Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Monday, November 26, 2012

I've Been Blogging for Two Years!


Happy second anniversary to my blog!!
Dah dua tahun blog Alya Syaqiera ni.
Moga aku dapat teruskan menaip entry2 menarik untuk dikongsikan bersama semua.
InshaAllah.. =))



Sunday, November 25, 2012

Segmen: Pencarian 20 Blogger Bertuah by Yana


Salam uols.

Pa habaq? hehe.. baru je balik dari photoshoot kali kedua dgn Zue Alias Talent Agency sebab semalam tak dapat join photoshoot dengan butik MumDreams. Belek2 blog, tiba2 ditag pula oleh aimi syahirah (http://www.aimisyahirah.com/2012/11/pencarian-20-blogger-bertuah-by-yana.html) untuk join segment ni. Jadi secara tak sengaja, aku join jugalah. hehe..

sila klik banner di atas untuk join segmen ini.


Jomlah join ramai2 mana tahu boleh tambah follower. Ok bye bye! :)




due: 30 Nov 2012

Thursday, November 22, 2012

Honeymoon 1: Melaka & Port Dickson (pt. 3)


Hey all.

Tangan gatal nak menaip! Hmm.. siapa kata tulis blog ni senang? Haha.. tak senang pun bagi aku. Bagi aku la.. Bagi blogger2 tegar tu mungkin tak la kan. Bukannya apa. Tangan gatal nak update itu ini. Setiap hari ada saja perkara yang berlaku dan boleh diceritakan dalam blog, tapi tak sempat. Bila tak sempat, tak mungkinlah aku akan update bila cerita tu dah basi. Bila ada masa nak update, kadang2 terfikir pula, apalah yang aku nak tulis ni. hihi.. Begitulah ceritanya... =p

Ok terus ke content.

snap dulu dalam bilik hotel. Eh ni budak kacamata ke apa ni? haha

MANDI DI PANTAI TELUK KEMANG



Selepas aku dan en. husben check-in di Hotel Lexis, Port Dickson macam dalam Part 2 tempoh hari, lepas siap golek2 atas katil, kami pun bersiap untuk ke pantai! Pantai apa yang jadi pilihan tu? Mestilah pantai Teluk Kemang.

on our way heading to Teluk Kemang. Excited! =)

Sampai sana, en. husben terus singgah kedai2 jualan di tepi2 jalan masuk ke pantai. Dia nak beli seluar pantai katanya. Hehe.. aku pun snap2 la gambar.

lama tau pilih2...

tak sabarnya nak mandi!!
keadaan pantai yang urmmm biasalah.. =)

Tiba2 terjumpa perempuan excited ni!! Tak sempat tanya nama dia. Hahahha..

Unplanned untuk mandi pantai. Pakai je seluar tidur dan pinjam jersey en. husben. Kau ada? miahahahah



Ok... Aku akui lah. Memang TAK BEST kalau ke pantai berdua je. Aku lebih suka pergi ramai2. Baru bising sikit, dan suasana happening! Pergi berdua je, tapi aku sorang je yang mandi pantai. Boleh? haa.. memang boring teramatS! Sampai sekarang en. husben masih berhutang lagi nak naik banana boat dengan aku. Hmm.. Sangat menjeleskan bila tengok orang ramai naik banana boat dan mandi sama2 okay.

best je tengok mereka ni.

ouh so lovey dovey.. =PpP


Ok cukup lah mandi tu! Perut pun dah lapar. Pergi salin baju, dan apply make-up semula dalam kereta. Lepas tu terus cari tempat makan! =))


DINNER DI PEKAN LUKUT



Sunset. Kami cari restoran yang tepi laut. Sungguh romantis. Tak ingat nama restoran.

happy faces.

makan2 ditemani sunset.
ambil kesempatan sebelum hari bertukar gelap.

Sedang berbual-bual dan bergurau senda, makanan pun sampai! 


Kupang, sayur campur dan hidangan wajib, sotong goreng tepung. =)

Habis makan, kami pun balik ke hotel. 


DEMAM 


Sampai ke hotel kami terus berjakuzi. Hihi..

tengah buih-buihkan jakuzi.


Lepas mandi tu aku mula terbersin-bersin. Selsema pun datang. Deman rupanya. Hmmm.. sangat tak best bila nak bercuti, sakit pula datang. Apa lagi. Terus masuk tidur lepas tu.


SARAPAN PAGI & CHECK-OUT


Pagi esoknya, aku bersin dengan hebatnya. Mata pun rasa panas. So tak boleh pakai contact lens, jadi mak nenek lah bila pakai spek mata. Aku dan en. husben pergi breakfast. Banyak pilihan juga di breakfast di hotel ni. Fettuccine carbonara kegemaran aku pun ada! Hihi.. Jadi kena makan banyak2!

yang ni masa dah penutup. Makan coco crunch & honeystar aje..

Usai bersarapan, kami jalan2 sekeliling hotel. Seriously aku dah tak tahan selsema. Rasa sangat tak best. Tapi sempat juga snap2 lagi. hihi

kami punya bilik di bahagian Atlantic =)

dress-up orang demam hari tu;
Cardigan & blaus from Cotton on.
Handbag from Mango.
Belt & necklace from Vincci.
Shawl takde brand. =)

Check-out dan terus singgah di klinik di PD. Doktor kata, memang sekarang tengah musim demam di PD. Ouh so tak pelik sangatlah. Mungkin cuaca panas sangat ketika itu. Lepas ambil ubat, en. husben belikan bubur mcD untuk aku. Sepanjang perjalanan pulang, aku tidur je dalam kereta.

Overall, menginap di Hotel Lexis sangat selesa. Ada peluang lagi, aku nak ulang lagi honeymoon di sana. hehe.. =))

Thank you for reading! =))

p/s: Bagi yang terlepas bahagian sebelumnya, sila klik di Part 1 dan Part 2. =)

Wednesday, November 21, 2012

Tips Menghadiri Casting


Salam semuanya.

Cerita Sabtu lepas.

Pagi2 dah bangun, apply make-up sendiri. Memang dah biasa mekap diri sendiri. Angan2 nak buat business make-up kan orang, in short "mak andam" katanya... Tapi tak mula2 lagi. Hmm bilalah nak mula kan. Hihi.. Make-up sendiri yang agak memakan masa jugalah. Biasanya perlu masa selama 2 jam; pakai base + fake lashes + pakai baju dan belit tudung. Huh! Nak pergi mana ni? Pergi casting!! So haruslah make-up cantik2. =P

Tema warna yang dah ditetapkan untuk casting adalah pink! Pink memang sinonim dengan diri aku. Ehek. Dulu benci tau warna pink. Tapi bila dah tua ni, suka pula, lebih2 lagi shocking pink. Warna terang memang kesukaanlah! Urmmm.. masalahnya, tudung dan shawl banyaklah yang warna pink. Baju? Oh memang tak ada! Makanya aku capai satu kemeja bunga2 pink kecil, dipadankan bersama jeans hitam. Tudung fuchsia pink hadiah daripada Engku Sofea tempoh hari. Hmm.. dah rasa macam nak pergi pasar pun ada pakai macam ni sebab too simple nampaknya... Tapi itu je yang ada, sarung jelah!

Hujan renyai2 di luar. Jam dah menunjukkan pukul 9, sedangkan casting bermula pada jam 10. Serius tak pernah drive sendiri ke TTDI. Nasib baik ada GPS! Maka aku tak risau sangat kalau sesat.

Heels aku sambar dan bawa masuk dalam kereta nan putih. Start enjin dan terus pecut. Pagar rumah? Aku biarkan terbuka. Kejap lagi en. husben nak keluar juga. Jadi minta tolong dia tutupkan lah. hehehhe.. Teruknya aku. Alhamdulillah en. husben sangat baik hati. hehe...

GPS banyak membantu sepanjang perjalanan. Dah sampai One Utama shopping mall, aku call organizer untuk tanya studio di mana. Ye. Casting akan berlaku di studio. Dua nombor organizer aku dail, tapi dua2 tak ada respons. Busy agaknya, aku berfikir. Aku pun call nombor ofis studio.


"Hello boleh saya tahu studio ni di mana ya?"

"Oh awak masuk jalan depan one utama, terus saja sampai nampak CIMB"

"Oh! Saya dah depan sekolah warna oren ni. Maksudnya betul lah tu jalannya ya?"

"Oh ya, boleh juga dari situ terus sampai nampak Maybank"

"Oh terima kasih ya. Boleh saya tahu dengan siapa saya bercakap"

"Sazlan" (dengan nada macho)


Banyaknya "OH!" engkau! Haha.. Ok fine. Owner sendiri yang jawab panggilan. Ala.. en. Sazlan choreographer tu. Tak sangka boleh bercakap dengan beliau. hihi..

Akhirnya jumpa studio tu. Aku ni biasalah. Aku duduk beberapa minit dalam kereta, sarung dulu heels, touch-up dulu mana yang patut dan pantau keaadaan sekeliling sebelum keluar kereta. Aku ni kan penakut! Seriously kalau di tempat baru, aku akan jadi sangat penakut. Rasa lebih selamat kalau duduk dalam kereta.

Oh ya! Dah clear, boleh keluar dan naik ke studio. Perasaan lega! Sebab ramai gadis2 cantik dah ada di sana! hihihi..

Pertama sekali, kami di shoot beberapa pose. Kemudian catwalk. Juri merupakan model, Zue Alias. 

met with aimi syahirah, si gadis mata cantik. Tengok mata dia bulat je kan compared to my mata sepet! heheh


Sejam kemudian, 4 tetamu datang. Seorang wartawan dari majalah Nona, seorang model wanita, seorang choreographer aerobic dan seorang lagi penyanyi. Kami kena catwalk lagi, mula2 individu kemudian berkumpulan.

catwalk session. ya itu seorang drp tetamu. Mr. Jonathan, seorang choreographer.


Aku fikir casting ini adalah macam casting2 lain yang pernah aku hadiri. Rupanya tak. Banyak tips yang diberikan oleh tetamu dan juri yang boleh digunakan untuk masa hadapan. 

Tips menghadiri casting, antaranya:


PAKAIAN


Pakai pakaian yang sesuai dengan tema yang telah ditetapkan jika ada. Contohnya jika casting untuk pakaian sukan, maka pakailah pakaian sukan. Kalau untuk pakaian muslimah, pakailah baju yang berseuaian dengannya dan berhijab. Kalau casting untuk majalah fashion, maka pakailah yang stylo dan lain2.


MAKE-UP


Make-up tak perlu heavy. 

1. Pakaikan foundation dan concealer jika perlu. 
2. Sapukan sedikit light blusher. 
3. Tak perlu pakai fake lashes, mascara sudah memadai. 
4. Sapukan eyeliner di atas kelopak mata tetapi jangan bawah mata sebab akan nampaknya wajah lebih tua daripada usia.
5. Pakai eyeshadow warna2 tanah dan natural seperti warna cream atau coklat. Buatkan solekan soket. Tetapi elakkan smokey eyes yang berat.


ON-TIME


Datang on-time. First impression amat penting! Jika anda betul2 berminat, pastikan anda menunjukkan disiplin diri yang baik.

KULIT BERSIH


Kulit mesti dijaga dan bersih. Jerawat adalah perkara normal. Yang penting adalah groom yourself! Jalani rawatan facial, buang make-up dengan segera apabila telah habis event, ikuti rutin penjagaan wajah yang betul dan sebagainya.


POSE

Untuk model bertudung, pose mestilah bersopan santun sesuai dengan watak bertudung yang dibawa. Pose tak mungkin sama dengan model free hair, yang letak tangan atas kepala, buka kaki dan sebagainya. Pose haruslah bersopan dan manis dipandang. Ewah..!

Pose pun kena belajar tau. Cuba view gambar2 model dan praktis sendiri di hadapan cermin samada pose tersebut sesuai atau tidak dengan anda.


BOLEH CATWALK


Ini adalah optional. Ada casting untuk fashion show yang mahukan talent/model untuk pandai catwalk. Seelokknya, sebelum menghadiri mana2 casting, hadiri dahulu kelas2 modeling/catwalk yang banyak ditawarkan pada masa kini untuk memiliki ilmu dalam bidang modeling terlebih dahulu. Pilih satu organizer yang boleh dipercayai, buat research dahulu atas mana2 kelas yang dijalankan seperti kelas2 yang terdahulu, siapa talent/model yang dihasilkan, tenaga pengajar yang berkaliber, dan pastikan juga harga yuran yang dikenakan adalah berpatutan. Setelah anda ada ilmu tersebut, barulah mula menghadiri casting.

Kelas2 yang dicadangkan:

1. Kelas Muslimah Elegan Gaya Anggun (MEGA) oleh Mediakreatif Studio khas untuk melatih model2 muslimah.
2. Sehari Bersama Siti Murni (SBSM) oleh Empayar Siti Murni untuk melatih model2 pelbagai size.



CANTIK ADALAH SATU BONUS


Jika anda cantik, ia adalah satu bonus untuk anda dalam mana2 casting. Jika anda datang dengan skills yang baik, ditambah pula dengan wajah yang cantik, anda ada peluang cerah untuk dapat job.


oh this is mr. Sazlan. Together with Zue Alias & Ain her PA.

-----------


Overall, casting ni best! Happy dapat berjumpa dengan semua tetamu, juri dan gadis2 manis. Thanks BAKAT sebab organize casting ni, thanks Mr. Shaharil, Mr. Jonathan Richie Lai, Mr. Zouffi, Mrs. Nurliyawati, Ms. Zue Alias & mrs. Dira atas perkongsian ilmu. Actually BAKAT sedang mencari talent baru untuk online magazine. That's why casting ni dibuat.

Jadi, good luck semuanya! Thanks sebab sudi baca post yang panjang ini. =))



p/s: Dengarnya, BAKAT nak organize kelas modeling secara percuma! Bolehlah cuba ya!


-------------------------
BAKAT
-------------------------


Other tips:
17 NOV 2012

Saturday, November 17, 2012

Featured in Majalah NUR Dec 2012


Hai all.

Majalah NUR isu Disember 2012 dah berada di pasaran. Apa lagi jom dapatkannya sekarang! =)

Jom selak page 72.

Ringkas tapi menawan. Eceh. Jangan biarkan wajah kusam  tanpa mekap walaupun pergi bercuti.
Aplikasikan solekan tipis agar wajah kelihatan bertenaga dan berseri. =)


Liyana Hisham (hos Safiyya) as covergirl NUR Dec 2012 issue.



Source:

Majalah NUR Bil. 122
isu Dec 2012
ruangan Rapi Diri
m/s 72-73


Make-up: Ann Karim



-------------------------
Hijab by Malady Couture
Webstore | Facebook

-------------------------


p/s: Jom klik SINI untuk lihat gambar2 photoshoot tempoh hari.



Friday, November 16, 2012

Behind the Scene: Photoshoot for Lia Busana


Hai all.

Gambar semalam lepas habis shoot di Taman Saujana Hijau, Presint 11, Putrajaya.

with Yatie Suria Lee.


Shoot dirancang bermula awal pagi. Tapi disebabkan hujan, maka aktiviti photoshoot bermula agak lambat. Antara talent yang turut serta adalah Yatie Suria Lee, Jaja dan Iman. Photographer pula Felix, Suhasrin, Mus dan Haikal. They're all very happening termasuk Lidiah, pemilik jenama Lia Busana.

Banyak wardrobe yang perlu digayakan. From a.m to p.m shoot baju dari Lia Busana. Cantik2 dan selesa semua baju2 nya.

Sesiapa yang berminat dengan Lia Busana, boleh lihat di sini.


---------------------
Lia Busana
---------------------

15 NOV 2012

Wednesday, November 14, 2012

Honeymoon 1: Melaka & Port Dickson (pt. 2)


Hai all.

Sambil menonton rancangan kegemaran, Vokal Bukan Sekadar Rupa di TV3, tangan aku gatal nak menaip update blog. Hehe.. Oh ya.. Cerita honeymoon hari tu tak habis lagi kan. Jom sambung cerita. =))


CHECK-IN AT LEXIS HOTEL, PORT DICKSON

Selepas mendapatkan urutan refleksologi di Melaka, aku dan en. husben bergerak ke Hotel Lexis, Port Dickson yang sebelum ni dikenali sebagai Legend Water Chalets untuk check-in. Hotel ni berkonsepkan tradisional Bali. Price masa kami pergi tu RM700 untuk satu malam. Cuti sekolah kan. So up sikit lah harganya. Lexis ni dekat dengan Pekan Lukut. Awal-awal lagi en. husben dah cakap, "nanti kita pergi makan ikan bakar ok". Haha.. ikan bakar lagi. Bilik ada dua jenis; Tower Seaview Room dan Water Chalet. Bilik kami di water chalet, ala-ala terapung atas air tu.

Aku memang excited nak tengok bilik, apetah lagi nak landing atas katil kan.. hehehe.. Bila sampai terus  lompat atas katil. Wahh empuknya. Then snap2 apa yang patut.

ok. masuk dalam bilik je, akan terus nampak sinki dia. toilet, shower & sinki semua jumpa dulu sebelum jumpa katil. hehe.

toiletries-berus gigi, shower cap, shaver, garam bukit & soap.

yang paling penting untuk aku ialah hair-dryer! item wajib must-haves kalau pergi travel sebab rambut lambat kering. hehhe


Glass panel


Oh. Kononnya boleh nampak ikan berenang. Tapi air keruh! Tak nampak apapun. Lama aku tunggu nak tengok ikan. Tapi lumpur je ada. Hmm.. Baik pilih bilik yang ada swimming pool.



Glass panel- ada nampak apa2 creatures yang boleh berenang kat bawah tu? aha

oh hebat photgrapher tak pro ni ambil gambar kan. adeke ambil kepala katil je. hehehhe.. alasannya, atas katil bersepah barang! haha

Small balcony. Yeah! Best lepak sini berdua pada waktu malam, sambil angin meniup sepo2 bahasa.


Open top shower & jakuzi


Oh ya. Yang paling aku suka adalah open top shower dan jakuzi! Shower dia boleh buka atap dia kalau nak, so kalau mandi tengah malam boleh berangan sambil tengok bintang. Kalau hari hujan pun ok juga. Buka top tu, boleh jimat air. Mandi guna air hujan je. Hahaha. Kau hado? =p

shower-pun jumpa dulu before jumpa katil =)
jakuzi! yeahh tak sabar nak berendam dalam tu. Nak buat satu kat rumah boleh?


Bilik kami menghadap bilik lain, bukan seaview. So tak best lah. Tak apa. Aku dan en. husben duduk dalam bilik je. hehe

boleh skodeng apa jiran depan ni tengah buat. hehe.. ni view daripada balcony.
eh rasa nak memancing pun ada ni.





Overall, aku suka konsep bilik dia. Selesa, bersih, dan semua facilities ok. Tak rugi datang sini. Cumanya, Lexis tak ada beach. Air laut pun tak bersih mana pun di PD ni. Macam biasalah. Keruh! Ada pool, tapi tak adalah aku nak mandi pun. 

Rasionalnya kenapa aku dan en. husben pilih Lexis PD ni sebagai destinasi honeymoon sebab tempatnya sebelah rumah je! Cepat dan senang sampai! hahaha. Tu alasan pertama lah. Yang kedua ialah, kata nak honeymoon kan. Duduk dalam bilik je la honeymoon. hhahaha.. Bak kata sorang kawan aku, honeymoon pertama ni adalah untuk kenal diri masing2 dengan lebih mendalam lagi. Ewahh  =)

Okay sampai sini dulu. 

TO BE CONTINUED...



Bagaimana Merancang Majlis Perkahwinan yang Teratur (pt. 2)


Entry ini adalah sambungan daripada PART 1. Jom belajar bagaimana merancang majlis perkahwinan yang teratur. =)


11.KURSUS PRA-PERKAHWINAN


Hadiri kursus pra perkahwinan di Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama atau syarikat swasta yang berdekatan dengan kawasan. Kursus ini memang wajib untuk bakal-bakal pengantin yang berdaftar di samping mendidik bakal pengantin mendirikan rumah tangga yang bahagia.


12.PEMERIKSAAN KESIHATAN


Lakukan pemeriksaan kesihatan seperti ujian saringan HIV. Pastikan kesihatan badan sentiasa baik sebelum menjelang perkahwinan dan semasa majlis berlangsung. Makan makanan yang sihat. Hindari perkara yang boleh membawa penyakit. Walaupun selesema, ia boleh merosakkan mood anda. Bagi perempuan pula, jangan terlebih makan kerana dikhuatiri baju pengantin yang anda telah tempah menjadi ketat.



13.HEBAHKAN MAJLIS


Maklumkan kepada saudara mara dan rakan-rakan melalui kiriman kad, telefon, e-mel atau lebih menampakkan kesungguhan datang sendiri ke rumah mereka.



14.KAD JEMPUTAN



Sediakan senarai tetamu. Memilih dan mencetak kad jemputan mengikut senarai supaya tidak terlebih cetak kad. Jika bajet kurang, jangan memilih kad yang mahal. Cukuplah sekadar jelas maklumat jemputan dan peta pelan ke rumah pengantin.



15.MENU


Makanan yang kurang enak mencacatkan majlis. Oleh itu tempah katering yang terbaik melalui survey yang anda lakukan. Bagi yang masak sendiri, perancangan menu dan bahan mentah serta tukang masak hendaklah dirancang lebih awal.

photo from calligraphy-uk.com

16.PENGESAHAN TEMPAHAN


Mengesahkan tempahan di hotel, dewan atau taman termasuk meja, kerusi, menu dan sebagainya. Hal ini untuk memastikan tempahan yang dibuat seperti yang dirancang. Jangan last minute ada yang dibatalkan.



17.MENJEMPUT KUMPULAN MUZIK


Tempah kumpulan muzik atau DJ jika perlu. Kumpulan muzik adalah untuk memeriahkan lagi majlis. Jika anda pergi ke majlis kahwin yang tiada pemuzik, majlis tersebut akan menjadi seperti hambar dan kurang meriah.

photo from miami.olx.com


18.RAWATAN KECANTIKAN


Lakukan rawatan muka, badan dan rambut supaya lebih berseri. Rawatan ini juga persediaan pengantin menghadapi malam pertama.

photo from nedahairandbeautyspa.com


19.HONEYMOON


Tentukan bajet dan tempat untuk berbulan madu. Tempahan awal boleh menjimatkan kerana harganya lebih murah. Pada musim cuti persekolahan, kebanyakan bilik-bilik akan habis ditempah.

Ketahuilah bahawa, perancangan majlis perkahwinan yang sistematik, akan menaikkan peratusan keberangkalian bahawa majlis anda nanti akan berjalan dengan lancar. 

photo from tarabassing.blogspot.com



“If you fail to plan, you plan to fail“

Semoga Berjaya! 





p/s: Bagi yang terlepas PART 1, klik SINI!


SOURCE OF REFERENCE: 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...