Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Tuesday, January 29, 2013

Vote Me Now in Fashion Battle by Malady Couture


Salam semua hijabers.

Senarai peserta Fashion Battle by Malady Couture yang aku join macam dalam entry INI haritu dah keluar hari ni! Dalam banyak2 gambar yang aku hantar, kak Mass, owner Malady Couture telah memilih gambar yang ini untuk dimasukkan dalam list contestant.


make-up by Alya Syaqiera.
tudung & busana daripada Missladyanashops.
photo by Biskut Kering.



Jadi apa lagi!! Jom vote saya jika anda suka cara saya berhijab. hehe.


Cara vote:


1- LIKE page MALADY COUTURE SINI



2- LIKE gambar SINI




due: 28 Jan 2013


Terima kasih kepada semua yang sudi vote. Layan video daripada MC dulu. =)





p/s: Senarai hadiah boleh tengok SINI.


----------------------
Malady Couture
----------------------

Monday, January 28, 2013

Fashion Show: Majlis Ulang Tahun RSFG


Perjalanan aku ke RSFG sangat mudah pada pagi tu. Jalan memang lengang lah! Dah nama pun hari Ahad. Seperti dijanjikan, kami berkumpul di RSFG terlebih dahulu sementara menunggu make-up artist (MUA) datang. Aku, Fiefa, kak Maria, kak Has, Fiza, dan Fatin duduk borak2 di bilik persalinan sehinggalah abang Rahim, owner RSFG suruh kami turun makan dulu. Acara pagi tu adalah bacaan Yaasin. Ramai juga tetamu yang hadir. Menurut abg Rahim, sales pada hari tu bermula jam 2 pm. Tapi customer dah ramai yang datang sebelum waktunya. Mungkin tak nak lepaskan peluang untuk mendapatkan koleksi RSFG yang cantik2 dan dijual murah tu kot. Harga semua runtuh!

Aku pun turun makan sekejap untuk isi perut. Laksa Johor menjadi pilihan. Semua menu pada hari tu dimasak sendiri oleh keluarga abg Rahim. Kawan2 aku yang lain semua makan dessert je. Padanlah dengan badan korang yang slim tu hokay. hihi..

Lepas makan, kami  naik dan tunggu turn untuk make-up. MUA of the day adalah Ejay. Aku tak pernah lagi mekap dengan Ejay. Abg Rahim bagitahu, Ejay adalah favorite MUA nya. Aku model turn no. 2 untuk catwalk. Maka aku dapat turn no. 2 untuk make-up. hihi.. Sambil make-up, gambar dan video kami diambil untuk portfolio.

Habis make-up, aku terus dipanggil untuk interview atas tujuan video untuk portfolio. Antara soalan yang ditanya adalah pengalaman dalam bidang modeling, mengapa berminat nak berkerjasama dengan RSFG dan perasaan memakai jubah RSFG. Aku tergagap jugalah menjawab tanpa teks dan persediaan. Haha.. Entah apa yang aku mengarut.

Kemudian, kami dipanggil untuk photoshoot. Abg Rahim suruh kami tukar baju. Aku memakai jubah Aladin bewarna hitam. Cantik sangat jubah tu. Walaupun warna keseluruhannya hitam, tapi masih nampak elegan di mata aku. Tapi oleh sebab krew2 RSFG sedang sibuk melakukan persediaan untuk fashion show yang akan bermula tak lama lagi, photoshoot pun tak jadi. Kami hanya melakukan rehearsal, dan sambil2 tu, photographer pun snap gambar.

Hujan turun dengan lebatnya. Choreograph di tingkat bawah terpaksa ditukar kepada bentuk yang lain kerana tapak runway basah. Tanpa rehearsal untuk choreograph baru, kami pun terus tukar baju yang pertama dan get ready for fashion show! Yeahh! So excited!

Setiap model perlu peraga 5 baju. Dan aku berjalan sama seperti ketika rehearsal. Confident je lebih. Bila balik, baru teringat ada terlupa step yang tertentu. Apalah rupanya nanti dalam video ya.. huhu.. Sepanjang fashion show, video kami dirakam.

Tamat fashion show, kami pergi makan sekali lagi. Menu kegemaran aku tentu saja kambing panggang. Menu2 lain seperti nasi goreng, nasi impit dengan rendang ayam, cupcakes, etc. Aku sempat tapau untuk dibawa balik. Sebelum balik, abg Rahim sempat berpesan bahawa seorang model  ni umpama patung. Patung tak akan boleh bersuara walau apapun yang kita sarungkan kepadanya. Seorang model seharusnya menerima bagaimana jenis baju yang dipakai, cantik atau tidak, tugas model adalah membawa baju tersebut supaya menjadi cantik. Begitu juga make-up. Cantik atau buruknya make-up, seorang model perlu tahu membawanya. Walaupun aku bukan model, tapi aku akan ingat panduan yang diberikan.

Krew2 RSFG semuanya ramah-tamah. Segala kebajikan kami dijaga dengan baik. Bersyukur sangat dapat bekerja dengan RSFG. Semoga RSFG bertambah maju. Dan aku turut berharap agar dapat bekerjasama lagi dengan RSFG. =)


p/s: Alhamdulillah.. Dapatlah esok shopping baju batik sutera sepasang.. hihi.. =D


-----------------------------
R.S.F.G.
-----------------------------

Sunday, January 27, 2013

Rehearsal Fashion Show di R.S.F.G


Rehearsal tadi bermula jam 12pm. Aku sampai awal beberapa minit oleh sebab jalan clear tak banyak kereta. Lepak kejap dalam kereta sebab rasa awal sangat. hihi.. Tiba2 nampak one of the model yang involve, kak Maria berjalan menuju ke RSFG. Aku pun sarung heels, kunci stereng kereta, dan keluar untuk naik ke RSFG. RFSG terletak di tingkat 2. Tapi ada lift, jadi senanglah nak naik. Tak payah menapak.. =))

Sampai saja, seorang model lagi dah ada di butik iaitu Fatin, sedang fitting baju. Oh ya. Model yang terlibat adalah enam orang kesemuanya. Aku, Fatin dari Kedah, Fiza dari Johor, Fiefa, kak Has & kak Maria. 

Daripada baju semalam, ada dua pasang baju aku diganti dengan baju lain. Baju blaus & skirt warna kelabu diganti dengan baju blaus & dress juga, bewarna coklat dan sarat manik. Melihat kepada harganya, wow! RM1800... Nasib baik dapat juga pinjam pakai, nak beli mungkin belum mampu. hihi.. Kemudian, satu lagi baju adalah jubah bewarna putih yang dipadankan dengan cardigan putih, cardigannya diganti dengan yang lain pula, which is aku lihat lebih sesuai dengan badan aku.

Fashion show kali ini agak berbeza sedikit daripada fashion show yang aku sertai sebelum ni. Para model perlu memperaga pakaian dalam butik di tingkat 2, kemudian turun ke ground floor pula untuk peraga di sana. Satu pengalaman menarik bagi aku, sebab ketepatan masa sangat penting untuk choreograph sebegitu. Mujur ada ramai staf yang bertugas untuk menjaga beberapa check point, dan dengan kerjasama, segala yang dirancang menjadi mudah.

Doakan semuanya berjalan lancar keesokan hari ya. Jom lah datang beramai2 ke RSFG untuk tonton fashion show, dan makan2.. Ada kambing panggang tau. Tu yang paling best tu! hihi

Kaki dah penat, badan dah letih. Tidur dulu. Nite. =)




-----------------------------
R.S.F.G.
-----------------------------

Friday, January 25, 2013

Fitting Jubah di R.S.F.G.


Hai!! rindunya kat pembaca blog semua! *poyo*

Banyaknya perkara tak sempat nak update. Busy sangat dengan kerja & terbaru ni APDM (Aplikasi Pangkalan Data Murid). Nak kena key-in maklumat budak kelas. Yelah. Tahun ni kan aku guru kelas. Guru yang paling banyak kerja di sekolah tu, tak lain tak bukan guru kelas tau! Jadi jangan bangga sangat la kalau jadi guru kelas tu. Banyak kot kerja! mihmih.. Berbalik kepada APDM, aku pun tak sempat nak siapkan. Bukannya apa. Sistem tersangatlah lambat nak loading. Kadang2 tak dapat buka langsung! Daripada tunggu depan laptop sampai mata bengkak, aku prefer untuk tidur. =p

Oh tengok tajuk sekarang! Yay! Tadi fitting baju di R.S.F.G. Lepas casting di RSFG tempoh hari, aku dapat call dari RSFG untuk datang fitting baju pada hari ni. Alhamdulillah. Mungkinlah aku terpilih untuk fashion show itu! Tapi tak nak confident sangat. Apa2 nanti aku update ya. hihihi.. Macam tak percaya aku terpilih..

Tadi bergegas lepas habis kerja jam 1 pm bertolak ke RSFG di Cheras untuk fitting pada 2pm. Alhamdulillah, sampai tepat pada masanya. Cuaca sedikit lembap dan basah sebab baru lepas hujan ketika tu. Aku pusing 2-3 kali jugalah untuk cari parking. Kali ketiga pusing, aku jumpa parking yang betul2 berhadapan dengan RSFG. hiihi..

Sampai je di butik, abg Rahim sedang brief pekerjanya. Aku nampak lagi seorang model, kak Maria sedang menunggu. She's too gorjes okay. Dia pun baru balik kerja. Dia cakap dia pergi kerja memang selalu simple je macam yang dia pakai tadi. Tapi, dia tersangat vogue okay. Muka dia lebih kurang best friend aku masa matrik dulu, Farah Lina. Kulit putih, mata besar.. rindu pula pada Farah! Kami pun berborak berdua sementara menunggu abg Rahim siap bagi briefing.

Kemudian, kami pun mula fitting baju. 5 pasang setiap orang. Baju aku-jubah hitam, jubah butterfly pink, jubah tarzan merah, blaus & skirt grey dan jubah putih. Alhamdulillah semua baju okay pada badan aku. Kami kena rasa baju tu, dan fikirkan cara nak bawa baju tu supaya nampak cantik. Tadi aku ada juga test catwalk pakai baju2 tu di sana. Untuk setiap baju, abg Rahim mahukan karakter yang berbeza. Jadi itu juga merupakan homework untuk aku. hihi

Siap fitting dan pekerja abg Rahim alter baju, kami dihidangkan dengan bihun goreng yang sedap. Tau2 je abg Rahim aku belum lunch.

Eh, esok ada rehearsal lah! Kena tidur awal. Gudnite readers!


p/s: Gambaq takde! =P


-----------------------------
R.S.F.G.
-----------------------------



Sunday, January 13, 2013

Casting with R.S.F.G.


Hai semua. Selamat malam.

Tika ini, aku ditemani bunyi TV... tak tengok pun. Tapi cuma nak ada bunyi.. En. somi dah tidur awal tadi. Hari ni tadi dari pagi dia ada perlawanan takraw. Aku pun tak pasti perlawanan apa sebab terlalu banyak perlawanan takraw yang dia join. Aku pula tak minat sukan. Tapi yang penting, tadi en. somi dapat masuk separuh akhir. Bangga juga aku sebagai isteri dia. Cuma masih tak sempat lagi nak teman dia training setiap malam. hee..

Dah siap lipat baju, susun baju, mengemas apa yang patut, dan iron baju untuk kerja esok, sempat juga aku curi masa unutk update blog. Tak tahu kenapa sekarang ni aku rasa cepat je waktu tidur tu tiba walaupun jam baru pukul 10 malam! Oh mungkin inilah fasa perubahan dalam kehidupan manusia. Bila dah kurang jawatan di sekolah, aku boleh tumpukan banyak masa untuk rumah tangga. Kalau dulu pasti setiap malam akan stay up untuk setel kerja yang banyak. Tapi sekarang agak ringan. Jadi bolehlah tidur awal. Yang penting setiap pagi mata aku akan celik sebelum 5.30 pagi dengan sendirinya. Senang betul nak bangun pagi sekarang ni. =)

Oh panjang kan intro nya. Sampai uolls pun terbuai2 tika membaca. Aku kalau dah melalut memang macam ni. Tengok sikit tajuk, casting okay!! Oklah. Aku pergi casting tadi di R.S.F.G di Cheras, stands for Rahim Simon Fashion Galery. Aku selalu tersalah sebut! Aku akan selalu sebut RFSG instead of RSFG. Tak tahulah kenapa! Sindrom kot. hihi.. RSFG ni dimiliki oeh seorang designer bernama abg Rahim a.k.a abg Aim. Baju2 yang direka dan dijual disini adalah berkonsep muslimah di mana peplum semua tak jual. Nak peplum pegi tempat lain! hehe.. Baju plus size juga ada dijual di sini. 



Actually, RSFG nak cari model baru. Dulu RSFG berpusat di JB, baru sahaja berpindah ke KL. Aku dah lama juga hantar portfolio, tapi RSFG buat keputusan untuk adakan casting untuk sesi pemilihan model. Jadi, aku adalah salah seorang yang terpilih. 

Macam biasalah. Aku pergi sana tadi dengan khidmat bantu GPS. Alhamdulillah sampai tepat pada masanya iaitu 12 pm di mana casting dijadualkan bermula. Macam biasa juga seperti casting2 yang lain, kena isi borang, bagi comp card, model profile dan segala gambar yang bersesuaian. Aku cuma bawa comp card dan gambar 3 keping; close-up, half dan full body.

Ada juga beberapa kawan2 talent yang aku jumpa tadi, Rai, Fiefa, & Farah. Rai & Fiefa aku jumpa sewaktu aku jadi fasi hijab di Studio Mediakreatif dulu. Farah pula aku jumpa masa casting BAKAT tempoh hari.

Sebelum casting bermula, kami semua seramai 10 orang talent, diberi briefing terlebih dahulu. Kami mula dengan sesi berkenalan. Sambil2 di brief, abg Rahim belek2 comp card. Dia kata comp card yang kami bagi semua tak boleh dikategorikan sebagai comp card sebab kertas dia guna kertas gambar, sedangkan comp card yang sebenar menggunakan art card yang tertentu. Haha.. aku punya comp card pula cuma printed atas paper gambar bersaiz A5 kalau tak silap. Tapi abg Rahim puji comp card aku. Dia kata, "hmm.. comp card awak boleh dikatakan menarik". Oh wow. Tak sangka dipuji. Aku buat sendiri kot comp card tu. Aku pilih gambar yang dirasakan okay dan tepek di situ. Kalau nak tengok comp card aku, boleh refer tab di atas blog ni, bertajuk "COMP CARD". Comp card ni penting bagi a few modeling job yang uolls nak apply, sebab dia macam mewakili uolls. Ada juga agency yang tak perlu menggunakan comp card. Tapi yang penting, uolls bersedialah dengan satu comp card kalau betul nak serius dalam bidang ni.


sesi ice-breaking dengan owner RSFG, en. Rahim.


Abg Rahim turut menjelaskan bahawa bagi talent yang terpilih, akan dibuatkan comp card dan juga portfolio sebagai mengketengahkan model muslimah ke pasaran semasa. Kriteria model yang abg Rahim nak adalah yang bertudung sepanjang masa, bukan on dan off. Perkara tersebut adalah penting untuk menjaga kredibiliti model itu sendiri. Selain tu, abg Rahim ada beritahu kepada kami bahawa sekarang ni memang fesyen muslimah menjadi pilihan. Ramai designer yang beralih arah daripada mereka baju yang bukan untuk muslimah kepada fesyen muslimah kerana ia sedang hangat di pasaran. Jadi kalau teringin jadi model muslimah tu, apa lagi.. Jom pakai tudung! hehe.. =)


gigih dengar briefing ni.. hehe


Selesai briefing, kami pun diminta untuk mencuba pakai jubah yang terdapat di RSFG. Cantik2 jubah tersebut, dan kebanyakannya memang labuh. Sesuai gitu untuk muslimah. Nasib baik bila aku pakai dengan heels, tak adalah meleret atas lantai. Tau je lah aku ni tak cukup tinggi untuk pentas runway. hiihi.. Kami pun disuruh untuk catwalk one by one sebab abg Rahim nak tengok basic yang kami ada. Bila dah habis semua, abg Rahim pun cakap dia dah dapat tengok attitude catwalk setiap talent. Kemudian, dia tunjukkan choreograph catwalk yang bagaimana dia mahukan.


berpeluang mencuba jubah2 RSFG.


Kami pun diberi banyak input berkenaan catwalk yang betul2 abg Rahim nak. Alhamdulillah, kebanyakan daripada kami dapat membuat seperti apa yang abg Rahim nak. Sepanjang casting tadi, semua aktiviti kami dirakam. Video tu nanti akan jadi sebahagian daripada portfolio kami, serupa macam aku casting di Performing Talents sebelum ni.


me, yang bertudung hijau tu. suka sangat pic ni sebab nampak muka aku macam mak aku la pula.. hihi

mulot camtu, tengah memikir sesuatu ni.. =P

InshaAllah kalau terpilih, kami akan dipanggil untuk satu event yang akan dilangsungkan pada bulan ini juga. Harap2 terpilihlah. Kalau tak dapat, aku selalu ingatkan diri aku bahawa pemberi rezeki itu adalah Allah, bukan pada manusia. Bukan manusia yang tentukan rezeki kita, tapi Allah. Walau tak ada rezeki di sini, mungkin di sana ada untuk kita. Usaha saja mencarinya. Dan aku masih ingat lagi pesan abah. Abah cakap, rezeki manusia tu dah ditentukan Tuhan. Contohnya, jika dah ditetapkan rezeki seseorang tu RM10 sahaja sepanjang kehidupannya, maka RM10 yang dia dapat walau sekeras mana pun dia usaha. Jadi tak payah risau sangat ok. Jalani je kehidupan macam biasa. =)

Last sekali, oleh kerana dah lapar, abg Rahim hidangkan kami dengan Domino's Pizza. Wah makin gemukla aku makan banyak pizza cheese tadi.. hihi...

Overall, aku suka cara RSFG treat kami. Layanan yang superb dan rasa tak rugi langsung join casting hari ni. Thanks to abg Rahim, kak Sally, kak Sity, Ain, dan the videog. Dapat banyak pengalaman baru juga tadi. Abg Rahim banyak bagi input yang berguna untuk aku dalam bidang ni. Semoga RSFG terus maju.

outfit for today.
Kemeja batik from GM Klang.
shawl pearl hijau from Beautiful Abaya.
Light makeup by Alya Syaqiera.


Sampai sini dulu, esok kerja. Goodnite. =)


p/s: All photos are taken from RSFG facebook page.



-----------------------------
R.S.F.G.
-----------------------------


Saturday, January 12, 2013

What I Bought Today #6


Hai hai semua blog readers!

Tadi petang pergi ambil baju yang ditempah di Klang. 6 pasang semuanya. Semua kain2 tu dibeli di Bandung tempoh hari. Memang excited lah kan nak tengok baju tu jadi apa. Aku pergi seorang diri, sebab en. somi ada kerja. Kan Najib Hussin ? =)

Sampai2 je kedai, tailor tu bagitahu aku, "Satu baju kurung moden tu lengan dia memang pendek, sebab leher dan hujung tangan pada satu bahagian kain". Kain dari Indo memang macam tu. Pelik2 sikit. Mungkin orang Indo pakai baju moden lengan pendek kot. Masa pergi Bandung hari tu, aku ada belikan sepupu aku kain yang sama dengan kain aku tu. Dia dah buat baju dulu. Aku lupa dia ada cakap pada aku yang lengannya pendek, dan tailor dia terpaksa tambah kain di hujung atas lengan. Dan aku lupa nak pesan pada tailor aku tu supaya tambahkan kain.

Hmm.. dah siap baju, baru aku tahu lengan baju aku tu pendek. Tak tahu dah nak buat apa dengan baju tu. Kain lebih pun tak ada. How sad. =(

Baju yang lain, 2 pasang kurung moden memang aku suruh tailor tu buat cutting besar sikit. Lagi satu kebaya panjang, pun aku suruh buat cutting besar atau loose sebab aku tak nak ikut body. Nanti bising la en. somi tak bagi pakai. huhu.. Lagi 2 pasang tu peplum. Tapi peplumnya macam tak berapa jadi la. Satu tu ok. Satu lagi tu dah macam robocop pula bila aku pakai. Peplum, baju dia kan dah kembang, tetiba kain dia pun alamak! Kembang sangat. Apakah?? Hmm.. tak tahulah bila nak alter.. Sedih juga lah sebab aku suka hantar baju pada tailor ni sebab jahitan dia kemas, tapi bila pekerja dia yang jahit, lain pula jadinya. =(

Dah siap ambil baju tu, aku pun singgah GM Klang. Ramai orang harini. Parking pun susah nak cari. Aku pun tawaf la tempat parking 2-3 kali. At last, jumpa juga parking kosong tapi terpaksa menapak la.

Aku pun mula mencari kain skirt duyung warna pink untuk dipadankan dengan kurung moden yang aku beli di KWC tempoh hari. Jumpa juga dengan harga RM45. Ok lah daripada di tempat lain kalau skirt macam tu dalam RM50 and above.

pink duyung skirt, RM45 per piece. 


Sedang aku berjalan2 survey barang, aku terdengar ada customer yang jalan2 shopping juga. Dia cakap, "Tak adalah murah pun barang kat sini". Hmm.. memang lah tak murah, sebab di GM Klang ni jual secara borong. Kalau beli borong memang la murah. Kalau beli satu2 memang agak rugi sikit, better pergi tempat lain. Tapi aku suka datang sini sebab apa yang aku nak mesti ada.. hihi.. So kalau nak murah, uolls boleh bawak family atau kawan2 datang sini ramai2. Tapi pastikan nak beli barang yang sama. Bolehlah beli secara borong. Jimat pun jimat.

Aku terus berjalan lagi, aku masuk ke kedai yang aku ada masuk sekali dulu. Aku ternampak lagi baju kemeja yang aku nampak haritu. Ada lagi warna hijau. Kemeja ni panjang tutup punggung, tapi jarang sikit. Kena pakai inner la. Penjual tu kata, baju ni baju batik. Aku minta kurang harga pun tak dapat. Oleh kerana aku memang suka baju tu dan dah lama aim, aku pun belilah. Tak termasuk dalam senarai  nak beli pun, tapi terbeli juga!

kemeja batik hijau, RM39.


Lepas tu aku terus pergi cari barang yang memang aku nak beli, iaitu brooch bunga!! Aku fikir nak letak atas baju peplum aku di bahagian pinggang, walaupun baju tu tak jadi. =( Aku beli dalam 14 keping, so dapatlah harga borong RM1.20 satu dimana harga asalnya adalah RM3.00 satu. =))

mustard flower brooch & ribbon lavender brroch, RM1.20 each.


Dah habis membeli, aku cepat2 keluar. Lagi lama aku duduk dalam tu, lagi banyak duit aku laburkan nanti. So aku pun balik dengan hati yang excited tak sabar nak try baju! hehe

Balik, try baju. Ada antara baju tu bersulam2. Aku terfikir juga adakah sesuai baju2 ni dibawa pergi kerja? Ada rakan yang pernah bertanya kepada aku, "Kenapa pakai baju cantik2 pergi kerja? Nanti nak ke mana2 majlis dah tak ada baju nak pakai." Hehe.. aku masih ingat soalan tu sampai sekarang. Aku tak jawab apa2 masa persoalan tu diutarakan kepada aku. Sebab aku rasa, soalan tu tak perlukan jawapan. Sebab setiap orang ada style tersendiri. Bagi aku, baju2 kerja aku tak adalah cantik mana pun. Ada baju yang lebih cantik daripada apa yang aku pakai pergi kerja. Mungkin pada orang lain, pandangan mereka berbeza. Cantik tu kan subjektif. Suka hati uolls nak pakai apa yang uolls rasa selesa. Betul tak? Dan aku turut tak terlepas dari 'bad dress day'. Ada je hari yang rasa sangat hodoh pakai sesuatu baju tu. =p

Tapi aku ni jenis tak banyak baju. Aku cuma banyak tudung sahaja. Kalau di mana2 aku terjumpa tudung yang cantik pada pandangan mata aku, aku akan beli walaupun aku tak ada baju warna tu. Aku suka mix & match. Untuk satu baju, boleh digayakan dengan banyak tudung. Kalau baju kurung pula aku campur semua; itulah baju pergi kerja, itu juga baju pergi kenduri, itu juga baju untuk event yang memerlukan aku untuk pakai baju kurung. Kalau aku asing2 kan baju mengikut event, mungkin aku akan pakai baju pergi event tu sekali dua sahaja sebab jarang2 pergi event. Dan sangat merugikan pakai sekali dua saja, sebab mungkin badan aku akan semakin gemuk dan baju tu terpaksa didermakan. Dan kalau pergi big event seperti annual dinner yang bertema contohnya, aku akan pergi cari baju baru khas untuk event tu.  Aku suka ikut tema event. Bukan selalu kita boleh pakai baju2 yang pelik2 ni. Bila ada tema2 ni, bolehlah merasa pakai. 

Ok. Itu saja yang aku beli hari ni. Share lagi on the next entry, inshaAllah.

=)


Sunday, January 6, 2013

Review: Busana Akad Nikah


Hai pembaca budiman sekalian.

Curi masa sambung me'review' majlis akad nikah. Hampir 8 bulan berlalu ya. Kalau dah pregnant, dah nak bersalin dah pun hihi..

Baju akad nikah dibeli bersama en. tunang (masa beli tu masih bergelar en. tunang la, sekarang dah en. somi). Masa tu aku bayangkan baju akad nikah aku berwarna putih, design ala2 kebaya, ada butang2 timbul2 di bahagian dada hingga ke pinggang. Dah nampak dah pun masa pergi Semua House di KL. Aku nak beli! Design  baju tu di satu kedai ni cantik sangat. Aku tak ingat nama kedainya. Tapi masa tu en. tunang tak suka! Dia kata baju akad nikah biarlah yang bersopan. Tak nak ketat2 ikut badan dan seksi. Haa.. so hasrat tu terpaksalah simpan dalam hati je.

Lepas tu kami singgah di Alam Sentral, Shah Alam pula untuk survey2 apa yang ada di sana. Tiba2 ternampaklah satu baju putih yang sangat cantik dipakai oleh patung ni di butik Shenadz d'Wangga. Kami terus lagi berjalan untuk survey lagi. Tapi en. tunang dah suka sangat pada baju tu walaupun harga dia.. adoii.. boleh tahan lah kan. Lepas tu aku masuk kedai dan try. Memang sangat loose baju tu.

Maka terbelilah baju ni untuk dibuat busana akad nikah. Baju ni ala2 kaftan, memang sangat loose, dan tak kira size apa pun boleh fit in. Kain jenis apa, aku pun tak pasti. Dia two piece; ada baju dan kain.  Kain dia kain duyung. Beading dia sangat simple dan cantik di bahagian dada, pergelangan tangan dan sedikit di bahagian keliling baju. Oleh kerana baju ni sangat loose dan bersopan, aku pun pergi hantar tailor untuk tambah dat di belakang. So dia mengikut badan la sikit. hihi..Harga masa beli, RM1000. 


details baju


busana simple & sopan di malam pernikahan



alter sikit bagi ada bentuk 




Tak ada gambar baju penuh berdiri, yang tengah duduk pun ok lah. :)



with mommy. =)


Baju ni milik aku. Jadi open for rent untuk sesiapa yang nak pakai di hari pernikahan atau persandingan anda. PM me for details. Best price for you.

Till here. Daa.. =)


--------------------------
SheNadz d'Wangga Boutique
--------------------------



What I Bought Today #5: Contact Lens


Hai semua.

Dah hari ke-5 pun dalam 2013. Masih belum sempat nak review 2012.. ehhehe.. Biasalah dah start kerja balik, memang busy lah kan. Tapi nasib baik masih boleh berehat pada weekend pula. Aku sangat happy tahun ni sebab mengajar subjek Maths semuanya. Weehuu!! Tak payah OT lagi macam tahun2 lepas. Agak sedikit ringan lah tahun ni. Tapi, aku pegang AJK promosi 5S pula tahun ni. Haa yang itu belum pasti lagi sama ada akan sibuk atau tak. Meeting akan bermula Selasa minggu depan. Dan bukan sekali saja, tapi setiap minggu! So tunggu jelah update2 blog seterusnya sama ada aku akan busy atau free pada tahun ni.. hee...

Habis soal kerja, ni cerita hari tu. Tapi nak cerita juga.

Lepas habis kerja, aku pergi servis kereta di pusat servis. Next aku terus ke Mines sebab en. somi dah tunggu di sana. Excited sungguh dia nak pergi beli gadjet idaman. Sebelum ni dia pakai Galaxy Note. Bila Note 2 dah keluar, dia pun start survey harga. Aku pun tak tahu bila masanya dia pergi survey harga tu.. Hmm.. By the way, di Mines memang banyak sangat pilihan. Harga pun lain2. Tapi pastikan uolls beli yang ori dan ada warranty. Nanti tak pasal2 guna dua-tiga minggu, dah ada masalah timbul pula kann.. So aku ni bertindak sebagai peneman en. somi je lah. Aku usha2 juga Galaxy camera. hehe.. Cita2 nak beli DSLR. Tapi aku ni bukan pandai pakai pun. Makanya aku fikir galaxy camera amat sesuai untuk aku.. hihi.. ok ok.. simpan dulu angan2 tu. Belum nak beli lagi. Berbalik kepada Note 2, memang ohsem! Tak rugi siapa yang beli. =)

Next aku singgah kedai contact lens. Tak ingat nama kedai tu, dalam Mines juga. Stock lens dah habis kan.. So kena lah beli. Aku beli 4 kotak Freshkon Sparklers warna shimmering grey dan brilliant brown, water content 55%. Terpaksalah beli 4 kotak, sebab power mata kiri dan kanan adalah berbeza. Nasib baik ada ready stock. Memang malas betul kalau kena order2 ni, nanti kena datang kali ke-2 pula untuk ambil produk.

Aku suka Sparklers series sebab design dia nampak normal, dan size dia besar. Harga cuma RM130 sahaja. Satu kotak ada sepasang. So 4 kotak, boleh pakai 4 bulan. Dan biasanya aku akan minta free gift. Kali ni aku dapat solution dan 3 casing. Haha.. baguslah dia bagi casing lens banyak2. Senang tak payah beli. Free gift lain yang pernah aku dapat sebelum ni adalah cermin muka, rantai silver, lens solution tu memang biasalah, lepas tu set potong kuku tu, dan yang paling aku suka, set make-up brush! Sampai sekarang aku guna. 


Freshkon Sparklers, 4 kotak RM130.
photo is taken using Galaxy Note 2.


Aku ni memang penggila color lens. Aku pakai contact lens sejak umur 18. Masa tu baru habis SPM dan mula bekerja sambilan di Fajar di Johor (dulu Fajar, sekarang dah tukar The Store). Muka aku memang buruk kalau pakai spec. Biasalah. Tak dilahirkan cantik kan.. hihi.. So aku  start pakai clear lens hasil tunjuk ajar best friend aku, Izzati.

Tak lama lepas tu bila dah masuk U, aku pun cuba2 color lens. Macam2 lens ada jual di pasaran. So aku try la mana2 color yang sesuai dengan aku. Daripada lens membesarkan mata, sampailah yang bewarna biru, semua aku try. Disebabkan mata asal aku berwarna sangat dark brown, so bila aku pakai color lens yang bewarna cerah, mata aku akan nampak pelik dan kesimpulannya sangat tak sesuai dengan aku. Sebab tu aku lebih prefer lens berwarna grey atau brown. Senang nak suai-padan dengan situasi kerja, dan photoshoot sepanjang bulan.

Jenama lens kesukaan aku, kalau clear lens (jarang pakai) adalah Acuvue. Acuvue ni sangat lembut  dan lembik sebab kandungan air dia tinggi. Jadi kalau pakai, mata tak mudah alami kekeringan. Jenama lens berwarna kesukaan aku pula pastinya Freshkon. Memang setiap kali nak beli, aku akan cari Freshkon. Aku memang tak percaya lens yang dijual online, ataupun lens yang lain yang aku tak pernah try. Lens biasanya dipakai hanya dalam jangka masa sebulan sahaja. Jadi kalau ada lens yang dijual untuk dipakai selama 3 bulan atau lebih, aku memang tak akan beli. Bukannya apa. Pengunaan lens ni bergantung juga kepada si pemakainya. Kalau pemakainya jenis kurang bersih, lens yang didakwa tahan  selama 3 bulan pun takkan tahan sampai 3 bulan lah!

Alhamdulillah sampai sekarang tak ada masalah lagi sepanjang aku pakai lens. Walaupun kadang2 ada juga balik shooting awal pagi, cabut lens dan terus letak dalam casing macam tu je, *pemales pempuan ni*. Tapi sebelum nak pakai tu, aku akan pastikan aku rub dulu dan bilas lens before masukkan dalam mata. Masa awal2 pakai lens dulu, aku pernah pakai satu jenama lens ni *xmahu sebut*.  Jadi masalah bila lens tu asyik terlipat dan melekat jadi halfmoon, tak boleh buka pula tu. Dah terlipat macam tu, so tak dapatlah pakai! Terbang juga duit tika remaja dulu. Ada juga kawan2 yang mengalami sakit mata,  mata merah dan kornea bengkak, bila pakai lens jenama yang kurang aku percaya. Pengalaman kawan lain pula, bila warna contact lens yang dibeli online boleh luntur dalam mata. Sangat menakutkan. 


TIPS UNTUK SI PEMAKAI CONTACT LENS


Apakata aku share tips memakai contact lens daripada perspektif aku sendiri:

1. Beli lens di kedai yang berdaftar, elakkan beli melalui online. Pastikan anda tanya kepada optometrist, sama ada mata anda sesuai atau tidak memakai contact lens, dan apakah jenis lens yang sesuai untuk anda.


2. Beli lens jenama yang dah terkenal, banyak iklan dalam akhbar dan majalah, dan ramai penggunanya. Sebab lens yang terkenal lebih dipercayai selamat dipakai. eg: Acuvue, Freshkon, Freshlook.

3. Laburkan wang untuk dapatkan lens mahal yang selamat. Jangan beli lens yang murah sebab cantik tapi sebenarnya tak selamat untuk mata! Kalau wang tak cukup, jangan pakai lens, pakailah spec. 

4. Check tarikh luput contact lens yang tercatat pada kotak lens. Jangan pakai lens yang dah expired! Kalau tarikh expired dia beberapa bulan je selepas tarikh beli, tak payah beli hokay!


5. Pakai lens selama sebulan sahaja, kemudian gantikan yang baru.

6. Buang casing lens selepas sebulan. Dalam sebulan pakai satu casing sahaja.

7. Pakai lens dulu, baru apply mekap. Pastikan tangan bersih sebelum pegang lens.

8. Elakkan memakai contact lens terlalu lama dalam sehari. Biasanya, tempoh pemakaian lens bergantung kepada water content lens tu; 42% untuk 8 jam, 36% untuk 6 jam, 55% untuk 10-12 jam. Kalau dah rasa mata kering, cepat2 lah cabut lens dan pakailah spec.

9. Gantikan solution dalam casing setiap hari.

10. Gunakan ubat titis mata khas untuk contact lens jika mata berasa kering. Mata kering adalah akibat kurangnya oksigen dalam mata.

11. Jangan tidur dengan lens dalam mata! 

12. Tanggalkan lens serta merta kalau terasa pedih, sakit mata atau mata bertukar kemerahan selepas dipakai.

13. Jangan pakai lens ketika demam, sebab suhu badan yang panas akan merosakkan lens. Lagi teruk, akan mencairkan lens dalam mata anda sebab dia plastik. Pakailah spec.

14. Jangan pakai lens ketika anda sedang sakit mata.

15. Jangan pakai lens ketika berada di tempat bersuhu panas yang tinggi, ketika kebakaran, ketika barbeque atau memasak, sebab lens akan cair dalam mata sebab dia plastik! 

16. Bawa mini solution, casing dan spec sebagai bekalan kemana-mana, in case anda perlu tanggalkan lens anda dengan segera pada situasi yang memerlukan.

17. Lakukan pemeriksaan mata secara berkala untuk check tahap kerabunan mata anda, sama ada semakin meningkat atau berkurang atas akibat memakai lens. Seeloknya, check mata setiap kali nak beli lens baru.


Siap beli lens, aku dan en. somi pun pergi singgah Pizza Hut. Perut dah bunyi2. Mana taknya, makan breakfast je. Jadi aku order Fettucine Carbonara dan Shrimp kegemaran aku, dan en. somi, Hawaiian Pan Pizza dan Ayam BBQ dia. Sesi diet terpaksa di tangguhkan. =p

Ok tu je. Bye2. :D


Tuesday, January 1, 2013

Selamat Tahun Baru 2013!


Selamat tahun baru kepada semua pembaca blog!

Cepat je masa berlalu kan. Di mana sambutan tahun baru uolls kali ni? Aku tak ke mana pun. Setiap tahun tak pernah pergi sambut new year. Sesak! Duduk rumah lagi baik, rilek2.. hihi..





Bercakap tentang tahun baru, tentu ramai yang menanam azam baru kan. Jadi bagaimana nak gerakkan azam tahun baru agar berjaya dicapai? Ada yang menanam azam setiap tahun, tetapi bila dah hujung tahun je, banyak lagi yang tak terlaksana. hehe.. Jom baca tips daripada Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah.



TIPS SUPAYA AZAM TAHUN BARU TERCAPAI



1.  Doa sungguh2.

2.  Murnikan hati agar tarik hidayah Allah.

3.  Fikir secara positif sebab fikir itu doa.

4.  Lakukan setiap tindakan dgn terbaik.

5.  Jaga ibadah dengan sempurna.

6.  Cari kawan yang dapat membantu kita mencapai azam.

7.  Penampilan yang anggun.

8.  Cari guru atau mentor yang dapat membimbing.

9.  Bentuk budaya diri yang cemerlang.

10.Berterusan cari ilmu.

11.Nilai & ubahsuai azam jika perlu.

12.Seimbangkan hidup; rumahtangga, tempat kerja/ sekolah & masyarakat.

13.Lakukan dengan istiqamah selama 40 hari untuk jadi tabiat.

13.Redha & syukur atas setiap pencapaian.



Selamat berazam! Semoga tahun 2013 ni lebih baik dan lebih cemerlang daripada tahun sebelumnya! Salam.


p/s: Apakah kenangan terbaik anda sepanjang 2012?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...