Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Thursday, September 26, 2013

Behind the Scene: Photoshoot Makeover Sendayu Tinggi


Hallu.

Last August 2013, aku dapat chance untuk makeover dan photoshoot untuk produk Sendayu Tinggi. Sebenarnya dari awal tahun dah dapat panggilan untuk photoshoot. Tapi biasalah, busy dengan kerja hakiki yang jauh lebih penting. Makanya tarikh yang diberi banyak kali tertunda. Nasib baik kak Linda, coordinator photoshoot ST tu baik hati sangat. Lep lep you kak Linda sebab masih bagi chance pada saya. Tskkk terharu. =)

Photoshoot yang dirangka adalah bertemakan warna pastel dan sweet. Maka aku diminta untuk bawa beberapa helai wardrobe yang bersesuaian dalam pastel color macam pink, mint green dan purple. Buka wardrobe sendiri, maaf cakap la. Tak jumpa baju warna pastel! Alahaii.. So kenalah pergi shopping before hari photoshoot. hehe.. *alasan nak shopping*

Aku dimekap oleh pengasas ST sendiri iaitu kak Yatie. Mula2 aku tak cam tu kak Yatie. Aku tengok comel je kakak ni. Dia pun start mekap aku. Dah lama lepas tu aku amati muka dia, aku rasa ni macam kak Yatie ni.

Aku pun berani-berani la tanya memecah suasana, "Ni kak Yatie ke?".

"Iye", jawab kak Yatie ringkas.

Haha.. tak sangka boleh jumpa kak Yatie. Rasa macam kecik je diri ini jumpa orang seglamer dia. So proud dengan dia. Supermom yang vogue. Kak Yatie mekap aku guna 100% barang ST yang cantik teratur di meja solek. Banyaknya mekap ST ni. Menarik betul tengok. Nak-nak cream foundation nya dalam bekas warna pink tu- doll skin namanya! Tertarik sungguh rasa hati ni nak membelek. Oleh sebab sedang dimekap dan sedang mengejar masa, so duduk diam2 je ok. hihi..

Macam biasa, photoshoot makeover ni kan step-by-step makeup. So bila dah sampai certain step, gambar muka akan diambil untuk dapatkan langkah demi langkah mekap itu tadi. Dah siap mekap sepenuhnya, barulah aku dipakaikan hijab. Seronok tengok kreativiti mereka mengolah stail hijab.


suka bila dimanjakan. kikiki...
photo from my instagram
ni masa nak balik dah.
photo from my instagram
ok tepek satu pic eksklusif buat tatapan readers semua. eceyy..


Make-up kak Yatie memang meletup. Natural dan sesuai dengan warna kulit. Love it so much! Thank you kak Yatie, kak Linda and all crews for the opportunity. Anyone yang nak try makeover boleh email ke ST seperti alamat emel tertera di bawah.

Daa..  =))


p/s: Jom tengok video tutorial daripada kak Yatie sendiri cara make-up guna produk ST.




---------------------------------------
Sendayu Tinggi
Web | E-mail: stmodel@sendayutinggi.com
---------------------------------------


Tuesday, September 24, 2013

Featured in Majalah Fokus SPM Ogos 2013


Hallu..

Ingat lagi tak entry short interview dengan Majalah Fokus SPM tempoh hari? Dan taraa... dah keluar pun dalam majalah Fokus SPM isu Ogos 2013. Hehe.. tapi Ogos dah lepaslah.

Just to share apa yang wartawan tuliskan dalam ruangan Diari Cikgu tu. Cikgu okay.. Bukan model. Way too different daripada hobi yang aku suka buat tu. Cikgu tu dah sah-sah berkait dengan kerjayaku. Eceh.. First time pada usia sebegini, artikel berkenaan kerjaya diri dibukukan dalam majalah. Feeling happy! And of course alhamdulillah atas peluang yang diberi. =)


let's turn to page 52!

cikgu Syakira. ehek. cikgu Alya lah. =)

gambar-gambar kenangan sepanjang perkhidmatan tak lupa diselitkan bersama.

cover page Majalah Fokus SPM Ogos 2013


KEKUATAN GALAKAN MELALUI PUJIAN


Mengulas tajuk highlight, "Kuasa Pujian Kekuatan Cikgu Syakira" adalah sebenarnya lebih kepada kuasa galakan kepada murid-murid daripada seorang guru. Kerana aku percaya setiap individu mempunyai potensi untuk berjaya dalam pelbagai bidang. Setiap daripada kita berbeza keupayaan dan potensi diri. Jadi tugas sebagai seorang guru adalah untuk mencungkil potensi sedia ada dalam diri murid melalui kaedah-kaedah yang bersesuaian di mana salah satunya adalah melalui pujian. Bagi aku, seorang guru perlu murah dengan galakan dan pujian. Kalau bukan kita yang memberi galakan kepada murid kita, siapa lagi?

Terkesan dengan cara mak dan abah mendidik aku dan adik-adik dari kecil, pujian tak pernah lekang dari mulut mereka. Walau apa yang kami buat, mereka akan bagi galakan menggunakan pujian. Contohnya semasa aktiviti melukis dan mewarna masa zaman kanak-kanak dulu. Mak selalu puji dan cakap apa sahaja yang aku lukis dan warna adalah cantik. Kesannya, kalau ada pertandingan melukis dan mewarna yang dianjurkan di sekolah atau pihak luar, aku pasti akan turut serta dan tak akan tercicir daripada senarai top 10 (bangga kononnya). Abah pula tak putus-putus melambakkan buku-buku untuk kami walaupun kami akan koyakkan buku dan pijak main teng-teng atas buku tu.

Bila aku sedikit dewasa dan melihat giliran adik-adik pula melukis dan mewarna (aku adalah anak sulung), mak akan gunakan kaedah yang sama iaitu memberi galakan dengan pujian. Pada satu hari, adik aku melukis dengan tak berapa nak cantik dan tunjukkan kepada mak aku. Mak aku puji, "cantiknya". Aku yang berada bersama ketika itu pun berasa pelik dan menyampuk, "Cantik ke?" Mak suruh aku diam, dan suruh adik menyambung kerjanya. Baru aku sedar ketika itu bahawa itu adalah cara mak untuk menjadikan anak-anak berasa yakin dan terus buat sesuatu dengan minat dan kesungguhan, dan akhirnya cemerlang. Bolehlah aplikasi untuk anak murid kan? =)

Kihkih.. panjangnya ulasan. Ok, good night readers!

Mmuah. =)

Source:

Majalah Fokus SPM
isu Ogos 2013
ruangan Diari Cikgu
m/s 52-53



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...