Followers

Facebook Page

Translate This Blog

Blog Hits

Friday, January 3, 2014

Wednesday, January 1, 2014

Aktiviti di Tahun Baru - Belajar Buat Pavlova


Pagi tahun baru 2014.

Selesai masak breakfast di rumah, aku ke Giant untuk beli buah-buahan untuk buat pavlova. Dah janji dengan makcik sebelah husband, Cik Ani untuk belajar buat pavlova dan blueberry cheese tart kegemaranku. Aku minat nak belajar masak apa yang aku suka makan je. hihi

Dah lama nak belajar buat benda-benda tu semua. Suka tengok Masterchef Australia. Dalam rancangan tu macam-macam mereka masak. Tapi nak cuba sendiri memang liat je nak mula. Lagi-lagi peralatan tak ada di rumah ni seperti mixer. Oleh sebab Cik Ani tengah rajin, maka aku pun semangat nak belajar dengan beliau. Aku, Cik Ani, ibu mertuaku dan biras turut membuat kek nestum cheese selain pavlova dan tart. 

Dan inilah permulaan tahun baruku. Manis dan indah. Mempersembahkan pavlova, blueberry cheese tart, fruit tart dan apam ice-cream soda. Taraa.. =))


Pavlova


apam ice-cream soda, blueberry cheese tart, fruit tart


Terima kasih Cik Ani atas tunjuk ajar. =)


p/s: Resipi share kemudian setelah penulis berjaya membuat sendiri segala yang di atas dengan jayanya. Ahaks.


Selamat Tahun Baru 2014!


Kenangan pahit dilupakan.

Kenangan manis terus dikenang.

Jom check semula cara nak mencapai azam tahun baru oleh Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah.

TIPS SUPAYA AZAM TAHUN BARU TERCAPAI


1.  Doa sungguh2.

2.  Murnikan hati agar tarik hidayah Allah.

3.  Fikir secara positif sebab fikir itu doa.

4.  Lakukan setiap tindakan dgn terbaik.

5.  Jaga ibadah dengan sempurna.

6.  Cari kawan yang dapat membantu kita mencapai azam. (kawan yang suka mengutuk dan merendah-rendahkan uols tu jauhilah)

7.  Penampilan yang anggun.

8.  Cari guru atau mentor yang dapat membimbing.

9.  Bentuk budaya diri yang cemerlang.

10.Berterusan cari ilmu.

11.Nilai & ubahsuai azam jika perlu.

12.Seimbangkan hidup; rumahtangga, tempat kerja/ sekolah & masyarakat.

13.Lakukan dengan istiqamah selama 40 hari untuk jadi tabiat.

14.Redha & syukur atas setiap pencapaian.

Happy New Year 2014!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...