Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Wednesday, February 27, 2013

RSFG Photoshoot #2


Hello!!

Last time photoshoot before owner RSFG, abg Rahim berangkat ke kota suci Mekah untuk menunaikan umrah. Aku dan Fiefa dipanggil untuk photoshoot koleksi kali ni. Tapi disebabkan baju ada banyak dan takut masa drag sampai ke tengah malam, kak Has dan kak Maria turut dipanggil untuk turut serta. Merindui Fatin & Fiza yang jauh di mata. Tak complete rasanya kami berempat saja. 

Rancangan awalnya untuk photoshoot kali ini, abg Rahim nak bagi kami make-up tebal2 selaras dengan konsep fancy. Tapi abg Rahim kurang sihat. Jadi kami kena make-up sendiri. Barang make-up semua provided by RSFG. Aku pula tak bawa barang make-up yang complete. So guna yang RSFG punya saja. Sepanjang proses make-up, kami di guide oleh abg Rahim sendiri.

Lepas dah siap make-up, tibalah masanya untuk photoshoot! Excited betul. Sebab dah terbiasa shoot fashion, pose aku pun dah tak boleh ubah. No no no! Abg Rahim tak nak. Kena buat happy2 ala remaja (remaja ke? =p) dan kurangkan eye contact dengan camera. Kasut pula, awal2 abg Rahim dah pesan bawa boots. Macam biasa, aku bawa beberapa pasang kasut, dan  boots Vincci warna coklat kegemaran aku tu. Banyak shots pakai boots favorite je la nampaknya. hehehe

Share a few photos;

bosan dengan peplum? design begini pasti sesuai untuk anda yang sopan namun masih mahu bergaya.
*kain lycra

kain skirt berpoket tepi.
*kain lycra

kiri; gabungan blaus leopard print & skirt polos.
kanan: jubah dress lycra
*kain lycra

gabungan warna menarik, sesuai untuk perwatakan ceria.
*kain lycra

kiri; gabungan ungu, biru & putih meningkatkan keyakinan si pemakai.
kanan; warna tanah untuk penggayaan selamat.
*kain lycra

warna merah menyerlahkan personaliti.
*kain lycra

having fun with the gorgeous.. from left; kak mar, kak has & fiefa.

Anyway, kalau nak order baju2 RSFG, kena cepat2 ya. Sebab konsepnya siapa cepat dia dapat. Cepat2 sebelum kehabisan!

Daa~


Busana: RSFG
My make-up: Alya Syaqiera
Photgrapher: Piwan RSFG

24 Feb 2013


-----------------------------
R.S.F.G.
-----------------------------



p/s: Terima kasih RSFG bagi peluang bekerja bersama lagi. Harapan lepas ni ada peluang lagi. =)


Monday, February 25, 2013

delfirastyle.com Photoshoot


Ingat tak contest Pencarian Model Tudung delfirastyle.com yang aku join dulu tu? Pemilik butik, kak Fie dengan berbesar hatinya menganjurkan satu sesi photoshoot tudung dan busana delfirastyle.com dalam usaha pengadilan terakhir untuk mencari pemenang contest. Dah lama juga plan untuk photoshoot, akhirnya Februari lalu, kak Fie dan peserta contest sepakat untuk mengadakan photoshoot pada 23 Feb 2013. 

banner by delfirastyle.com


Pada mulanya, aku sangkakan aku free. Lupa nak check takwim kerja. Hari tu adalah hari bekerja! Aiiyarkk! Puas berbincang dengan kak Fie, tapi masih tak dapat kata putus. Jadi kak Fie melewatkan masa untuk photoshoot bermula iaitu pada jam 2 petang di studio Arezam Rahman di Shah Alam. Nasib baik! Sempat juga aku rush lepas balik kerja, ke Shah Alam. Dan aku jadi peserta pertama yang sampai! Hehhe.. Terima kasih GPS. *Clap!*

Tapi biasalah. Aku akan melepak beberapa minit dalam kereta, dan perhatikan kawasan sekeliling samada selamat atau tak. Kawasan baru bagi aku, so kenalah berhati-hati. Tak lama lepas tu, kak Fie pun sampai. Aku pun lega, dan naik ke studio bersama-sama kak Fie dan anak perempuannya yang sangat cute tu. Sorry tak ingat nama dia. hehehe

Dalam studio dah ada beberapa orang yang menunggu, especially the make-up artist (MUA). Aku pun terus berkenalan dan beramah mesra. Lepas tu sebab nak kejar supaya boleh balik awal, aku minta untuk make-up dulu. Sementara make-up, seorang demi seorang contestant muncul iaitu kak Yatie, Sha, dan Adlina yang baru berusia 16 tahun. Kak Nora Bella pula tak sampai2. Tak pasti kenapa. Jadi digantikan dengan kakak kepada Adlina yang menemaninya. Semua contestant adalah seramai 5 orang.

Tengah make-up, dah sampai ke part bulu mata, MUA letak gam dan terus letak di atas kelopak mata kiri aku. Dalam keadaan pejam mata, aku rasa basah sangat gam bulu mata yang dilekatkan tu. Ketakutan aku semakin nyata bila gam bulu mata tu masuk ke dalam mata aku! Ya Allah pedih sangat!! Aku terus lari ke sinki, buka contact lens, dan terus basuh mata aku tanpa menghiraukan eye shadow yang dah di sapu tadi. (haha... tragedi gila kan aku punya cerita =p). Mujur kak Yatie ada bawa solution dan bekas lens. Aku pinjam dia punya.

Lepas dah siap basuh, aku cuba pakai balik contact lens tadi, tapi pedih sangat, tak boleh masuk. Penyelesaiannya, aku cabut contact lens sebelah lagi. Habis la... Kabur sekejap pandangan mata aku sebab contact lens aku ada power yang agak tinggi. Sambil mata aku memerah, MUA pun kembali touch-up make-up aku yang luntur dek kerana air tadi. Dan MUA lagi sorang pula tolong pakaikan bulu mata untuk aku dengan gam buku mata cap lain pula. Ternyata, gam bulu mata yang dipakaikan sebelum ni tadi dalah gam kuat yang memedihkan mata. Aku sangat takut kalau terjadi apa2 pada mata aku. Hmm... Kemudian MUA pun meminta maaf dan bergegas meninggalkan studio kerana ada event lain pula. Tinggallah aku dengan pandangan yang kabur.

Semua contestant dah dapat beberapa shots. Disebabkan masalah tadi, aku yang mula make-up paling awal, tapi jadi yang paling lambat siap. Teraba-raba juga bila nak berjalan. Kak Fie dah setkan tudung untuk aku, iaitu tudung awning. Seriously aku jarang pakai tudung awning. Tudung aku selalunya melekap di dahi hihi.. Satu cabaran juga buat diri aku.


me (kiri) & kak Yatie Suria Lee (kanan). Mataku original tu. Mata hitam without contact lens.
Tq kaka bagi pinjam solution & lens case. Muahxx.
photo by kak Yatie.
(cun nya camera 360 ni.. like 100X)

Pengalaman kali pertama photoshoot dengan keadaan yang 'tak nampak' adalah sangat menyukarkan. Aku sukar nak membaca arahan photographer sebab kebiasaanya, apabila kita berbual, kita akan melakukan eye contact dan sesekali memandang kepada mulut si penutur supaya kita lebih faham apa yang sedang diperkatakan. Bila aku tak nampak mulut dan wajah photographer, arahan yang diterima juga menjadi kabur. Dan aku mula pening kepala sebab 'tak nampak'! Aiyarkk! Sangat tak selesa berphotoshoot dengan keadaan begini. Pastinya gambar2 aku akan bertukar menjadi disaster nanti. =(

Habis koleksi tudung, kami memakai pula baju peplum floral dan diarahkan bergaya bersama pedang samurai. Semuanya idea daripada abg Arezam.

one of the best shot. close-up shot semua tak jadi. 


Selesai photoshoot, 'sedut' gambar daripada PC abg Arezam, dan bersalaman dengan semua gadis, aku pun pakai semula contact lens sebelah mata, dan memandu pulang. Sepanjang perjalanan dengan bantuan sebelah mata, memang menyukarkan. Sekejap kereta aku ke kiri, sekejap ke kanan. Nak pecut pun tak boleh. Jadi, sampai rumah pun lewat. hmm..

Pengalaman yang tak akan aku lupakan. Next time kena ingat, bawa specs dan contact lens spare. 

Big thanks untuk semua yang terlibat especially kak Fie yang cantik sebab bagi peluang berphotoshoot dengan koleksi delfirastyle.com. Tak tahu lagi bila pemenang akan diumumkan. Macam biasalah. Bagi aku, kalau ada rezeki adalah, kalau tidak, mungkin rezeki ada di tempat lain.

Tata. Tq for reading this long entry. 


Wardrobe: 
delfirastyle.com

Photographer: 
Arezam Rahman


----------------------------
Delfirastyle.com
----------------------------

23 Feb 2013

Tuesday, February 19, 2013

RSFG Photoshoot


Photoshoot koleksi RSFG!! Tibalah hari aku perlu gayakan baju2 RSFG mengikut lesson yang dah dipelajari semalam semasa RSFG modeling class. hehehe..

But.. but... benda pertama yang kami buat bila sampai di RSFG adalah shopping!!!!!!!! Actually, semalam, masa modeling class, kakak2 model yang lain ada plan nak pergi shopping make-up di Asneda Collection yang terletak tak jauh dari RSFG. Semuanya bermula daripada kak As yang mempamerkan barang2 make-up nya yang best lagi murah tu. Apa lagi. Semua perempuan2 ni pun tergoda la. Abg Rahim owner RSFG pun terkesima mata tengok barang2 make-up tu.. hihi.. So kami pun berjemaah pergi shopping di Asneda Collection menaiki kereta kak As yang bling2 tu. Nanti aku update gambar barang yang aku beli ya.

Lepas dah membeli-belah, kami pun balik ke RSFG dengan hati yang gembira. Abg Rahim dengan murah hatinya menghadiahi bedak Pixy seorang satu kepada kami. Patutlah dia borong semua bedak Pixy tadi. Semua ok.. Semua..! Habis sudah bedak Pixy di kedai tu tadi. hehhe.. Abg Rahim tergoda sebenarnya bila melihat hasil bedak Pixy Tropical Beige yang dipakai oleh Fiefa, one of the model. Sangat kemas dan rata. Tak lupa juga abg Rahim bagi scarf bunga ros kepada kami seorang satu. Excited sangat nak pakai hehehhe...

Setibanya di RSFG, kami pun mula dimake-upkan dan berphotoshoot. Let me share a few photos.

jubah vintage lycra, cantik & menarik. Seleasa dipakai.
tudung lycra hitam jenis ada tali dan ikat belakang. Nak belajar pakai, mai aku demo. hihi

jubah lycra paisley, poket ditepi kiri dan kanan. Dah ada satu dalam koleksi peribadi. =)
tudung syria grey juga dari RSFG.

RSFG models. love my girls.. =)


Jom tonton video for portfolio. Macam pembaca berita pun hado! hehehe.. Enjoice!!





So happy hari ni. Terima kasih kepada RSFG for the wonderful day. Makanan semua sedap2 belaka. Will miss my girls!!

Thanks for reading & viewing. Tata.


Busana & Make-up: RSFG

17 Feb 2013


-----------------------------
R.S.F.G.
-----------------------------



Monday, February 18, 2013

Modeling Class for RSFG Models


Seperti yang uolls tahu, 6 orang talent di bawah RSFG akan diberikan kelas modeling bagi memantapkan skills modeling sedia ada. Sabtu lepas, aku bersama 5 orang talent lagi, Fiza, Fiefa, kak As, kak Maria dan Fatin dipanggil untuk modeling class RSFG yang dikendalikan sendiri oleh abg Rahim, owner RSFG. 

Pada mulanya, tempat yang dirancang adalah di Patung Studio, milik Reza Propaganza. Kami terlambat sikit ke sana sebab tunggu lunch dulu di butik RSFG. Lepas lunch, terus berjalan kaki beramai-ramai ke Patung Studio. Entah macam mana, studio berkunci. Kami tunggu beberapa minit, sebelum buat keputusan untuk berpatah balik ke RSFG. Akhirnya, modeling class di buat di RSFG sahaja. 

Pertama sekali adalah sesi post-mortem fashion show minggu lepas. Apa yang okay, apa yang tidak, semua dibincangkan secara terbuka. Ternyata daripada video dan gambar fashion show, aku kena lakukan sedikit penambahbaikan. Gambar2 aku tak banyak yang cantik. Video fashion show pula, menampilikan gaya berjalan yang sama sahaja walaupun ada 5 persalinan yang berlainan. Ermm.. kena  banyak belajar lagi ni. Dari video baru nampak kelemahan diri. 

Kemudian kami belajar cara posing untuk photoshoot pula. Abg Rahim mulakan daripada posture kaki. Kemudian pergi ke posture tangan, badan dan ekspresi muka. Best! Boleh apply pada photoshoot akan datang. Selama ni, kalau posing, main bagi je apa yang terlintas di fikiran. Bila ada kelas macam ni, baru boleh improve sikit. Oleh kerana masa dah suntuk, ada beberapa agenda yang tergendala. Kami tak sempat nak belajar make-up seperti yang dirancang.

Thanks to RSFG sebab bagi peluang join modeling class ni. Banyak input yang aku dapat dari sini. So girls berhijab di luar sana yang berminat nak jadi sebahagaian team RSFG, jangan lepaskan pelunag untuk menghadiri modeling class RSFG. Mana tahu ada rezeki uolls di sana. 

Daa... =)

16 Feb 2013



-----------------------------
R.S.F.G.
-----------------------------


Thursday, February 14, 2013

Wednesday, February 13, 2013

Cerita Cuti Kali Ini


Salam & hai semua.

Jem tak jalan hari ni? Masing2 dah mula bekerja kan lepas bercuti sempena Tahun Baru Cina. Mungkin ada yang balik semalam, ada juga yang balik hari ini. Ada yang extend cuti?

Aku masih dalam cuti. Cuti seminggu katakan. Ada baki dua hari lagi cuti sebelum sibuk pada Sabtu dan Ahad ni.

Cuti aku terbahagi kepada 4 bahagian; iaitu berbagi masa untuk abah, mak, mertua dan juga diri sendiri. Sabtu lalu sempat balik ke Tangkak tidur satu malam di rumah abah. Sempat borak sikit2, bawa abah makan di luar dan keluar ke Uptown Melaka bawa adik lelaki aku beli rokok elektronik yang tengah popular sekarang ni. Keesokan harinya, sempat juga berjumpa saudara-mara semasa majlis pertunangan anak pak long di Parit Sulong. Kemudian aku dan suami terus bergerak balik ke Sepang.


kereta speaker besar. menurut adik aku, tiap2 malam banyak kereta akan berkumpul di dataran pahlawan ni dan pasang speaker kuat2. Tapi malam tu hanya ada satu kereta sahaja. Yang lain balik kampung barangkali.


dengan baby kepada sepupu aku, kak Shima di majlis pertunangan sepupu.


On the way dari Parit Sulong dengan keadaan yang hujan renyai2, dan en. suami mula rasa tak sedap badan dan tak larat nak drive balik (aku tak drive, tapi tidur sepanjang perjalanan =p), kami singgah check in di sebuah motel di bandar Melaka. Biasalah sema hotel pun full house dalam season perayaan ni kan. Motel yang kami duduk betul2 kecil, cukup2 ruang untuk sebuah katil, sebuah bilik air dan sedikit ruang untuk solat.

Pada malamnya, kami berkunjung semula ke Uptown Melaka untuk membeli belah. Kemudian singgah ke Pahlawan Walk Market, dan makan di sana. Sup tulang berharga RM5 sahaja untuk semangkuk. Murah betul. Jimat makan malam kami. hehehe.. Sempat juga aku sambar fridge magnet baju kebaya yang cantik tu, kerepek & makanan ringan untuk keluarga aku dan mertua. Mash mellow bersalut coklat kegemaran suami pun tak dilupa. Lepas tu aku 'paksa' en. suami untuk naik beca. Dah lama ajak dia. Tapi tak dapat2. Menara Taming Sari memang tak dapat naiklah sebab orang terlalu ramai beratur panjang nak tunggu turn. =)


beca paling menarik di mata aku. =)


cantik sangat. tak tahu nak pilih.


kerepek pelbagai jenis.


Pagi esoknya, kami ke Dataran Pahlawan untuk mendapatkan urutan refleksologi dan sambung membeli belah di Bazaar Heritage. hmmm.. harga barang2 di sini lebih murah berbanding yang dijual di luar Dataran Pahlawan. Rugi je aku tak beli di sini. Siap semua, kami pun bergerak balik.

Sampai rumah mertua, tidur satu malam di rumah mertua pula. Sempat borak sepanjang malam, teman mak mertua tengok drama Melayu. =)

Kemudian, semalam bergerak ke Klang pula. Tidur satu malam. Dan tadi, singgah tengok baby Maksu  yang baru lahir Khamis lepas, Adam Mikail namanya. Kemuadian, bawa adik2 makan2 dan main bowling di Setia City Mall. 

Dan sekarang, berada di rumah. Tamatlah cuti aku kali ni. Esok dan lusa kena kemas rumah & setel kerja yang aku ada bawa balik ke rumah ni. Kemudian, bersedia untuk mula kerja semula.

Itulah cerita cuti seorang wanita yang dah berumahtangga. Tata~


Friday, February 8, 2013

Ang Pow


Masa kelas dah hampir tamat di kelas Ting. 5. Student satu kelas semua berbangsa Cina.


Teacher : Eh nanti after holiday, jangan lupa bawa ang pow untuk saya ye.

Student1: Mana boleh.... Kami belum kahwin. U lah yang bagi kami.

Teacher : Eh.. raya kamu, kamu lah bagi saya. Bukan raya saya.

Student2 : Masa raya kamu pun, kamu tak ada bagi ang pow untuk kami.

Teacher : 'Berfikir....' (memang tak pernah bagi pun hihi).
Tak apalah. Nanti saya bagi gula2 untuk kamu ya.

Student2 : Gula2 nanti makan habis maa...

Teacher : Tak apalah. Gula2 rasa manis. Manis gula2 itu kamu akan rasa dalam hati, dan ingat sampai bila2... 
(tetiba pula berpuitis. Entah mana datang idea cakap macam tu. Semua student senyum.)

Student3 : Waa teacher... U pandai kata2 manis lei. Kenapa tak pergi buat sajak?

Teacher : ???


Anyway, Gong Xi Fa Cai untuk semua warga Malaysia yang menyambutnya. =D


p/s: Nak kena siap2 pergi beli gula2. Nanti terlupa. Btw, tadi dapat ang pow daripada Pn. Tay, disampaikan oleh Mr. Lim. Thank you. hihi


Monday, February 4, 2013

Bride Blogger Gathering 2013


photo by Funtography.


Alhamdulillah.. weehuu.. Sempat join event semalam, seperti yang dah diwar-warkan sebelum ni, Bride Blogger Gathering! Sangat2 well-organized. Tahniah Farah Yasmin (FY) & the committee! Clap! Restoran Flora Terrace di Hampshire Place memang cantik dengan dekorasi yang super modern, ditambah lagi dengan agenda majlis yang menarik.


the deco. really fall in love with purple color!
photo by Funtography.


Ada beberapa bride blogger dari group B2B 2012 yang memang aku dah kenal seperti Dhiera, Zimie,  Rina Hamid, Rilla Amrillah, Renee, dan organizer sendiri, FY yang cantik menawan. Aku pernah jumpa Dhiera sebelum ni sebab dia datang masa majlis khatam Quran aku tempoh hari. Yang lain2 kenal di alam maya je, dan akhirnya dapat juga jumpa setelah mini-gath yang mereka buat sebelum2 tu aku tak dapat join.

Acara dikendalikan oleh Zett yang supercute, kawan kepada FY. Doa pembuka majlis dibacakan. FY memperkenalkan spnosors event pada hari tersebut. Then sesi makan2 buffet yang free flow. Sesuai sangat untuk aku yang suka makan ni, bila2 masa boleh cedok makanan.. hihi.. Antara menu yang disediakan adalah nasi goreng Cina, roti jala dan kari ayam, popia goreng, rojak buah yang sangat sedap, sandwich, cakes, fruit pie, buah2an & fruit punch. 

Lepas tu aktiviti seterusnya adalah talk daripada owner blog { 4weddingku Blog} dan penyampaian anugerah blog daripada side { 4weddingku Blog} . Next, ada make-up tutorial daripada Hyna Razak with the model Annyss Amyra, shawl tutorial daripada Sarah Hata the Image Consultant, dan cabutan bertuah. 

meet my fren, Sarah Hata & Annyss Amyra.
photo from Annyss Instagram.


Then ada games! Games slot pertama khas untuk bride blogger yang bawa husband. Mereka kena jawab 3 soalan, dan jawapan adalah rahsia. Bila dah siap, mereka kena pamerkan jawapan kepada audience. Pasangan yang dapat jawapan sama paling banyak adalah pemenangnya. Game kedua adalah minum air sirap dengan menghisap dari botol susu, khas untuk pregnant mommies.. hehe.. Cute je diorang hisap botol tu. And game last sekali adalah berkumpulan, di mana aku pun terlibat. 1 group 4 orang, dan each group kena design baju menggunakan bahan2 suratkhabar, manila kad, kertas mahjong, stapler & gunting. Kami buat design ala2 princess, dengan crown lagi. Aku jadi modelnya. Lepas tu kena catwalk! Teringat pula masa event fashion show preview Halfest di sini bulan 8 2012 lepas. hihi.. Tapi group kami tak menang, sebab ada design baju group lain yang lagi hebak.

Next agenda, seriously aku tak tahu ada hadiah untuk best dress. Tema gathering kali ni adalah COLOR BLOCK. Aku dapat tahu pasal tema pun sebab last minute aku tergerak nak bertanya kepada FY one day before event. So aku pakai sahaja koleksi sedia ada, mix and match. Pakaian yang sama macam aku pakai masa pergi majlis tunang Intan tempoh hari. Pink peplum dengan kain duyung warna electric blue. Tudung pula aku main sarung je sebab dah lambat. Aku pakai shawl biru elektrik juga, lepas tu aku ikat riben satu tudung colorful di atas tudung biru tadi. Dan... FY umumkan pemenang best dress adalah aku..?? hihi.. tak sangka.. Thanks to the judges. Hadiahnya, aku dapat shawl geometri warna biru+cermin muka+bekas kaca berdiamond+pouch. Tak tahu sponsor dari mana.

love the shawl material. Sesuai untuk pengumpul shawl free like me.. hehehhe

cantik kan? i love cute things. sapa tak suka kan.


Selain tu ada juga booth jualan di luar restoran. And one of my friend juga berniaga di sana, Farah Zaheeda. Aku kenal dia semasa casting BAKAT tempoh hari. Oleh sebab aku ni penggila shawl, aku dah 'terbeli' 2 shawl yang cantik daripada Farah Zaheeda. Kalau berminat nak beli shawl macam di bawah, boleh melawat blog dia di The Duchess dan dapatkan koleksi yang up-to-date lagi menarik!




Jom tengok apa doorgift yang aku bawa balik dari event ni. 


can someone tell me what is this? aku rasa tempat buat ice cube kot. so cute dengan shape bunga2.
ada banyak color, tapi aku pilih pink! from IKEA.

B2B gathering scallop tag sponsored by miszatie.blogspot.com

Cookies in jar sponsored by lurvering.blogspot.com
contact: 017-6929840

kaya spread in the jar sponsored by sugarsweets
contact: 013150157/0173137852

apple chocolate sponsored by Candy Buffet Candy Buffet.
Sesuai buat gift untuk wedding. Rasa manis+masa epal hijau.



pocket calendar sponsored by iedaaurora.blogspot.com.
Ieda sponsor bunting juga.

official photog of the day, Funtography.
www.funtography.com


Itu saja sharing pada hari ni. Event ini juga diserikan dengan kehadiran wartawan majalah Inspirasi Perkahwinan. Untung2 boleh masuk majalah lagi hihi... Terima kasih organizer & kawan2 blogger untuk event yang hebat ini. Walaupun aku bukan bride blogger yang aktif & hebat macam uolls, tapi memang best kenal uolls. Sangat kagum dengan bride blogger yang boleh inspire other readers especially untuk bride-to-be. =D

Tata~

p/s: Waiting for the next bride blogger gathering! Tak sabar! =)


Sunday, February 3, 2013

Let's Join Bride Blogger 2012 Gathering!


Ok pengumuman2!!

Sesiapa yang ingat aku pernah promote group b2b 2012 di SINI, maka jomlah join gathering pada ketetapan seperti dalam poster. Mengikut kefahaman aku, ex-b2b 2012 yang sepatutnya join event ni seperti aku, Lisa Surihani, Leuniey Apek, Scha al-Yahya, Irma Hasmie, Ella, Fasha Sandha etc2.. eh eh.. Ramainya artis kahwin tahun 2012 ya. hehe.. Tapi event ni open untuk semua! Yay!

Syoknya!! Nak pergi boleh?? Tapi kalau bawa hubby, tak dapatlah nak berjimba dan ketawa berkekek dengan b2b and ex-b2b yang ohsem tu sebab kena berkepit dengan dia! Tapi nak ajak juga. hehehhe.. Tak sabarnya nak pergi! Setakat ni, tarikh tu tak ada apa2 program lagi. So rasa nak pergilah jumpa kawan2 yang selama ni hanya berjumpa di alam maya je.

Tempat memang best. Aku pernah pergi event fashion show masa bulan puasa tahun lepas di sini. Restoran dia memang cantik!

Jomlah join ramai2. Tak rugi join sebab banyak aktiviti akan diadakan.

banner by Renee.


Tata.

p/s: Thank you to Farah sebab invite me! =)


confirmation due: 10 Jan 2013


Saturday, February 2, 2013

Santai Sabtu


Hai & salam semua pembaca.

Sabtu hari ni beraktiviti dengan sisters, Amy & Uyie. Aku anak sulung 5 beradik. Adik aku dua lelaki, dua perempuan, dan kami berselang bunga. Dah lama tak jumpa budak berdua tu. Kesian pula pada mereka duduk rumah je. So aku decide untuk bawa mereka keluar tanpa arah tujuan.

Aku bertolak dari Sepang dan ambil mereka di Klang. Tak ada perancangan bermalam pun sebab esok aku ada event di KL. Tempat pertama yang aku tuju, tentu sekali kedai jahit tempat aku tempah baju. Baju batik lagi dua helai tak ambil lagi. Dan aku hantar semula baju peplum yang aku tempah tempoh hari untuk alteration. Besar dan terlalu mengembang nampaknya baju tu, dan perlu dikecilkan sedikit di bahagian tertentu. 

Dan ya, sedih tengok dua helai baju batik aku tu. Sepasang saiz okay, sepasang lagi kecik! Sepasang kaki kain pada pesak baju hilang, sepasang lagi, kaki baju pada satu pesak terbalik pergi ke atas pula. Aku tak faham bagaimana mereka memotong kain. Fed-up pun ada! Serious ini mungkin kali terakhitr aku tempah baju di sana. Tak boleh nak kata apa dah, sebab dah jadi baju. =(

Perjalanan tanpa arah tujuan pun bermula. Aku merancang nak ke AEON sahaja. Adik aku pun setuju. Sebelum keluar kereta, tanya dulu. "Apa korang nak buat kat sini?". "Jom tengok wayang!" Aku pun okay je. Kami pergi beli tiket wayang dulu. Uyie nak tengok Mama, Amy nak tengok Hansel & Gretel sebab next week dah janji dengan kawan nak tengok Mama sama2. Aku? Aku mestilah nak tengok cerita seram, Mama! Tapi oleh sebab Mama show time dia jam 7 pm, so aku pun tukar pilih Hansel & Gretel. Legalah si Amy sebab takkan tengok cerita yang sama dua kali.

Next, kami pergi makan sebab dah tengahari kan. Uyie nak makan Dominos, aku pula teringin nak makan Kenny Rogers. Amy pula nak ikut aku sebab dia tak pernah makan Kenny Rogers. So 2 lawan 1, 2 orang ni menang... Lagipun Dominos tak ada dalam AEON ni ha.. Kena pergi keluar seberang jalan tu. Kami pun makan Kenny Rogers dan berchit-chat selama sejam lebih.

Siap makan, pergi jalan2 tengok jam dulu. Dapatlah Uyie seutas jam tangan. Seronok la dia dapat jam baru, boleh bawa pergi sekolah.

Lepas tu boleh terkejar2 sebab dah lewat 10 minit untuk tengok Hansel & Gretel. Nasib baik cerita belum mula. Boleh tahan best cerita tu. Nak tahu? Tunggu review nanti. =p

Keluar panggung dengan rasa happy riang gembira sebab cerita best! Singgah pula The Nail Parlour nak buat pedi meni. Bila lagi nak memanjakan diri kan. Happy sangat bila tengok kuku kaki & tangan bersih dan bersinar2. Amy pun turut nak mencuba pedicure. Harga dia boleh up pula ya masa festive season ni. Daripada harga asal pedi+meni RM80, jadi RM110. Plus buffer, RM15. Huyyohh.. Nasihat aku, tak payah lah pergi time raya ni. Lepas raya boleh datang balik. Sebab masa ni, harga semua memang naik sebab banyak permintaan customer kan. Hmm...

Sebelum balik, sempat singgah di kedai S&J untuk beli hadiah birthday kepada anak kawan sekerja. Dia jemput datang majlis birthday hari esok, tapi aku tak dapat pergi sebab ada event kan. So dapat bagi something je. Hopefully she'll like it. Sebab aku pun suka. Cute sangat benda tu. heheh

Minum malam tak dilupakan. Singgah kejap di Subaidah bagi budak2 ni tak kelaparan malam nanti. Aku minum teh je. Tak nak ambil supper dah, kang badan naik tak muat baju.. =p

Hantar mereka balik, aku pun bergerak balik dengan poket tipis. Tak apalah. Sebulan sekali. Lepas ni kena dietlah.. hehehhe..

Nite. =)

p/s: Tak ada gambar langsung! Memory phone penuh (petanda kena beli fon baru ke?!) =p


Friday, February 1, 2013

Kawal Nada Suara Bila Berbicara


Hai readers! 

Pernah jumpa tak orang yang bercakap menggunakan nada yang kuat? Kadang2 terpekik-pekik tanpa sebab.  Bergegar rasa satu bangunan kalau dia mula bercakap. Walaupun bercakap dengan kawan disebelahnya sahaja, tetapi percakapannya seolah menjerit. 

Orang sekeliling pasti akan berasa tidak selesa dengan individu yang bercakap kuat ni. Aku pun kurang selesa bercakap dengan orang yang menggunakan nada tinggi bila bercakap. Rasa malu juga bila diperhatikan, dan isi kandungan perbualan didengari oleh orang lain. Bingit juga telinga kerana kita berada berhampiran dengan individu tesebut, tapi nadanya seperti kita berada 10 batu darinya. Nasib baik tak pecah gegendang telinga. =P

Aku tak pasti apakah punca individu bercakap kuat. Antara yang terfikir dalam kepala, mungkin individu tersebut kurang pendengaran atau mengalami masalah pendengaran, ingin menarik perhatian orang lain (attention seeker), atau mungkin untuk menunjukkan kuasa memerintah kepada kawan bercakapnya. Bukannya tak boleh bercakap kuat, tapi biarlah kena pada tempatnya. Pernah dulu ketika aku sedang makan di sebuah restoran, seorang suami bercakap dengan nada tinggi kepada isterinya seolah-olah memerintah sesuatu. Tapi aku tak pasti berkenaan apa. Terpinga-pinga isterinya menahan malu. Semua pelanggan yang berada berhampiran turut terdiam kerana terkejut dengan suara lelaki tersebut. hmm..

Aku tak bersetuju dengan penggunaan nada suara kuat ketika berbual. Bayangkanlah, kita bercakap dengan orang yang lebih tua menggunakan nada suara sebegitu, pasti dianggap kurang sopan. Maka kawallah nada suara anda bila berbicara. Pesanan untuk diri yang hina ini juga. :)


photo ihsan Google


Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu adalah suatu perbuatan yang sia-sia malah menyakiti hati orang. -Imam Hassan Al-Banna


Dan sederhanakanlah kamu dalam berjalan dan rendahkanlah suaramu. Sesungguhnya seburuk-buruknya suara ialah suara keldai. - Lukman Al-Hakim


Concept Photoshoot for Stock Photo


Salam & hai semua!

Selamat hari Wilayah Persekutuan untuk semua warga wilayah Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya! Seronok lah kita bercuti hari ni yeh! Apa uolls buat hari ni? Aku duduk rumah je hari ni sebelum sibuk hari esok dan lusa. Hehe.. Biasalah. Aku ni tak boleh duduk diam. Mesti buat sesuatu dalam satu2 masa.
Sekarang ni, bila hujung minggu, nak ambil job pun tengok hari dulu. Kalau cuti hujung minggu Sabtu & Ahad contohnya, aku akan pastikan satu hari untuk job (kalau ada job lah), dan satu hari lagi aku spend untuk family or diri sendiri. Kalau tak, tak ada rehatlah. Boleh jem juga badan ni kalau tak rest, betul tak?

Oh oh.. Nak cerita mengenai aktiviti concept photoshoot untuk stock photo hari Ahad lepas. Dah lama sebenarnya plan dengan Dboy Ahmad the photographer untuk photoshoot with him & the team. Tapi asyik clash je dengan program lain. Jadi lepas dah confirm semua orang free pada hari tu, kami pun pergi lah phostoshoot di Putrajaya. Ini adalah kali pertama aku bekerja untuk stock photo. Satu pengalaman yang berbeza daripada fashion photoshoot. Gambar2 yang diambil adalah bertujuan untuk dijual di pasaran internet. Boleh rujuk website Shutterstock untuk lihat gambar2 sebelum ni yang telah dijual.

Pagi2 lagi aku dah bertolak ke Putrajaya pada masa yang ditetapkan 9.30 pagi. Wohoo.. paginye kan. Sampai2 je berhampiran mahkamah, sibuk sangat Putrajaya  pagi tu ye. Aku tak pasti ada larian apa. Kereta pun banyak. Tak macam hari2 Ahad yang lain di mana Putrajaya hanya ditemani daun2 kering berterbangan, kosong tanpa penghuni. Ecehh.. Dboy dan seorang talent, Mala dah menunggu di bus stop sebelah mahkamah. Yang lain? Belum sampai lagi. Biasalah tu. hihi.. Tunggu2, kak Zura pun sampai, seorang lagi talent. Seperti yang dirancang, seramai 3 orang talent akan photoshoot sama pada hari tu. Malas nak tunggu lama2 di situ, Dboy pun ajak kami breakfast di restoran Umai sebelah masjid besi, tempat aku pre-wed photoshoot tempoh hari. Makan semua ditaja oleh Dboy & the team, so tak perlu risau. Makan je banyak2. hihihihi...

Sambil makan, seorang demi seorang photog datang. Serious aku tak ingat nama mereka. hehhe.. maaf ye. Biasalah, baru first time jumpa. Dan apa yang bestnya, team Stock Photography Malaysia (SPM) yang ada tu, semuanya peramah2 belaka. Tak ada yang garang pun tau. Sepanjang2 photoshoot, kami semua bergelak ketawa. Bagi aku, ini petanda baik sebab photoshoot memerlukan kerjasama yang baik antara talent dan photog, barulah gambar tu jadi dengan cantik. Seronok bekerja dengan mereka. =)

Konsep pertama yang kami buat adalah businesswoman, so kena pakai blazer. Semua baju dan make-up sendirian berhad ya. Aku pula tak sempat nak cari baju kemeja. Jadi pakai je kemeja bunga2 pink yang kau beli tahun lepas. Tu je kemeja yang ada. Dah lama betul tak shopping baju kemeja, sebab pergi kerja pun banyak pakai baju kurung je. Sepanjang photoshoot, seperti yang dibincangkan sebelum ni dengan Dboy, dia nak ekspresi senyum dan happy sepanjang masa. Jadi kami perlu senyum dan ketawa untuks setiap shot. Boleh tahan sakit jugalah pipi aku senyum je memanjang. Ada juga tersalah pose, sebab aku terbawa2 pose fashion photoshoot, which is tak natural langsung untuk stock photo. hihi..

from left; mala, kak zura, & me
photographed by Dboy Ahmad.


Next, konsep kedua adalah picnic di mana kami perlu duduk atas tikar, potong buah, main laptop dan sebagainya di Taman Botani. Kemudian ada juga selit student concept. Pegang buku, jalan2, ambil gambar dengan camera dan sebagainya. Aku pakai baju peplum warna merah Gong Xi Fa Cai dengan seluar slack. Mulanya nak pakai dengan kain sekali, tapi bila semua talent pakai seluar, aku pun tukarlah. Nanti OTT pula kan.. hihi

Konsep yang terakhir pula adalah doktor! Kena pegang x-ray pesakit, stethoscope, dan aku pakai spec kononnya doktor nerd la. haha.. Tapi masa tu hari dah gelap dan hujan. Gambar tak berapa jadi sangat. Sedih juga. Hope next time, ada 2nd session dengan Dboy & the team lagi, sebab scene last tu tak jadi.. hihi.. Untuk konsep terakhir ni, aku pakai baju blaus hijau dengan slack yang sama juga. Senang tak payah tukar seluar.

Akhir sekali, talent semua perlu isi model release form untuk memberi keizinan gambar dipublish di mana2 pun. Biasalah, kalau ada yang membeli gambar2 tu, mestilah ada ditepek di mana2 nanti, contohnya artikel majalah, suratkhabar, yellow pages, & banner. Buku teks sekolah pun ada tau! Lepas dapat payment, kami pun balik. So happy & hope to get all the photos soon. Tak sabar sebenarnya nak tengok gambar sendiri.. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...