian leher baju menjadi melar kerana ketika pakaian dalam keadaan basah, air akan menarik bahagian leher ke bawah hingga melar.8. HINDARI PELUNTURKebiasaanya, peluntur mempunyai kandungan kimia yang sangat kuat sehingga boleh menyebabkan warna fabrik meluntur dan melusuh.


9. HINDARI MENCUCI DENGAN MESIN BASUHPakaian yang berfabrik lembut derta berperincian deperti manik, labuci dan sebagainya, sebaiknya dicuci dengan tangan bagi mengelakkannya menjadi rosak. Mesin basuh akan membuatkan pakaian menjadi cepat rosak kerana pakaian akan dibasuh secara memutar dan dikeringkan dengan cara menarik pakaian dengan kuat. 


10. SETERIKAPakaian akan sentiasa nampak seperti baru sekiranya diseterika terus selepas dicuci dan dijemur. Pastikan juga pakaian diseterika semasa keadaanya betul-betul kering.


11. JANGAN PAKAI SELAIN PAKAIAN TIDUR SEMASA TIDURPakai baju tidur sahaja semasa tidur untuk mengelakkan peluh yang keluar ketika tidur melekat pada pakaian dan membuatkannya cepat kotor terutamanya di bahagian leher.


with love,
Alya Syaqiera

12 comments:

 1. boleh jadik calon isteri mithali nie..hihi

  ReplyDelete
 2. informasi yg sgt2 berguna ;) mohon share...tq

  ReplyDelete
 3. hi dear,best la info ni,lepas ni nak apply...hehe...jom lawat blog ummi juga ya dear... :-)

  ReplyDelete
 4. makasih ya infonya sangat menginspirasi ya...
  dan ini memberikan ilmu baru .. oya kalau untuk tips merawat kaos kaki muslimah seperti apa ya..
  salam sukses

  ReplyDelete
 5. Info menarik....terutama sekali yang membeli pakaian mahal.. tip ini sgt membantu agar xmnyesal dikemudian hari...pkaian yg mahal dan berkualiti memerlukan penjagaan yg teliti.

  ReplyDelete

Thank you for your comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...